Как да си приготвиш домашна паста и лятно тирамису

Ето че отмина и поредната от #21срещи, която ни пренесе в света на кулинарията, вкусната храна и споделената емоция да седнем на масата заедно и да се насладим на приготвеното. Всичко това с помощта на нашите партньори и приятели от Kenwood.

И понеже преживяването не може да се пресъздаде с думи, ще оставя снимките и рецептите да говорят…

А всичко започна с подаръци – красиви престилки за готвене, на които беше избродирано името на всеки един от присъстващите, спечелил си заслужено място на срещата.

На плота за готвене вече бяха разположени съставките за първите рецепти.

След това бяхме помолени от домакините ни, кулинарно училище Amuse Bouche, да си измием ръцете и пътешествието започна…

А първата рецепта беше:

Паста с коноп

За паста за 2 души, ще ти трябват:
яйце, размер L – 1 бр
семолина – 50 г
конопено брашно – 25 г
брашно тип 00 – 20 г

Приготвяне:

Счупи яйцето в голяма купа и прибави брашната. Разбъркай с вилица, докато се получи грубо тесто. След това продължи с ръце за около 2-3 минути, докато се получи гладко тесто. Завий в стреч фолио или хартия и го остави да почине поне 15 минути.

След като тестото почине, го раздели на 3 и разточи на желаната от теб дебелина. Ние използвахме приставката на кухненска машина Kenwood за паста като разточвахме постепенно от 1 до 7.

След това нарязахме на дебели ленти за папарделе, но тук може да се развихриш и да нарежеш както решиш. Важно е единствено готовата паста да е добре поръсена с брашно, за да не лепне.

Пастата се вари във вряща подсолена вода за около 30 секунди.
На 4 литрa вода се добавят 10 г сол.

Продуктите, които създадохме за теб:

Натурални хранителни добавки

А докато тестото за пастата ни „почиваше“, ние се заехме и с десерта –

Лятно тирамису

За крема:
жълтъци – 6 бр
пудра захар – 120 г
лимончело – 80 г
маскарпоне – 500 г
течна млечна сметана – 200 мл
(за 6 човека)

За топене на бишкотите:
лимончело – 50 мл
бяло вино – 80 мл
бишкоти – 1 пакет
пресни плодове за украса — малини, ягоди, боровинки

Приготвяне:

Подготви водна баня за крема като не го оставяш на кипи, а да къкри леко.

Междувременно, отдели жълтъците в купа и прибави пудрата захар. Разбий с миксер докато се образува гъст, пухкав крем.

Прибави необходимото количество лимончело към крема и разбъркай. Изключи миксера и го остави настрана за по-късно.

Сложи купата върху леко къкрещата водна баня и бъркай крема енергично с помощта на бъркалка за яйца докато не се сгъсти.

Подготви тенджерка със студена вода и сложи купата с крема върху нея, за да се охлади. След като се охлади – прибави маскарпонето и разбъркай отново, за да няма бучки.

В чиста и суха купа разбий сметаната с чисти перки на миксера докато не видиш меки връхчета. Внимателно смеси разбитата сметана с яйчения крем. След като объркате цялата сметана – кремът е готов.

Подготви широки чаши, по около 250 мл. В дълбока чиния смеси лимончелото и виното. Потопи бишкотите за секунда и ги подреди на дъното на чашите.

Разпредели половината от крема върху бишкотите. Отгоре подреди слой нарязани плодове и покрий с останалия крем. Заравни и подреди още от плодовете за украса.

Но това не беше всичко.

Малко преди да седнем на масата, за да изядем приготвеното, в роля влезе и любимия ми уред за лятото в кухнятата – спиралайзер, с чиято помощ си направихме салата от тиквички и краставици.

И за финал, всички се насладихме на храната с по чаша хубаво вино. Смяхме се, поговорихме си и изпратихме гостите с още подаръци от Kenwood – кутия за носене на храна в офиса, блокче за рецепти и чанта за пазаруване за многократна употреба.

Защото готвенето и храната могат да са истинско удоволствие.
Всичко зависи от теб :))

Рецептите са на кулинарно училище amuse bouche. А курсът беше част от инициативата ни #21срещи, осъществена с подкрепата на кухненски уреди Kenwood.

Още публикации: