Въпроси и отговори свързани с периодичното гладуване

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че темата за периодичното гладуване предизвика сериозен интерес. Получих над 60 въпроса във Фейсбук и Инстаграм, затова днес реших да събера част от тях в една обща публикация, която да е полезна и за всички, които не използват социалните мрежи.

Но преди това, ако случайно си изпуснал/а статията по темата периодично гладуване, може да я намериш тук. Видео въпроси и отговори ще намериш в Instagram highlights под името Fasting. А днес продължавам и тук, отговаряйки на най-често срещаните въпроси по темата.

Напитките развалят ли гладуването?

И отговорът е – зависи от напитката и колко калории е тя :)) Златното правило е да е под 50 калории (с 1 изключение*) и да няма захари, тогава се води подходяща и не разваля периода на пост, тоест можем да я приемаме и да запазим ефекта, който целим с гладуването.

Най-често говорим за вода, чай и кафе, а добрата новина е, че и 3-те се вписват перфектно в периода на гладуване. Единственото, с което трябва да се внимава са екстрите покрай тях, тоест мляко и подсладители.

Подходящи:
Вода – 0 калории
200 мл чай – 2 калории
30 мл еспресо – 2 калории
60 мл еспресо – 4 калории
Infused water (с добавени резен лимон, пресни билки и плодчета) – 5 калории
Вода + сока от 1 лимон – 12 калории
Американо кафе – 15 калории
Еспресо + 30 мл (2 с.л.) бадемово мляко – 12 калории
Еспресо + 30 мл (2 с.л.) соево мляко – 35 калории
Еспресо + 30 мл (2 с.л.) пълномаслено мляко – 40 калории
Костен бульон* – 40-80 калории
Bulletproof* (кето кафе) с 2 с.л. масло и/или MCT oil – 260 до 500 калории

Неподходящи:
Еспресо + 1 с.л. сметана – 50 калории
Еспресо + 200 мл бадемово мляко – 70 калории
Еспресо + 200 мл соево мляко – 110 калории
Еспресо + 200 мл пълномаслено мляко – 140 калории

Екстри:
1 ч.л. стевия – 0 калории
Еритритол и др. подсладители с 0 захари.

Например, ако сутрин пия кафе еспресо с 1 ч.л. еритритол и 30 мл бадемово мляко = 12 калории – то няма да ми развали периода на глад :)) Мога дори да изпия още едно еспресо, но ще е по-добре, ако е чисто или кето.

* Единственото изключение от правилото са мазнините, като маслото в Bulletproof кето кафе, костен бульон и подобни, защото те, въпреки че са силно калорични, калориите им идват от мазнини, които не вадят организма от състояние на автофагия и кетоза, и общото мнение е, че НЕ развалят поста.

Колко часа е оптималният прозорец с гладуване?

Според Prof. Stéphane Schneider от Франция, на чиято лекция имах удоволствието да присъствам по темата в Хага, оптималният прозорец е 16 часа. Тоест, препоръчва се да имаме 8 часа, през които да се храним спокойно и 16 часа, в които да гладуваме.

Въпросът е как да стигнем до 16 часа пост. За някои хора е лесно и им се получава от раз, при други е добре да се постигнат постепенно, като се започне с леко изместване на закуската, като това ни позволява да започнем с 10 часов пост и постепенно да го увеличим до 12 – 14 и 16 часа.

Например, ако досега си закусвал/а в 8, опитай се да я изместиш в 9, после в 10, 11 и като стигнеш 12 – вече е време за обяд и имаш 16 часа пост :))

Продуктите, които създадохме за теб:

Добавките ти подходящи ли са в периода на гладуване?

Да, подходящи са, дори и в комбинация. Те отговарят перфектно на Златното правило (да са под 50 калории) и могат да се приемат в периода на гладуване. Аз лично ги пия след тренировка и това ми помага много за нивата на енергия, отделно засищат и с тяхна помощ издържам без проблем до обяд.

Калориите в тях за 10 грама (1 доза) са:
ONE касис – 19 калории
ONE какао – 21 калории
Daily – 29 калории

Колко време трябва да се спазва, за да имаме резултати?

За мен, периодичното гладуване не е диета и не е нещо, което да правим за малко. Това е начин на хранене и живот, който аз спазвам от 10 години насам.

А най-хубавото на периодичното гладуване е, че то няма отношение към храната, която ядем, а само КОГА го правим. Тоест, човек може да е на всякакъв режим – разделно хранене, кето, Средиземноморско, веган, вегетарианско, палео и т.н. и да гладува периодично, както го правя аз.

Колко хранения са позволени на ден?

Това също не е заложено като правило в периодичното гладуване, но аз лично се старая да се придържам към 2-3 хранения във времевия прозорец от 8 часа. Тоест, имам обяд, следобедна междинна закуска (рядко) и вечеря.

Къде остава мястото на плодовете, смутитата и фрешовете?

В междинните хранения, между обяд и вечеря, или съответно закуска-обяд, според това кога човек реши да се храни и кога да гладува.

Златната среда – кога да се тренира съобразено с гладуването?

Сложен въпрос и ще започна с уговорката, че аз НЕ съм специалист по sports nutrition, затова мога само да споделя личен опит и знания по темата.

И така, като цяло, в периода на глад, организмът ни гори повече мазнини и е добра идея да се спортува на гладно, например аз не закусвам и правя силова тренировка сутрин. Това позволява и да се постигнат по-добри резултати с по-кратка тренировка, например моята е само 30 минути. Ако обаче тренировките са твърде натоварващи и дълги – тогава организмът няма да може да се възстанови добре в периода на глад, и трябва да се подходи много, много отговорно и умерено.

От друга страна, организмът ни е доста добър в наваксването, затова ВИНАГИ ще се опитва да компенсира свръх горенето на мазнини от комбинацията тренировка + глад със завишен апетит по-късно през деня.

Това се случи и с мен, когато започнах да тренирам сериозно сутрин на гладно – появи се силен глад и за период от 3 месеца започнах да закусвам и да ям повече през деня. Резултатът беше далече от очарователен, затова с голямо усилие на волята намалих храната и спрях закуската отново, но запазих тренировката сутрин. Добавките (ONE & Daily) след фитнес ми помагат много да задържа ситуацията.

Така че – пробвай и прецени кое работи за теб, без да насилваш организма си излишно.

Гладуване без мъка, възможно ли е?

Истината е, че при мен няма мъка и да НЕ закускам е най-естественото нещо на света. Правилото, разбира се, има и изключения. За мен, те са когато съм на път или на гости. Тогава обикновено закусвам, защото не знам кога ще е следващото хранене за деня и не искам да изнервям ситуацията излишно.

Ако периодичното гладуване те затруднява или изнервя – може би не е твоето. Все пак, както обичам да казвам – не всичко и не на всяка цена. Пробвай и прецени :))

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: