5 биохака, които можеш да приложиш веднага… и не струват нищо

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Вече сме към края на втория месец от 2020 година и най-вероятно вече си се досетил/а, че темата, която преследваме упорито е биохакинг. А днес споделям 5 от най-добрите биохака, които може да приложи всеки един от нас, при това няма да му струват нищо, нито стотинка… а ползите от тях са велики.

Но преди да продължа, за всички, които са го карали по-лежерно до момента и не са в час с термините, ето кратко интро защо да ти пука…

И като за начало, какво е биохакинг – Биохакинг е сравнително нов термин, с който описваме промени, които можем да направим в живота си, които да имат реални позитивни въздействия върху физиологията, психиката и биохимията ни.

Или казано по друг начин – желанието да бъдем най-добрата версия на себе си и да забавим максимално процесите на стареене. Някои, като Dave Asprey, стигат дори по-далече като твърдят, че с помощта на биохакинга можем да живеем до 180 годишна възраст…

Или поне да имаме повече енергия и фокус, да сме здрави и да нямаме неприятни симптоми, да имаме по-добра памет, да се представяме оптимално в бизнеса и ежедневието. И всичко това с помощта на леки “хакове”, някои от които са достъпни за всеки един от нас – биохакинг.

И така, след като уточнихме що е то биохакинг и защо всеки един от нас е добре да е запознат с термина, нека преминим и към топ 5-те биохака, с невероятни резултати за здравето ни, които не струват и стотинка…

Периодично гладуване

Любимият ми биохак, и то не само защото живея така от 10 години насам. Любим ми е, защото ни помага да сме по-здрави, да горим по-лесно излишните мазнини (тоест, да отслабваме), подобрява работата на сърцето, намалява инсулиновата резистентност, предпазва ни от Алцхаймер и рак, удължава живота и… всичко това без промяна в това какво точно ядем.

Но накратко – периодичното гладуване не е диета, а модел на хранене, който не променя това, което ядем, а само кога го ядем. И в идеалният вариант представлява пост (гладуване) всеки ден в продължение на 16 часа, и прием на храна в останалите 8.

Например, моето първо хранене за деня е в 12-13 на обяд, а последното в 19-20 вечерта. През останалите 16 часа организмът ми е в състояние на пост* (идва от английското fast и за целите на този материал думата “пост” означава пълно въздържание от храна, а не просто избягване на някои храни, както е в църковния пост).

Всичко по темата периодично гладуване може да намериш тук и тук.

Продуктите, които създадохме за теб:

Сън

Ок, сигурна съм, че знаеш колко важен е сънят. И все пак някои от нас го пренебрегват.

А ползите, които аз лично наблюдавам при себе си от качествения нощен сън са: имам много енергия през деня, изключително продуктивна съм почти постоянно, бързо се възстановявам от стресови ситуации и имам нормален апетит. Yep, само благодарение на 8-те часа сън всеки ден.

Аз лично го постигам по най-лесният възможен начин – опитвам се да си лягам и ставам по едно и също време всеки ден. Доколкото ми е възможно, разбира се.

А ако искаш да научиш повече по темите или имаш проблеми със съня, тези материали може да ти помогнат:
Защо спим
Личният ми опит с биохакинга
5-те най-добри научно доказани съвета за по-добър сън

Студени душове

Да, да, хич не звучи забавно да се къпем със студена вода, но пък науката ни доказа, че това е нещо, което си струва да пробва всеки един от нас.

Когато сме изложени на силен студ, тялото ни реагира веднага и започва да ни загрява. Това е процес, наречен термогенеза, който също така намалява възпалението, увеличава кръвообращението и гори мазнини.

Дейв Аспрей препоръчва 3 варианта за максимален резултат, базирани на рецепторите за студено в тялото ни:
– ледена струя в гърдите за 10 секунди, докато си взимаш душ;
– ледена струя в челото и обливане на лицето, ако не искаш да се подлагаш на студено изцяло (може би това е и добър стартов вариант за по-зиморничавите, като мен);
– и, разбира се, комбинация от горните две за най-смелите сред нас.

Ако пък темата ти е интересна и искаш да научиш повече за ефекта на термогенеза, подсещам за тези 3 публикации, базирани на конгреса по клинично хранене в Мадрид:
Как да отслабваме без да се подлагаме на изтощителни диети и тренировки
Как да скулптурираме тялото с термогенеза чрез охлаждане
Как да отслабваме с термогенеза чрез храна

И ако горното не ти стига и имаш нужда от още информация и вдъхновение, може да се запознаеш с книгата на Вим Хоф – Леденият човек, който комбинира техники за дишане с излагане на студ за максимален резултат.

Дишане

Дишането е нещо, което прави всеки от нас, но рядко се замисляме дали го правим правилно или не. И изобщо, какво точно означава правилно дишане…

По темата имам разкошно интервю в сайта с Дойчин Кършовски, но набързо, ето с какво могат да ни помогнат някои дихателни техники:
– да подобрим физическата си издръжливост
– фокуса, паметта и задържането на внимание
– работата на сърдечно-съдова система
– позата – правилното дишане развива диафрагмата, коремните и гръбни мускули и като ефект имаме балансирано изправено тяло.

Отделно, някои специфични дихателни упражнения могат да ни помогнат да:
– контролираме емоционалното си състояние
– се избавим от астма и хъркане
– подобрим съществено качеството на възстановяващ сън
– подобрим либидото си
– се избавим от хронично главоболие, мигрена
– контролираме метаболизма и балансираме теглото си
– се възстановяваме по-бързо след операция, контузия или тренировка.

Мда, дишането е важно, много важно. Интервюто с Дойчин по темата ще намериш тук.

Движение

Не знам дали има смисъл да обяснявам с какво ще ни помогне движението, мисля че всички сме наясно… Днес само ще се фокусирам върху няколко начина това да се случва по начин, който наистина не ни струва нищо.

А както забеляза от горните 4, може дори да ни спести пари :))

И така, какво може да прави всеки от нас:
– да ходим повече пеша – 5000 крачки, 10 000, 20 000… няма значение, важното е да сме навън и да се движим. Останалото са подробности;
– да използваме приоритетно стълбите, вместо асансьора;
– да се опитваме да се движим и сред природата при всеки възможен случай,
– както и на слънце;
– да си правим треноровки на открито,
– или докато гледаме филм…

Сигурна съм, че има още много неща, които да включим тук, но мисля, че като за начало тези не са никак лоши.

В крайна сметка, биохакингът макар и да звучи сложно, няма нужда да е такъв и понякога просто да имаме качествен сън, да пропускаме закуската, да се разхождаме навън и да се обливаме със студена вода за 10 секунди на ден, може да са пресечната точка между здраве и болест, между дълголетие и кратък живот, между красиво тяло и такова с наднормено тегло…

Пробвай, всичко зависи от теб, и както стана ясно днес – не ти струва нищо.

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: