ерата на антибиотиците или защо сме резистентни

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Според Световната Здравна Организация AMR e “aнтимикробна резистентност – известнa също като резистентност към медикаменти. Случва се, когато микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и паразити се променят по начин, който превръща лекарствата, използвани за лечение на инфекции в неефективни. Когато същите микроорганизми стават резистентни към повечето антибиотици за тях вече се говори като за ‘Superbugs’. Това е голям проблем, защото подобна инфекция може да убие, може да се разпространи към други, и създава огромни разходи за хората и за обществото.”

Или с други думи казано ние вече сме резистентни към антибиотика, който би могъл да ни спаси живота. Факт, който добива все по-голяма популярност през последните месеци. Или по думите на доктори, живеем във времена когато човек може да умре от обикновена инфекция в следствие на живото-спасяваща операция, защото антибиотика няма да му подейства…

Защо обаче се стигна до тук? Защо хора, които не са приемали антибиотик в последните години, изведнъж се оказват резистентни към няколко от тях?

Истината е, че антибиотика се задържа в човешкия организъм до 10 години. Затова когато питам клиент дали е пил антибиотик, въпросът е “пили ли сте антибиотик през последните 10 години?”.

Проблемът обаче е другаде. Проблемът е, че 80% от антибиотиците в световен мащаб не се произвеждат с цел закупуването им от аптеките. 80% от антибиотиците се произвеждат и дават на животни и риби отглеждани с цел добив на месо, ежедневно. С превантивна цел. Защото производителите не могат да си позволят едно теле да се разболее, то ще повлече останалите. От там и промяната във въпроса, който вече би трябвало да звучи така „яли ли сте месо или риба през последните 10 години?“.

“Само домашно, от село” ми казват някои. Да, но според някои български производители на месо във фуражните смески, които ти продават, за да си храниш сам домашното прасенце на село, също има антибиотик.

Всъщност някой някъде да е видял съдържание на месото, което си купува? Не е ли редно да има регламент и там? Не е ли редно да знаеш как е хранено пилето, което ядеш и какво си хапваш в действителност? Антибиотици, хормони, ГМО или нещо друго?

повече по темата има тук – WHO

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: