ерата на антибиотиците или защо сме резистентни

Според Световната Здравна Организация AMR e “aнтимикробна резистентност – известнa също като резистентност към медикаменти. Случва се, когато микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и паразити се променят по начин, който превръща лекарствата, използвани за лечение на инфекции в неефективни. Когато същите микроорганизми стават резистентни към повечето антибиотици за тях вече се говори като за ‘Superbugs’. Това е голям проблем, защото подобна инфекция може да убие, може да се разпространи към други, и създава огромни разходи за хората и за обществото.”

Или с други думи казано ние вече сме резистентни към антибиотика, който би могъл да ни спаси живота. Факт, който добива все по-голяма популярност през последните месеци. Или по думите на доктори, живеем във времена когато човек може да умре от обикновена инфекция в следствие на живото-спасяваща операция, защото антибиотика няма да му подейства…

Защо обаче се стигна до тук? Защо хора, които не са приемали антибиотик в последните години, изведнъж се оказват резистентни към няколко от тях?

Истината е, че антибиотика се задържа в човешкия организъм до 10 години. Затова когато питам клиент дали е пил антибиотик, въпросът е “пили ли сте антибиотик през последните 10 години?”.

Проблемът обаче е другаде. Проблемът е, че 80% от антибиотиците в световен мащаб не се произвеждат с цел закупуването им от аптеките. 80% от антибиотиците се произвеждат и дават на животни и риби отглеждани с цел добив на месо, ежедневно. С превантивна цел. Защото производителите не могат да си позволят едно теле да се разболее, то ще повлече останалите. От там и промяната във въпроса, който вече би трябвало да звучи така „яли ли сте месо или риба през последните 10 години?“.

“Само домашно, от село” ми казват някои. Да, но според някои български производители на месо във фуражните смески, които ти продават, за да си храниш сам домашното прасенце на село, също има антибиотик.

Всъщност някой някъде да е видял съдържание на месото, което си купува? Не е ли редно да има регламент и там? Не е ли редно да знаеш как е хранено пилето, което ядеш и какво си хапваш в действителност? Антибиотици, хормони, ГМО или нещо друго?

повече по темата има тук – WHO

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.