Идея за лесен и бърз обяд, който можеш да си приготвиш за 10 минути с два от любимите ми сезонни зеленчука – броколи и карфиол. Те спадат към семейство зеленчуци богати на indole-3-carbinol (I3C), съставка с доказано противо-ракови свойства, която е добре да присъства в менюто ти поне 2-3 пъти в седмицата с чисто превантивна цел.
С I3C има провеждани редица проучвания в последните години и според някои от тях, тя не само предотвратява, но дори може да спре развитието на туморни клетки, а други може директно да убие. Силата на I3C е в репродуктивна система при жените (яичници, шийка на матката) и мъжете (простата), както и при случаи с рак на гърдата.
Но не е нужно да имаш проблеми, за да хапваш редовно броколи и карфиол, защото всички вече знаем, че превенцията е най-добрата защита!
Крем супа от броколи и карфиол
2 чаши карфиол
1 ряпа
1 чаша броколи
сол на вкус
костен бульон и/или вода
Подправки, по желание
лимонена трева
пресен корен джинджифил
Нарежи всички зеленчуци на парченца, залей с вода и сложи на бавен огън за около 10 минути или докато омекнат. Добави солта и подправките и пасирай добре. Сервирай топла с щипка магданоз или капка качествена сметана.