гъбена крем супа

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

гъбена крем супа

Винаги ми е било интересно да наблюдавам как вкусовете ни към определени храни се променят с годините. Ястия, които са ти били любими като малък доста често не искаш и да ги погледнеш като възрастен и обратното. Например до ден днешен нашите ми разказват как като малка съм обичала толкова много супа топчета, че като изям моята съм обикаляла чиниите на всички на масата, за да изям и техните. Разбирай, че топчетата от супите на брат ми, майка ми, баща ми и баба ми са изчезвали за секунди. И не ме съди, ако обичаш, била съм на 3. Единственото, което не ми е ясно до ден днешен е къде съм ги събирала всички тези топчета…

Днес, за сметка на това, подобна супа не мога и да погледна. Само от името й настръхвам. Но, както винаги се случва в живота, любовта ми към супите не е изчезнала, а само се е… променила. Най-любимата ми супа сега всъщност е гъбената, приготвена от мама разбира се, но и аз се справям не зле с нея. И тайна, както се досещаш отново има – сушени манатарки на прах.

През годините, докато все още имаше манатарки в гората около New han, ходехме да си ги берем сами. Част от тях се мариноваха и затваряха в буркани сурови, друга се изсушаваше и се смилаше на прах, за да се използва в различни ястия, най-вече в супи. В момента продават и готови сушени манатарки, така че тайната ми е достъпна за всички, а за да получиш истинска вкусна гъбена крем супа – добави още гъби, всякакви видове и по много. Можеш да добавиш и бучка масло, което не е задължително, но пък ще й придаде невероятен вкус и аромат или както обича да казва Део – “ще е game changer”.

snowdrops

гъбена крем супа
2 1/2 чаши микс от гъби
2 чаши карфиол или картофи, ако не си на режим
1/2 тиквичка
2 ч.л. сушени манатарки на прах или 3-4 цели сушени
бучка масло или 1/2 авокадо
сол и черен пипер на вкус

Сложи всичко в тенджера и залей с вода.
Поддръжай на слаб огън докато омекне карфиола, около 10 минути.
Ако я приготвяш с картоф не добавяй тиквичка и вари докато картофът не е напълно сварен.
Пасирай много добре докато тенджерата е на котлона.
Свали от котлона и консумирай топла. По желание при сервиране може да добавяш малко заквасена не-сладка сметана или козе сирене.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: