гъбена крем супа

гъбена крем супа

Винаги ми е било интересно да наблюдавам как вкусовете ни към определени храни се променят с годините. Ястия, които са ти били любими като малък доста често не искаш и да ги погледнеш като възрастен и обратното. Например до ден днешен нашите ми разказват как като малка съм обичала толкова много супа топчета, че като изям моята съм обикаляла чиниите на всички на масата, за да изям и техните. Разбирай, че топчетата от супите на брат ми, майка ми, баща ми и баба ми са изчезвали за секунди. И не ме съди, ако обичаш, била съм на 3. Единственото, което не ми е ясно до ден днешен е къде съм ги събирала всички тези топчета…

Днес, за сметка на това, подобна супа не мога и да погледна. Само от името й настръхвам. Но, както винаги се случва в живота, любовта ми към супите не е изчезнала, а само се е… променила. Най-любимата ми супа сега всъщност е гъбената, приготвена от мама разбира се, но и аз се справям не зле с нея. И тайна, както се досещаш отново има – сушени манатарки на прах.

През годините, докато все още имаше манатарки в гората около New han, ходехме да си ги берем сами. Част от тях се мариноваха и затваряха в буркани сурови, друга се изсушаваше и се смилаше на прах, за да се използва в различни ястия, най-вече в супи. В момента продават и готови сушени манатарки, така че тайната ми е достъпна за всички, а за да получиш истинска вкусна гъбена крем супа – добави още гъби, всякакви видове и по много. Можеш да добавиш и бучка масло, което не е задължително, но пък ще й придаде невероятен вкус и аромат или както обича да казва Део – “ще е game changer”.

snowdrops

гъбена крем супа
2 1/2 чаши микс от гъби
2 чаши карфиол или картофи, ако не си на режим
1/2 тиквичка
2 ч.л. сушени манатарки на прах или 3-4 цели сушени
бучка масло или 1/2 авокадо
сол и черен пипер на вкус

Сложи всичко в тенджера и залей с вода.
Поддръжай на слаб огън докато омекне карфиола, около 10 минути.
Ако я приготвяш с картоф не добавяй тиквичка и вари докато картофът не е напълно сварен.
Пасирай много добре докато тенджерата е на котлона.
Свали от котлона и консумирай топла. По желание при сервиране може да добавяш малко заквасена не-сладка сметана или козе сирене.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.