моите тайни за посрещане на гости

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

моите тайни за посрещане на гости

Имайки предвид, че днес е празник (ака Никулден) реших да споделя нещо различно от рецепта – моите трикове и уроци, които научих през последните години за посрещане на гости. Не че съм най-добрата домакиня на света, но Део обича домашния уют и когато говорим за виждане с приятели, ги предпочита в къщи. Та вече се досещаш, че за изминалите 10! години съм посрещала не един и двама, а от както живеем в къща гостите остават и за закуска, но това е друга тема…

Днес ти предлагам част от нещата, които научих и които ми помагат да се наслаждавам на гостите в къщи, вместо всеки път да се стресирам и притеснявам. Дано бъдат полезни и на теб!

party-tricks-2

Старай се декорацията да не е многоцветна и се придържай към по-неутралната цветова гама. Все пак гостите идват за вечеря – остави храната да бъде основния акцент и да добавя цвят. Поради тази причина съм привърженик и на белия порцелан, с него никога не можеш да сбъркаш…

Украсата на масата трябва да е ниска, за да може да се виждате над нея. Да, и на мен ми харесват много красивите огромни букети по масите, които виждам по снимки и списания, но те не са практични. Препочитам да виждам човека седящ срещу мен, вместо цяла вечер да се кривя наляво и надясно, за да го мерна.

Декорорай със сезонни артикули. Тикви през пролетта… мммм по-добре не.

party-tricks-3

Един от последните ми трикове е хартията, която опъвам по цялата дължина на масата. Стигнах до нея след като съсипахме няколко покривки, благодарение на разлято вино, лютеница, мазно и каквото се сетиш още, които не успяха да се изперат, съответно не мога да ги използвам за гости отново. Хартията е ролка с дължина 30 метра, струва около 10 лв. в икеа и ме спасява от всичко това. Разлятото вино остава по нея и не стига до покривката (проверено!), мазно и други петна също, а на края на вечерта просто я намачквам и влиза в камината…

party-tricks-1

Ако на масата има свещи – запали ги. Знам, че звучи странно, но ми се е случвало гостите да си тръгнат и аз да се усетя, че така и не съм запалила свещите. Доста тъпо… все едно ти е жал да ги запалиш. Все пак са само свещи.

Продуктите, които създадохме за теб:

Никога не заемай мястото от двете страни на чинията, защото ще ограничиш пространството на човека седящ там и той няма да се чувства комфортно. Маркирай мястото на чашите с малки подложки, така няма да се престараеш в декорацията и да заемеш и тях.

party-tricks-5

Предвиди място за храната! Съседен шкаф, подвижна масичка или дори стол с поднос върху него ще свършат временна работа.

Поддържай добре зареден шкаф с алкохол, дори и да не го пиеш. Никога не се знае дали госта няма да поиска водка, ракия или пък дижестив. Нищо не му пречи да предпочете и бяло вино, нищо че ти си отделил цял ден в изучаване на най-подходящите вина за поднесената вечеря и те не включват бяло…

Никога не приготвяй ястие за първи път, всичко може да се обърка. Когато посрещаш гости се придържай към твоите си класики, тези които знаеш, че всеки път ти се получават перфектно. Ако все пак нещо не се получи както трябва, не го казвай, никой няма да разбере, освен ако не се издадеш сам.

party-tricks-4

И докато сме на тема храна – съобрази се с гостите, които си поканил. Дали са вегани, суровоядци, дали постят, дали се хранят без глутен и т.н. Ситуация, в която си поръсил всичко със сусам, а един от гостите има алергия към него не е особено приятна.

salads

Предвиди резервни прибори, чаши, чинии, купички или малки пепелници за хранителни отпадъци и т.н. Така няма да се налага да се разхождаш до кухнята при непредвидени ситуации и ще се забавляваш повече. Подготви си предварително чинии и прибори за десерта, така ще избегнеш суетенето из кухнята и пренасянето на посуда на 3 чаши вино.

party-tricks-7

Ако си от хората, на които им се разваля настроението при вида на счупена чаша, чиния или порцеланова купичка – скрий старинните сервизи и луксозни чаши за вино. Използвай само такива, за които няма да ти е жал и няма да ти скапят настроението посред купона.

Никога, ама никога не включвай телевизора! Дори и на музикалния канал. Хората се заглеждат и разговора отива в канала. Поради тази причина ние дори нямаме телевизор в трапезарията, не че гледаме телевизия по принцип.

Погрижи се за музиката предварително и си създай различни playlist-и. Основното правило тук е по време на храна да има тих музикален фон, без текст. Все пак, колкото и да е готино новото парче на Miley няма да е много подходящо някой да се отплесне и да си запее по време на вечеря, или пък да се заслуша в текста… Съответно смени музиката с нещо по-танцувално като стигнете до десерта, така ще създадеш и допълнителна градация на вечерта – виното се заменя от нещо по-силно, соленото отстъпва място на сладко и настроението се покачва прогресивно :))

P.S. С нетърпение очаквам да чуя и твоите трикове и съвети за посрещане на гости :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: