Римски хляб

Римски хляб

От скоро въведох нова традиция при посрещането на гости, която доста ни допада – приготвям домашен хляб. Така когато гостите пристигнат в цялата къща ухае на прясно изпечен хляб и си гарантирам, че никой няма да остане гладен, дори и да пропусне основното :)) Български традиции, така да се каже. Все още не съм започнала да ги посрещам на вратата с питка, сол и мед, но Део има идея за народни носии и ако успеем да си намерим такива може и това да влезе в репертоара :)) Цървули също няма да са ни излишни… или както каза един наш приятел докато ги подаряваше на Жоро за рождения му ден “за да не забравяме от къде сме тръгнали”.

Roman-bread-2

Последното ми произведение е т. нар. Римски хляб или самун, който подобрих леко като му добавих орехи, слънчоглед и маково семе. Получи се превъзходен самун, с твърда хрупкава коричка, която беше неустоима! Спецификата на Римския хляб е в по-голямото количество вода, благодарение на която хлябът не толкова се надига, а по-скоро се разлива при печене като осигурява по-голяма площ коричка. Перфектно!

Roman-bread-3

Римски самун
500 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. мая
1 с.л. зехтин
1 с.л. мед или кленов сироп
400 мл. топла вода
1/4 чаша орехи и толкова слънчоглед, по желание
слънчоглед и маково семе за поръсване, по желание

За напреднали: замести маята с квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

1. Смеси сухите съставки в купа.
2. Добави меда към водата и разтвори. Добави към сухите съставки.
3. Меси тестото около 10 минути или колкото издържиш.
4. Добави орехите и слънчогледа.
5. Раздели тестото на 2, поръси с брашно дъното на тавичка за печене и сложи 2-та самуна в нея.
6. Остави да втаса за около 30 минути. Нарежи леко с нож и поръси със семена по желание.
7. Изпечи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-45 минути.

Ако имаш машина за хляб, използвай програмата за тесто само за месенето и втасването. После извади от машината и изпечи във фурната.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.