безглутеновият веган хляб на Веско

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Знаеш, че обичам да споделям тайни – за готвене, за техники, за здраве. Затова днес с огромно удоволствие ти споделям рецепта, която чакам с нетърпение от поне половин година насам – безглутеновият хляб на Веско. Опитвал ли си хляба, който се сервира в Soul kitchen? Уникално вкусен е, нали! Да не повярва човек, че е без глутен. Особено намазан леко с домашна лютеница, ароматно кьопоолу или зелен дип. Да, точно това е хлябът за който говорим. Този същият, който ти поднасят там, нарязан на ромбчета – хлябът на Веско.

При това рецептата и изпълнението са невероятно лесни. Като да забъркаш кекс. Защото хлябът изглежда и се приготвя точно така – разбъркваш всички съставки в купа, изсипваш в тавичка и печеш. Няма месене, няма втасване, няма издирване на странни съставки. Няма и квас, защото не е необходим. В безглутеновият хляб няма глутен, чиято молекула трябва да разбие квасът, съответно няма нужда да добавяш квас и да го чакаш да втаса. Необходим ти е единствено бакпулвер…

От както Веско ми даде рецептата приготвям хляба на 2 пъти, като втория път реших да я променя леко и да създам моя версия на прословутия хляб по мой вкус. Целта беше да използвам по-малко лен, чийто вкус не обичам и хлябът да стане по-въздушен. Мисия, която мисля, че постигнах, затова днес ти предлагам 2 рецепти – оригиналната на Веско и моята модификация по темата. Да ти е сладко! :))

Безглутеновият веган хляб на Веско
500 г сурова! елда
150 г ленено семе
150 г кашу
150 г сусамено семе
17 г бакпулвер = 1 пакетче
сухи подправки по твой вкус (Веско използва самардала)
1 литър вода

Семената и ядките се смилат на брашно. Всичко се разбърква в купа, изсипва се в тава и се пече на 160 градуса за 45-50 минути. Добре е сместта да е по-разлята и да не надвишава 3 см на височина, за да се изпече добре и отвътре. Най-добре се получава във фурна с вентилатор. В рецептата няма мазнина, затова е добре да използваш незалепващ съд или хартия за печене.

gluten-free-vegan-bread-3

От горната рецепта аз правя половината, защото е твърде много хляб като за 2-ма. Освен това хлябът е тежък, заради всички ядки и семена в него и засища бързо. Съответно моята версия е директно с намалените наполовина количества + добавих сол, която в оригинала липсва. Предполагам нарочно. И понеже изпекох хляба във форма за торта, се получи нещо като питка. Затова директно сменям и името на безглутенова веган питка :)))

Безглутенова веган питка
200 г брашно от елда
100 г брашно от кафяв ориз
100 г кашу или друга ядка или семе по избор
50 г ленено семе или ленено брашно
8 г бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
сухи подправки по твой вкус
500 мл вода

По желание – малко зехтин, микс ядки и семена по избор за топинг.

За напреднали: ферментирай брашното със стартиращ агент.

Продуктите, които създадохме за теб:

Смели кашуто и лененото семе на брашно в блендер или кафемелачка.
Разбъркай всички сухи съставки и добави водата.
Разбъркай добре и изсипи в тава. Аз използвах форма за торта.
Печи на 160 градуса за 45-50 минути.
На 35-тата минута извади питката, намажи леко със зехтин и посипи със семена по избор. Върни във фурната за още 10-15 минути.
Изчакай да изстине и извади от формата.

Хлябът е най-вкусен като престои. В идеалният вариант 24 часа.
И в никакъв случай не го яж топъл…
Съхранявай опакован, за да не изсъхне.

gluten-free-vegan-bread-2

P.S. От скоро Веско провежда кулинарни курсове в клиниката на Др. Емилова. Курсове, които горещо препоръчвам. Така че, ако се намираш в района на Варна – посети задължително, има какво да научиш! За информация за дати и часове се обади директно в клиниката.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: