Знаеш, че обичам да споделям тайни – за готвене, за техники, за здраве. Затова днес с огромно удоволствие ти споделям рецепта, която чакам с нетърпение от поне половин година насам – безглутеновият хляб на Веско. Опитвал ли си хляба, който се сервира в Soul kitchen? Уникално вкусен е, нали! Да не повярва човек, че е без глутен. Особено намазан леко с домашна лютеница, ароматно кьопоолу или зелен дип. Да, точно това е хлябът за който говорим. Този същият, който ти поднасят там, нарязан на ромбчета – хлябът на Веско.
При това рецептата и изпълнението са невероятно лесни. Като да забъркаш кекс. Защото хлябът изглежда и се приготвя точно така – разбъркваш всички съставки в купа, изсипваш в тавичка и печеш. Няма месене, няма втасване, няма издирване на странни съставки. Няма и квас, защото не е необходим. В безглутеновият хляб няма глутен, чиято молекула трябва да разбие квасът, съответно няма нужда да добавяш квас и да го чакаш да втаса. Необходим ти е единствено бакпулвер…
От както Веско ми даде рецептата приготвям хляба на 2 пъти, като втория път реших да я променя леко и да създам моя версия на прословутия хляб по мой вкус. Целта беше да използвам по-малко лен, чийто вкус не обичам и хлябът да стане по-въздушен. Мисия, която мисля, че постигнах, затова днес ти предлагам 2 рецепти – оригиналната на Веско и моята модификация по темата. Да ти е сладко! :))
Безглутеновият веган хляб на Веско
500 г сурова! елда
150 г ленено семе
150 г кашу
150 г сусамено семе
17 г бакпулвер = 1 пакетче
сухи подправки по твой вкус (Веско използва самардала)
1 литър вода
Семената и ядките се смилат на брашно. Всичко се разбърква в купа, изсипва се в тава и се пече на 160 градуса за 45-50 минути. Добре е сместта да е по-разлята и да не надвишава 3 см на височина, за да се изпече добре и отвътре. Най-добре се получава във фурна с вентилатор. В рецептата няма мазнина, затова е добре да използваш незалепващ съд или хартия за печене.
От горната рецепта аз правя половината, защото е твърде много хляб като за 2-ма. Освен това хлябът е тежък, заради всички ядки и семена в него и засища бързо. Съответно моята версия е директно с намалените наполовина количества + добавих сол, която в оригинала липсва. Предполагам нарочно. И понеже изпекох хляба във форма за торта, се получи нещо като питка. Затова директно сменям и името на безглутенова веган питка :)))
Безглутенова веган питка
200 г брашно от елда
100 г брашно от кафяв ориз
100 г кашу или друга ядка или семе по избор
50 г ленено семе или ленено брашно
8 г бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
сухи подправки по твой вкус
500 мл вода
По желание – малко зехтин, микс ядки и семена по избор за топинг.
За напреднали: ферментирай брашното със стартиращ агент.
Смели кашуто и лененото семе на брашно в блендер или кафемелачка.
Разбъркай всички сухи съставки и добави водата.
Разбъркай добре и изсипи в тава. Аз използвах форма за торта.
Печи на 160 градуса за 45-50 минути.
На 35-тата минута извади питката, намажи леко със зехтин и посипи със семена по избор. Върни във фурната за още 10-15 минути.
Изчакай да изстине и извади от формата.
Хлябът е най-вкусен като престои. В идеалният вариант 24 часа.
И в никакъв случай не го яж топъл…
Съхранявай опакован, за да не изсъхне.
P.S. От скоро Веско провежда кулинарни курсове в клиниката на Др. Емилова. Курсове, които горещо препоръчвам. Така че, ако се намираш в района на Варна – посети задължително, има какво да научиш! За информация за дати и часове се обади директно в клиниката.