градинарство… в домашни условия

градинарство… в домашни условия

Осъзнавам, че повечето хора едва намират време за готвене, камо ли за отглеждане на собствени салати. Но според мен всичко е въпрос на нагласа. Можеш да миеш чиниите ядосвайки се, че ти се налага да го правиш, а можеш и да ги миеш мислейки си за твои си приятни неща и да се наслаждаваш на допира с водата. Можеш да гладиш пуфтейки, но можеш и да се насладиш на процеса с чаша вино и приятна музика, а защо не и с компания…

Градинарството и готвенето също са въпрос на нагласа, и благодарение на нея през последните години се превърнаха в моята лична медитация. Времето, което прекарвам в допир със земята, почвата и семената е безценно за мен. В почвата изливам себе си, разтоварвам негативните емоции, усещам преходността на нещата. “Кал си и в калта ще се върнеш.” Следват гледката на покълнатите семена. Наблюдаването им как растат, а после удоволствието да ги откъснеш и изядеш. Пресни, свежи, хрупкави.

green-salads-garden-5

Важен е процесът – да посадиш, да усетиш пръстта, да се грижиш, да видиш как поникват. А за него няма време и място.

За да разбереш дали отглеждането на зеленчуци може да се превърне и в твоята медитация – пробвай. А за да ти покажа, че можеш и ти, реших да засадя поредната порция зеленолистни в домашни условия вместо в градината. И ако поне един човек последва примера ми и си засади салати в къщи, ще съм най-щастливият човек на света! Така че, подготви семената плюс малко почва и да започваме!

Ще ти трябват семена, почва, саксия или съд за разсад и малка лейка. Вариантите за засаждане са няколко, като започнем от обикновена издължена саксия, минем през формите за разсад и стигнем до специалните “кошнички”, които после лесно могат да се прехвърлят в по-голям съд или в градината. Продават дори и мини оранжерийни, за да си държиш разсада на балкона. Взех и една такава за подправките, струва 10 лв., но изобщо не е задължителна.

green-salads-garden-3

При почвата опциите отново са няколко – купена от магазин и взета от нечия градина или горичка. Аз използвам тази от градината. Най-обикновена почва. Само, ако я взимате отвън гледайте в нея да няма трева, бурени или корени от друго растение.

Семаната са проблем. Като цяло не съм почитател на купените от магазина, но и това е по-добре от готовата салата в магазина. Иначе аз си набавям т.нар. “heritage seeds”, като разчитам на запазване на семена от градината, дадени ми от приятели и доставки от чужбина.

green-salads-garden-4

Сега, когато имаш всичко налично първо подреди саксиите. Добре е да има долна тавичка за оттичане на водата от поливането. След това напълни формите или саксията с почва до 3/4. Поръси семената. Запълни формите с почва, утъпкай леко с ръка и полей с вода. За полагане на почвата можеш да използваш мини лопатка, а защо не и най-обикновена стара лъжица. А можеш и да се поизцапаш, аз лично нямам нищо против.

Поливането е индивидуално за всяка култура, така че се информирай според това, което засаждаш. Аз се придържам към магданоз, рукола, спанак и 2 вида зелени салати, които обичат влагата и е добре да се поливат често, ако са в домашни условия. Добре е също така да се поставят някъде, където е светло – под прозорец или на балкона.

Ами, това е. Наистина е лесно. А 30 дена по-късно ще можеш да се наслаждаваш на гледка като тази:

green-salads-garden-1

Успех!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.