градинарство… в домашни условия

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

градинарство… в домашни условия

Осъзнавам, че повечето хора едва намират време за готвене, камо ли за отглеждане на собствени салати. Но според мен всичко е въпрос на нагласа. Можеш да миеш чиниите ядосвайки се, че ти се налага да го правиш, а можеш и да ги миеш мислейки си за твои си приятни неща и да се наслаждаваш на допира с водата. Можеш да гладиш пуфтейки, но можеш и да се насладиш на процеса с чаша вино и приятна музика, а защо не и с компания…

Градинарството и готвенето също са въпрос на нагласа, и благодарение на нея през последните години се превърнаха в моята лична медитация. Времето, което прекарвам в допир със земята, почвата и семената е безценно за мен. В почвата изливам себе си, разтоварвам негативните емоции, усещам преходността на нещата. “Кал си и в калта ще се върнеш.” Следват гледката на покълнатите семена. Наблюдаването им как растат, а после удоволствието да ги откъснеш и изядеш. Пресни, свежи, хрупкави.

green-salads-garden-5

Важен е процесът – да посадиш, да усетиш пръстта, да се грижиш, да видиш как поникват. А за него няма време и място.

За да разбереш дали отглеждането на зеленчуци може да се превърне и в твоята медитация – пробвай. А за да ти покажа, че можеш и ти, реших да засадя поредната порция зеленолистни в домашни условия вместо в градината. И ако поне един човек последва примера ми и си засади салати в къщи, ще съм най-щастливият човек на света! Така че, подготви семената плюс малко почва и да започваме!

Ще ти трябват семена, почва, саксия или съд за разсад и малка лейка. Вариантите за засаждане са няколко, като започнем от обикновена издължена саксия, минем през формите за разсад и стигнем до специалните “кошнички”, които после лесно могат да се прехвърлят в по-голям съд или в градината. Продават дори и мини оранжерийни, за да си държиш разсада на балкона. Взех и една такава за подправките, струва 10 лв., но изобщо не е задължителна.

green-salads-garden-3

При почвата опциите отново са няколко – купена от магазин и взета от нечия градина или горичка. Аз използвам тази от градината. Най-обикновена почва. Само, ако я взимате отвън гледайте в нея да няма трева, бурени или корени от друго растение.

Семаната са проблем. Като цяло не съм почитател на купените от магазина, но и това е по-добре от готовата салата в магазина. Иначе аз си набавям т.нар. “heritage seeds”, като разчитам на запазване на семена от градината, дадени ми от приятели и доставки от чужбина.

green-salads-garden-4

Продуктите, които създадохме за теб:

Сега, когато имаш всичко налично първо подреди саксиите. Добре е да има долна тавичка за оттичане на водата от поливането. След това напълни формите или саксията с почва до 3/4. Поръси семената. Запълни формите с почва, утъпкай леко с ръка и полей с вода. За полагане на почвата можеш да използваш мини лопатка, а защо не и най-обикновена стара лъжица. А можеш и да се поизцапаш, аз лично нямам нищо против.

Поливането е индивидуално за всяка култура, така че се информирай според това, което засаждаш. Аз се придържам към магданоз, рукола, спанак и 2 вида зелени салати, които обичат влагата и е добре да се поливат често, ако са в домашни условия. Добре е също така да се поставят някъде, където е светло – под прозорец или на балкона.

Ами, това е. Наистина е лесно. А 30 дена по-късно ще можеш да се наслаждаваш на гледка като тази:

green-salads-garden-1

Успех!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: