най-честите грешки при пиене на сок

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Звучи лесно, нали? Правиш сок – пиеш сок. Като водата. Да де, но не точно. Сокът всъщност е храна и ако искаш да извлечеш всичките му ползи, е добре да се научиш да го третираш като такава. Сокът не е вода. Той е много повече. И понеже утре започвам 3-дневно соково разтоварване, реших да ти споделя най-често срещаните грешки, които допускаме, пиейки сок…

Като за начало – използваш едни и същи зеленолистни.
Тук случаят е същия като със салатите. Българинът яде домати и краставици за салата. Точка. Когато пък реши да пие сок, обикновено го приготвя със спанак (нищо против спанака, аз го обожавам!) и магданоз… И някак не се сеща, че съществуват още безброй зеленчуци, които си просят да бъдат добавени в същия този сок или пък салата. Като маруля, рукола, броколи, тиквички, краставици, селъри, мента и др. Изводът в случая – мисли за разнообразие. Експериментирай. Не се страхувай от новите вкусове, току виж си намериш нов любимец.

Използваш прекалено много плодове.
Да, да, знам че са вкусни. Не споря. Също така и необходими, за да направят сока по-приятен за пиене. Но не и преобладаващи. Сети се за материала за алкално-киселинният баланс на организма – 70 към 30, златното правило за здраве. При зелените сокове правилото е постижимо само за сериозно напреднали, но въпреки това, постарай се поне ситуацията да е 50 на 50, но не и 90 плодове към 10 зеленолистни…

Не добавяш мазнина.
Няма да се повтарям. Прочети ползите от салатите тук. При прием на зелен сок добри варианти са чаена лъжичка кокосово масло преди да си изпиеш сока или добавяне на ядково мляко, авокадо или друга форма на мазнина към самия сок.

Не го дъвчеш.
Аха! Сега половината от вас гледат странно текста и се чудят дали не ми хлопа дъската, докато другата половина кима настървено с глава. А истината е много елементарна – храносмилателният процес започва в устата. Слюнката съдържа ензими необходими за смилане на приетите въглехидрати, а зеленият сок или смути са точно това – въглехидрати. Отделно според слюноотделянето организмът ни преценява колко храносмилателни сокове да отпусне за разграждането на приетата храна на макромолекули, а ние вече уточнихме, че сокът е храна, нали? Което означава, че дъвченето или поне ослюнчването (не знам дали има такава дума, но ми се стори подходяща за случая) са много, много важни, за да усвоиш ценните вещества във всеки зелен сок.

А сега, има ли други желаещи да разтоварват на сокове с мен? :)))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: