ново предизвикателство – „Jus Jus“

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И така, свърши първото предизвикателство за годината, но идва ред на следващото! Нали не си помисли, че ще те оставя да бездействаш?! Възнамерявам цялата година да е изпъстрена с предизвикателства, които ще те заливат като лавина едно след друго. А целта е само една – изграждане на нови здравословни навици!

Научи ли се да живееш без хляб? Видя ли, че е възможно? Усети ли позитивите? Добре! Сега го върни в режима си, но никога не прекалявай с него. Това е начинът. Месец след месец да търсиш баланса в храненето, да експериментираш, да учиш нови неща, да свикваш да живееш без други, но и да започнеш да въвеждаш някои нови.

Което ни води автоматично към следващото предизвикателство или мотото на февруари – “Jus Jus*”. Този месец предизвикателството ми към теб е всеки ден да заменяш едно от основните си хранения със зелен сок или смути. Мхм. Не просто фреш, не просто смути, а зелен такъв. Зелен.

Най-лесно ще ти бъде, ако това са закуската или обяда, но ако имаш воля може да замениш и вечерята. Като краен вариант – междинната закуска.

Нека обобщим – минаваш на 2 основни хранения за деня, а третото е сок! Ако искаш да олекотиш режима още малко можеш да замениш 2 от основните хранения поне 1-2 пъти седмично, а един ден в седмицата е свободен (например събота или неделя може и без сок). А сега да видим как ще изглежда новото ти хранене:

Напитки:
зелен фреш
зелено смути
зелена супа
минимум 2 литра вода на ден!
кафе, билков и зелен чай
чаша вино към вечерята

Храната трябва да е:
органична
натурална
без хормони
без антибиотици
домашно приготвена, доколкото е възможно

Разрешени са следните мазнини:
авокадо
сурови ядки, без фъстъци
какаово масло, какаова паста
зехтин
кокосово масло
домашно масло и гхи

Следните зеленчуци и плодове:
всички видове зелени и несъдържащи скорбяла зеленчуци, като зеленолистни, тиквички, селъри, патладжан, броколи, карфиол, краставици, зеле, аспержи, брюкселско зеле, моркови, лук и т.н.,
всички видове пресни и сушени подправки
всички сезонни и замразени плодове

Био зеленчуците на пазара в момента са Gimel & Моравско село и предлагат изобилие от зелени салати, магданоз, краставици, ябълки, цвекло и други.

Продуктите, които създадохме за теб:

Животински храни:
яйца, пъдпъдъчи и кокоши
козе и овче сирене
домашно кисело мляко
морска или дива риба
различни видове месо, не повече от 2-3 пъти седмично

Не яж:
захар и трапезна сол
рафинирани зърнени, като бяло брашно
хидрогенирани мазнини, като олио и маргарин

Лесни замени:
прясно мляко – домашно ядково, кокосово, оризово и др.
краве сирене – козе или овче сирене
захар – натурален мед, стевия, кленов сироп
трапезна сол – каменна (хималайска) или калиева сол
олио – студено пресован зехтин, кокосово масло, гхи

А примерното ти дневно меню в идеалният си вариант ще изглежда така:
Веднага след ставане – чаша вода с изцеден половин лимон

Закуска
– 500 мл зелено смути или зелен фреш
– сварени овесени ядки или безглутенови зърнени с малко мед, като тази тук
супер закуска
– домашно кисело мляко

Междинна закуска
– сезонни плодове

Обяд
– 500 мл зелено смути или зелен фреш
– 500 мл зеленчукова крем супа
– до 300 гр. сезонна или зелена салата
салата в буркан за офиса:
– зелена салата с пъдпъдъчи яйца
– зелена салата с козе сирене и нар

Следобедна закуска
– 500 мл зелено смути или зелен фреш
– сезонни плодове
– суров десерт, до 60 гр.
– протеиново / ядково мляко
– шепа ядки или сушени плодове, до 60 гр.
зелено смути

Вечеря
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & омлет от 2 яйца със зеленчуци
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. броколи на фурна
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. пълнозърнест хляб
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. риба или месо
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. бобови
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 100 гр. микс сирена
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 300 гр. микс зеленчуци
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 300 гр. безглутенови зърнени със зеленчуци

За да се справиш с режима ще имаш нужда от допълнително кухненското оборудване или поне едно от следните: пасатор или блендер за смутита, сокоизтисквачка за зеленолистни за фрешове. Както и бутилки с плътно затваряне за пренасяне на сокове и хладилник за съхранение в офиса (само за обедните сокове, които не са задължителни).

*Jus идва от френското „сок“, или в превод „Сокове, сокове“

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: