истината за плодовите сокове

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Най-вероятно ти е направило впечатление, че никога не препоръчвам да се пие чист плодов сок, независимо от какви сладки плодове е направен. Също така не съм почитател на чисто плодовите разтоварващи дни. Причините за това са съвсем различни от големите спекулации напоследък по отношение на количеството захар в такъв сок. А истината е, че по темата се изляха кофи мръсотии в чуждите медии. Някои дори стигнаха до там да ги сравняват с бисквити, донъти и куп други тотално нездравословни сладкиши приготвени изцяло от бяла захар и бяло брашно. Е, с това не съм съгласна. И за да запазя духа на мир и спокойствие, ще се опитам абсолютно безпристрастно да дам плюсове и минуси на плодовите сокове, за да прецениш сам къде е истината…

Като за начало – да, те са сладки и няма смисъл да се лъжем, че не са пълни със захар. Дори според използваните плодове количеството захар в плодов сок може спокойно да надмине някоя безалкохолна напитка. Но, това е друг вид захар. В случая – фруктоза. По-важна обаче за мен е периферията, от където идва и голямата разлика с гореспоменатите сладкиши.

В плодовете и плодовите сокове освен фруктоза има и не малка периферия от ценни вещества или т. нар. микроелементи, които са необходими на организма, за да може въпросните захари да бъдат усвоени. Плодовете си идват в пълен пакет, така както и всички зеленчуци и др. В другата захар (сукрозата или бяла и кафява захар, която се използва за приготвяне на сладкиши) тези микроелементи липсват, понеже в процеса на нейното получаване те се извличат. Съответно, за да може човешкия организъм да метаболизира и усвои неестествения продукт (захар), той започва да черпи от своите запаси на микроелементи.

Точно поради тази причина в средите на нутриционистите преработената захар се води анти-нутриент. Тя не само, че не дава нищо ценно на организма. Тя допълнително извлича ценните вещества, които сме си набавили по друг начин. Мисля, че вече ти е ясна разликата между обикновената захар и плодовете, затова мога спокойно да продължа с другите точки…

Усвояване. Това за мен е един от проблемите на плодовите сокове. Когато човек яде плодове в естественият им вид те се усвояват бавно, заради наличието на фибри и факта, че все пак трябва да бъдат смлени на съставните си части. Когато човек пие плодов сок този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар. За да намали нивото – панкреасът започва да отделя хормона инсулин… Тук следва една въртележка от процеси резултатът, от която е чувство на умора и раздразнителност, силно желание за нещо сладко и глад. Или колкото повече захар поемаш, толкова повече искаш…

Продължаваме с алкално-киселинният баланс, а плодовете както вече знаеш са леко киселинни. Ще се повторя, но за да бъдеш здрав – храната ти трябва да е предимно алкална, затова и плодовете, независимо дали на сок или не, не бива да съставляват преобладаващата част от менюто ти.

И на последно място, но пък изключително важно – фруктозата действа като алкохол за черния дроб, или с други думи казано като токсин. Реално, за черния ти дроб дали ще се наливаш по цял ден с алкохол, или с плодови сокове, е едва ли не едно и също. А според нутриционистиката, черният дроб е най-важният орган в храносмилателната система. Той освен, че е филтриращата и пречиствателна станция на организма, изпълнява още над 100 различни функции в човешкото тяло – от съхранение на ценни вещества до регулиране на хормоните. Ако неговите функции са увредени – целият организъм страда.

Заключения.
— Плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни, газирани напитки, сладкиши със захар и т.н.
— Усвояват се бързо и дават тонове бърза енергия, но това си има цена.
— Киселинни са.
— Натоварват черния дроб.

Изходът е да не се пият чисто плодови сокове, а да се комбинират. Вариантите са с алкални плодове, като грейпфрут, лимон, лайм и кокос или зеленчуци, които да ги алкализират. Да се комбинират с протеин, за да се намали експресното им усвояване, например плодов сок с ядково мляко. Да се погрижиш никога да не натоварваш излишно черния дроб, което отново става с помощта на определени кисели плодове и зеленчуци като грейпфрут, лимон, лайм, червено цвекло, джинджифил и др. И, разбира се, никога да не се прекалява с тях.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: