истината за плодовите сокове

Най-вероятно ти е направило впечатление, че никога не препоръчвам да се пие чист плодов сок, независимо от какви сладки плодове е направен. Също така не съм почитател на чисто плодовите разтоварващи дни. Причините за това са съвсем различни от големите спекулации напоследък по отношение на количеството захар в такъв сок. А истината е, че по темата се изляха кофи мръсотии в чуждите медии. Някои дори стигнаха до там да ги сравняват с бисквити, донъти и куп други тотално нездравословни сладкиши приготвени изцяло от бяла захар и бяло брашно. Е, с това не съм съгласна. И за да запазя духа на мир и спокойствие, ще се опитам абсолютно безпристрастно да дам плюсове и минуси на плодовите сокове, за да прецениш сам къде е истината…

Като за начало – да, те са сладки и няма смисъл да се лъжем, че не са пълни със захар. Дори според използваните плодове количеството захар в плодов сок може спокойно да надмине някоя безалкохолна напитка. Но, това е друг вид захар. В случая – фруктоза. По-важна обаче за мен е периферията, от където идва и голямата разлика с гореспоменатите сладкиши.

В плодовете и плодовите сокове освен фруктоза има и не малка периферия от ценни вещества или т. нар. микроелементи, които са необходими на организма, за да може въпросните захари да бъдат усвоени. Плодовете си идват в пълен пакет, така както и всички зеленчуци и др. В другата захар (сукрозата или бяла и кафява захар, която се използва за приготвяне на сладкиши) тези микроелементи липсват, понеже в процеса на нейното получаване те се извличат. Съответно, за да може човешкия организъм да метаболизира и усвои неестествения продукт (захар), той започва да черпи от своите запаси на микроелементи.

Точно поради тази причина в средите на нутриционистите преработената захар се води анти-нутриент. Тя не само, че не дава нищо ценно на организма. Тя допълнително извлича ценните вещества, които сме си набавили по друг начин. Мисля, че вече ти е ясна разликата между обикновената захар и плодовете, затова мога спокойно да продължа с другите точки…

Усвояване. Това за мен е един от проблемите на плодовите сокове. Когато човек яде плодове в естественият им вид те се усвояват бавно, заради наличието на фибри и факта, че все пак трябва да бъдат смлени на съставните си части. Когато човек пие плодов сок този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар. За да намали нивото – панкреасът започва да отделя хормона инсулин… Тук следва една въртележка от процеси резултатът, от която е чувство на умора и раздразнителност, силно желание за нещо сладко и глад. Или колкото повече захар поемаш, толкова повече искаш…

Продължаваме с алкално-киселинният баланс, а плодовете както вече знаеш са леко киселинни. Ще се повторя, но за да бъдеш здрав – храната ти трябва да е предимно алкална, затова и плодовете, независимо дали на сок или не, не бива да съставляват преобладаващата част от менюто ти.

И на последно място, но пък изключително важно – фруктозата действа като алкохол за черния дроб, или с други думи казано като токсин. Реално, за черния ти дроб дали ще се наливаш по цял ден с алкохол, или с плодови сокове, е едва ли не едно и също. А според нутриционистиката, черният дроб е най-важният орган в храносмилателната система. Той освен, че е филтриращата и пречиствателна станция на организма, изпълнява още над 100 различни функции в човешкото тяло – от съхранение на ценни вещества до регулиране на хормоните. Ако неговите функции са увредени – целият организъм страда.

Заключения.
— Плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни, газирани напитки, сладкиши със захар и т.н.
— Усвояват се бързо и дават тонове бърза енергия, но това си има цена.
— Киселинни са.
— Натоварват черния дроб.

Изходът е да не се пият чисто плодови сокове, а да се комбинират. Вариантите са с алкални плодове, като грейпфрут, лимон, лайм и кокос или зеленчуци, които да ги алкализират. Да се комбинират с протеин, за да се намали експресното им усвояване, например плодов сок с ядково мляко. Да се погрижиш никога да не натоварваш излишно черния дроб, което отново става с помощта на определени кисели плодове и зеленчуци като грейпфрут, лимон, лайм, червено цвекло, джинджифил и др. И, разбира се, никога да не се прекалява с тях.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.