зелени сокове, смутита или салати

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

зелени сокове, смутита или салати

Мисля, че няма нужда да се убеждаваме защо зеленолистните трябва да присъстват в ежедневието ти. Ако някой някога реши да ми нарисува карикатура вече си се представям с връзка магданоз в уста и по една маруля под мишница…

Затова днес няма да ти казвам да ядеш зеленолистни, а само ще обсъдим 3-те най-популярни метода, за да си ги набавиш в ежедневието – зелени сокове, смутита и салати. Първоначално мислех да пиша само за сокове и смутита, но после осъзнах, че без салатите списъкът няма да е коректен и точен, защото в крайна сметка, както ме попитаха на един уъркшоп “а защо изобщо се налага да ги смиламе, не може ли да си ядем и така?”. Много хубав и точен въпрос.

Затова нека видим и трите големи разлики между тях –
концентрация / фибри / дресинг.

Плюсове на зелените сокове.
Най-най-големият им плюс от моя гледна точка е концентрацията или огромното количество зеленчук, което човек може да си набави само с една чаша + изключително бързото им усвояване. Представи си връзка магданоз, малка глава броколи, няколко листа маруля, тиквичка, половин краставица, два стръка селъри, две ябълки и едно киви… в чаша. Смело мога да кажа, че говорим за количество, което човек трудно ще изяде просто така, в суров вид. За сравнение със смути или салата в най-добрия случай изяждаме около 100-200 грама зеленолистни на ядене, а с чаша сок това количество стига до 700-900 грама или килограм. Да не говорим за минерално-витаминната бомба в тази чаша, която на 100% ти спестява мисълта, че днес може би нещо му липсва на организма, от типа на ензим, антиоксидант, витамин или минерал.

Усвояването също е почти експресно заради липсата на фибри, които обикновено го забавят леко. Тоест всички тези благинки ще започнат своето действие в полза на организма около 15 минути след като си изпил сока си. Което в превод е бърза енергия, сили, засищане и чувството, че си направил нещо изключително за себе си и здравето си.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Плюсове на смутитата.
За мен лично най-хубавото при смутитата е бързината им на приготвяне. Говорим си за 2 минути общо време с измиването на блендера. Слагаш всичко в блендера, оставяш го да работи за минута, изпиваш си смутито, измиваш блендера. Експресно. Ходи ми говори после, че нямаш време за здравословно хранене, така де, пиене. Гледам те и не ти вярвам. Най-бързите хранения на света са здравословните – смутита, сокове, салати, дори и суровите десерти се приготвят за 10 минути.

Но да се върнем на здравето и ползите от едно смути, а те са от една страна наличието на зеленолистни в ежедневието и от друга – фибрите.

Фибрите или влакната са елементът, който прави съществената разлика между салати, смутита и прясно изцедени сокове и вода. Самите фибри имат няколко различни определения, сред които сурови влакна “crude fiber”, общи влакна “total fiber” и диетични фибри “dietary fiber”. Диетичните фибри, които ни интересуват в момента, се разделят на водноразтворими и неразтворими, и обикновенно под термина общи фибри се има предвид комбинацията от тях.

Фибрите са елемент, който присъства само в растенията – те са влакната, които поддържат структурата им, роля, която при животните и хората, се разпределя между костната и мускулната системи. Недостигът на фибри в менюто обикновенно се свързва със запек, проблеми на храносмилателния тракт и рак на дебелото черво. И обратното – достатъчното им присъствие в менюто възпрепятства тези проблеми. Като общо правило се приема, че храна, която е богата на растения (зеленчуци, плодове, ядки и семена), е богата на фибри, както и че хранене с преобладаващо животински продукти и рафинирани храни е бедно на фибри. Фибрите са и причината да не съм ок с режими, в които те липсват за повече от седмица (изключение прави водния режим, но той е специфичен и се прави под контрола на доктори).

Продуктите, които създадохме за теб:

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Плюсове на салатите.
Сега най-вероятно ще те изненадам, но истината е, че големият плюс на салатите е дресингът. Той обаче може да е както плюс, така и минус. Идеята е, че присъствието на мазнина позволява да се усвоят по-голяма част от мастноразтворимите витамини (А, D, K и E), които в противен случай могат да се загубят. За да се случи това мазнината трябва да е от добрите такива – студенопресовани масла, ядки, семена и авокадо. В никакъв случай хидрогенирани и транс мазнини, но това най-вероятно са мазнини, които ти така или иначе не ядеш, нали? :))

Истината е, че когато приемаме мастноразтворими витамини те имат нужда от мазнина, за да се усвоят. Мазнините са в състояние да преминават през клетъчните стени на тънките черва и да навлязат в общото кръвообращение на организма. Нещо, което сами по себе си мастноразтворимите витамини не могат да постигнат. Съответно те имат нужда от мазнини, които да ги пренесат през червата, в кръвния поток и след това към черния дроб, където те ще се съхраняват, докато потрябват на тялото.

Което означава, че без адекватно количество мазнини организма не е в състояние да усвои ефективно мастноразтворимите витамини, които пък са от съществено значение за здравето. Изводът – винаги добавяй качествени мазнини към зеленолистните, които ядеш, като внимаваш за качеството на мазнините и все пак не прекаляваш с тях.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Плюсове и на трите.
Разнообразие в храненията. Огромно количество ценни вещества, сред които ензими, фитонутриенти (антиоксиданти), минерали и витамини. Затова се старай, поне едно от тях да присъства в ежедневието ти. В идеалния вариант две :)))

Минуси и на трите.
Не съм ги описвала горе, защото ако си чел внимателно, то най-вероятно вече ги знаеш. При соковете е липсата на фибри и мазнини. При смутитата – малката концентрация на зеленолистни и отново липсата на мазнини. А при салатите – евентуалното добавяне на грешната мазнина, малката концентрация на зеленолистни и често проблем е времето за приготвяне.

Как да извлечеш максимум ценни вещества от всяко.
Преди зеления сок взимай лъжичка кокосово масло.
Добавяй ядки, семена и авокадо в смутито.
Яж зелена салата всеки ден, с качествен дресинг от студенопресовани масла, ядки, семена и авокадо.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: