11 навика на хората с балансирано отношение към храната

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Винаги когато има празник изискващ хапването на нещо типично нездравословно, пресен пример – козунак, който се приготвя в оригинал от бяло брашно, бяла захар, мая и т.н. въпросите към мен започват да валят. “Ама как така ядеш козунак?”, “Той нали не е здравословен?” и все запитвания от този род. Та точно в този момент решавам да обясня моето лично отношение към храната днес и това на хората около мен, които успяват да се хранят балансирано без да изпадат в крайности…

1. Яж от всичко, но по малко. Точно така, количеството е важно. И да, вчера си хапнах козунак, при това му се насладих на всяка хапка. Само че не изядох половин или един козунак, а си отрязах едно парче. Колкото да угодя на сетивата си и да не си претоварвам стомаха. Или правило номер 1 – научи се кога да спреш. Научи се да се храниш с всички сетива, наслади се на момента, точно тогава количеството е без значение. Поднеси храната в красива чиния, сложи цветя на масата, усети ароматите на ястието, яж го бавно. Хапни малко.

2. “Никой не става от масата, докато не си изядете всичко” трябва да остане в миналото. Фраза повтаряна толкова често от баби и дядовци, учителки в детската градина и кой ли не, че за нас българите си е направо закон по отношение на храната. Доста грешен при това. Към него бих добавила и вкорененото ни, че чинията трябва да е празна, за да не обидиш готвача и картинката се запълва перфектно. Което ни води до правило номер 2 – не, не те карам да изхвърляш храна, само да намалиш порциите на ястията, които поднасяш. По-добре си сипи още малко, отколкото да стоиш над пълната чиния и да се насилваш да я изядеш.

3. Храни се само когато си гладен. Ние хората често бъркаме емоционалния и физическия глад, или по-лошо – не се замисляме. Другият сигнал, който често не разчитаме правилно е този на жажда и глад. Когато човек не пие достатъчно вода организмът му започва да му подава сигнали, че я иска, но понеже същият този човек не пие вода – той съответно не ожаднява и бърка сигнала с такъв за глад. Затова, ако си в тази категория, следващият път като усетиш лек глад – изпий чаша вода. Гладът ще изчезне. По темата за емоционалния глад може да се напише много, но ако се придържаш към правило номер 3 ще ти го спестя – яж само когато си наистина гладен.

4. Закусвай. Според редица проучвания закусващите имат повече енергия, по-добра памет и по-бърз метаболизъм. Всъщност думичката “breakfast” идва от “breaking the fast” или “разчупване на поста”, в който организмът ти е бил през последните 8-12 часа. Закуската също така е добре да е нещо леко и засищащо, и в никакъв случай да не включва рафинирани храни и захар.

5. Слушай тялото си. Някои храни ни се отразяват добре, други – не. Разпознавай знаците, които тялото ти дава. Подуване, газове, разстройство, обрив… това са симптоми. Опитай се да локазираш проблема, сам или с помощта на специалист. Важно е за бъдещото ти здраве. Разбери също, че няма добри и лоши храни, всяка храна е потенциален алерген, дори и най-здравословно звучащата такава.

6. Не съхранявай нездравословни храни в къщи. Това е може би едно от най-важните правила, които научих преди години. Къщата ти винаги трябва да е изчистена от вредни изкушения. Поддържай там само храните, които искаш да ядеш и които искаш семействотото ти да яде.

7. Знай разликата между всекидневно ядене и празнично такова. Да, разбира се, и аз обичам козунак, пица, паста и качествен сандвич. Само че не ям тези храни всеки ден. Ям ги понякога. Веднъж в седмицата или веднъж в годината. Козунакът е празнична храна. Салатата е всекидневна.

8. Яж следобедна закуска. Най-важното хранене за деня според мен е и винаги ще си остане следобедното похапване. Времето между обяд и вечеря обикновено е доста дълго и може да варира от 6 до 8-9 часа, така че независимо какво си обядвал, до вечеря обикновено си прегладнял. А това автоматично означава, че ще се нахвърлиш на всичко, което видиш без да подбираш, ще се храниш бързо и ще ядеш повече от необходимото. Единственият изход от ситуацията е до вечеря да не си гладен. Или правило номер 8 – хапни нещо малко, но засищащо следобяд. Добър пример са суровите десерти с ядки, които засищат много добре. Поддържай нещо подобно в чантата, офиса или хладилника си и го хапвай всеки ден.

9. Наслади се на храната. Толкова често чувам, че здравословната храна не е вкусна… Какво означава “не е вкусна”? И не, не ми казвай, че сред хилядите зеленчуци и плодове на пазара не ти харесва нито един. Вкусът е лично усещане. Всяка храна може да бъде вкусна, просто трябва да се приготви по твой вкус. “Tailor made” както обичат да казват англичаните. Подбирай винаги храните, които обичаш и не се насилвай да ядеш тези, които не ти доставят никакво удоволствие. Спирулината е полезна – ок! Това не означава, че ми е вкусна и ще си развалям сутрешното смути с нея, нали?

Продуктите, които създадохме за теб:

10. Не се наказвай, ако сбъркаш. Изкушил си се и си хапнал порция пържени картофи, голяма пица или талятели с манатарки. И какво от това? И ти си човек. Не се наказвай с часове изтощителни тренировки, гладуване на следващия ден или каквото друго измислиш. Вместо това балансирай. Хапни нещо леко на следващото хранене, но не се докарвай до неистов глад, защото тогава ще сбъркаш отново и цикълът ще се завърти.

11. Храната не бива да пречи на социалния ти живот. Правилата за правилно и балансирано хранене са много. И независимо дали тези правила са ти зададени от специалист или си ги създал сам – научи се да ги разчупваш, когато ядеш навън. Старай се да се придържаш към балансирана храна вкъщи и си позволяй малки прегрешения навън, така ще запазиш социалния си живот и ще се наслаждаваш на срещите с приятели без да мислиш по 30 минути над всяко меню, и да разпитваш сервитьора с часове.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: