Стартираме „Зелена вълна“

Може би си забелязал, че напоследък фокусът ми по отношение на храненето е леко изместен и това не е случайно. Истината е, че докато всички ние (разбиращите или мислещите си, че разбираме и знаем всичко) се фокусирахме върху финните подробности свързани с храната и се надпреварвахме да си слагаме етикети, сред които не веднъж чувах и виждах такива като… “80% суровоядец”, “почти веган” и “100% палео”, то някак си в заблудите си от всичко това загубихме голямата картина. А тя е една – да научим и останалите как да бъдат здрави или поне да се опитаме, без да ги караме да се променят драстично.

Да се фокусираме върху истински важните неща – защо е редно да пиеш вода, защо газираните безалкохолни са вредни, какво ни причиняват химикалите в храните, кои са най-сериозните алергени днес и какво могат да ни причинят, защо организма ни страда и е в недостиг и т.н. Общовалидните истини. Тези, които са еднакви за всички, независимо от етикета.

И сред всички тях, за мен лично през последните години изпъкна едно – да се научим да ядем повече зелени храни в ежедневието си.

Причините, заради които се разболяваме са 2 – недостиг на ценни вещества в организма и излишък от някои вещества в организма. Не случайно сред експертите по хранене се появи новия термин – “malnutrition” или недохранване. Но тук не говорим за реална липса на храна, говорим за липса на ценни вещества, които да нахранят клетките. Защото, в крайна сметка, ние сме клетъчни организми и целта на храненето е да набавим ценни вещества за тях, а не само да си напълним стомаха. Зелените храни се грижат до голяма степен да не попаднем в тази категория, като по този начин ни помагат да сме здрави и да набавяме на организма си всеки ден витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, от които има нужда, за да се чувства добре.

Това е и Зелената вълна, за която говоря. Вълната е позитивна. Тя не забранява. Само леко променя и надгражда. За някои хора вълната ще е първата стъпка. За други – естественото продължение.

За да научиш всичко за нея – започни от тук. Отдели 10 минути от забързаното си ежедневие и научи защо зелените храни са най-доброто, което да дадеш на тялото си и как най-лесно да ги имплементираш в менюто си.

А след това продължи вълната. Това е моят призив към теб – разпространи идеята. Помогни на приятели, роднини, а защо не и напълно непознати да научат нещо ново, за да бъдат по-здрави утре.

Напиши нещо за нея сред приятелите си във фейсбук.
Снимай и ми изпрати любимата си зелена рецепта.
Ако имаш блог или сайт – сподели идеята и там.
Ако имаш заведение – включи вълната в менюто.
Ако имаш магазин – разпечатай и разпространи.

Ако искаш да помогнеш и по друг начин – помогни ни да направим красиви брошури, които да разпространим в училища, детски градини и магазини. Да помогнем на България в нея да растат здрави деца. Брошурата ще има нужда от дизайн, печат, разпространение и пари, за да се случи всичко това. Ако имаш опит и желание да се включиш в някоя от тези области, пиши ми.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.