Стартираме „Зелена вълна“

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Може би си забелязал, че напоследък фокусът ми по отношение на храненето е леко изместен и това не е случайно. Истината е, че докато всички ние (разбиращите или мислещите си, че разбираме и знаем всичко) се фокусирахме върху финните подробности свързани с храната и се надпреварвахме да си слагаме етикети, сред които не веднъж чувах и виждах такива като… “80% суровоядец”, “почти веган” и “100% палео”, то някак си в заблудите си от всичко това загубихме голямата картина. А тя е една – да научим и останалите как да бъдат здрави или поне да се опитаме, без да ги караме да се променят драстично.

Да се фокусираме върху истински важните неща – защо е редно да пиеш вода, защо газираните безалкохолни са вредни, какво ни причиняват химикалите в храните, кои са най-сериозните алергени днес и какво могат да ни причинят, защо организма ни страда и е в недостиг и т.н. Общовалидните истини. Тези, които са еднакви за всички, независимо от етикета.

И сред всички тях, за мен лично през последните години изпъкна едно – да се научим да ядем повече зелени храни в ежедневието си.

Причините, заради които се разболяваме са 2 – недостиг на ценни вещества в организма и излишък от някои вещества в организма. Не случайно сред експертите по хранене се появи новия термин – “malnutrition” или недохранване. Но тук не говорим за реална липса на храна, говорим за липса на ценни вещества, които да нахранят клетките. Защото, в крайна сметка, ние сме клетъчни организми и целта на храненето е да набавим ценни вещества за тях, а не само да си напълним стомаха. Зелените храни се грижат до голяма степен да не попаднем в тази категория, като по този начин ни помагат да сме здрави и да набавяме на организма си всеки ден витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, от които има нужда, за да се чувства добре.

Това е и Зелената вълна, за която говоря. Вълната е позитивна. Тя не забранява. Само леко променя и надгражда. За някои хора вълната ще е първата стъпка. За други – естественото продължение.

За да научиш всичко за нея – започни от тук. Отдели 10 минути от забързаното си ежедневие и научи защо зелените храни са най-доброто, което да дадеш на тялото си и как най-лесно да ги имплементираш в менюто си.

А след това продължи вълната. Това е моят призив към теб – разпространи идеята. Помогни на приятели, роднини, а защо не и напълно непознати да научат нещо ново, за да бъдат по-здрави утре.

Напиши нещо за нея сред приятелите си във фейсбук.
Снимай и ми изпрати любимата си зелена рецепта.
Ако имаш блог или сайт – сподели идеята и там.
Ако имаш заведение – включи вълната в менюто.
Ако имаш магазин – разпечатай и разпространи.

Ако искаш да помогнеш и по друг начин – помогни ни да направим красиви брошури, които да разпространим в училища, детски градини и магазини. Да помогнем на България в нея да растат здрави деца. Брошурата ще има нужда от дизайн, печат, разпространение и пари, за да се случи всичко това. Ако имаш опит и желание да се включиш в някоя от тези области, пиши ми.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: