набавяш ли си достатъчно ценни вещества?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Фактите са безкомпромисни – плодовете и зеленчуците днес са загубили до 80% от съдържанието си на ценни вещества. Изречение, което ме стъписа, когато го видях за първи път. Та, в крайна сметка, нали точно това е целта на храната – да ни снабдява с ценните вещества необходими на тялото, за да тик-така. За да бъде здраво, силно, изпълнено с енергия. Какво точно означава за теб, за мен и за семейството ти фактът, че същите тези плодове и зеленчуци вече не са достатъчни. Че, за да си набавиш витамините, минералите и ензимите намирали се в 1 чаша спанак преди 50 години, днес трябва да изядеш 10. И тогава осъзнаването се стовари върху мен с цялата си сила – означава, че сме обречени, ако не се погрижим за себе си. Означава, че трябва да внимаваме повече с какво се храним. Повече от всякога.

Защото симптомите говорят:
Имаш косопад – недостиг на витамин В6, цинк, сяра и амино киселини (протеини).
Имаш акне – недостиг на цинк, витамин А, Д и солна киселина.
Имаш сухи устни – недостиг на омега 3, 6 и 9.
Венците ти кървят – недостиг на витамин С и Coenzyme Q10 и т.н. и т.н.

Може да не сме болни, но истината е, че не сме и здрави. Защото благодарение на част от съвременната хранителна индустрия и съвременно земеделие, ние сме в недостиг. Недостиг на ценни вещества. На същите тези елементи, от които тялото се нуждае, така както се нуждае от въздух, за да диша.

Оказахме се в ерата на хранителните добавки без да сме го искали. Станахме зависими от тях. Или поне всеки, който го е грижа за себе си е зависим.
Аз съм.

Да, знам че е по-добре да си набавя омега 3 директно от източника – рибата, но в България няма дива сьомга. Да, по-добре е да си набавя пробиотици от киселото мляко, но то вече не е пробиотично. Ами всичко останало – калций, магнезий, цинк, витамини, ензими…

И тогава, точно тогава открих зелените фрешове. Не смутитата, не. Фрешовете.

Представи си, всички ползи на зеленчуците, на които са се наслаждавали нашите предшественици преди години, пред очите ти и днес. Представи си да можеш да си набавиш почти всички ценни вещества, от които има нужда тялото с помощта на нещо леко, лесно и вкусно. Фреш. Единственият натурален и напълно естествен начин да набавиш на тялото си това от което има нужда, защото в един сок се съдържат плодове и зеленчуци като обем, които рядко някой би могъл да изяде за ден.

Те са единственият компенсаторен метод познат ми днес, извън приема на хранителни добавки. Малко над 1 килограм плод и зеленчук под формата на 500 мл студено пресован прясно изцеден сок. 1 килограм вместо 200-те грама, които би дал на организма си, ако изядеш една салата днес. При това в чист вид, не създадени по химичен път в някоя безлична лаборатория някъде по света и продавана ни в лъскава опаковка на таблетки. Защото истината е, че без този сок, ти, аз и децата ти имат нужда от хапчетата в лъскави опаковки, за да си набавят ценните вещества необходими ни, за да сме здрави. Защото храната вече не е достатъчна. 1 салата на ден не е достатъчна. Трябват ни 10.

А сега се виж след няколко години и ми кажи, как би искал да изглеждаш – със свежа чиста кожа, силна коса, здрав и изпълнен с енергия или попълващ списъка със симптоми един след друг – лош дъх, наднормено тегло, оредяваща коса, кървящи венци… И помни, че действията и бездействията ти днес чертаят бъдещето ти утре. Кой искаш да бъдеш. Как искаш да се чувстваш. Какво си направил за себе си. Днес.

P.S. Официалната статистика за САЩ е, че 1 чаша спанак от преди 50 г днес е равносилна на 50 чаши спанак. Изхождайки от презюмпцията, че храната у нас е по-чиста и факта, че голяма част от продукцията в къщи е био или домашна, стигам до 1 към 10. Но това, за съжаление, е в сферата на пожеланията. Best case scenario. Писала съм повече по темата тук.

Продуктите, които създадохме за теб:

P.P.S. Вече можеш да си поръчаш комплект от 6 зелени сока от Fresh brothers като част от “Зелената вълна” и да добавяш по 1-2 към ежедневието си под формата на междинна закуска. В къщи пием по 1 на ден на човек и пакета ни стига за 3 дни.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: