набавяш ли си достатъчно ценни вещества?

Фактите са безкомпромисни – плодовете и зеленчуците днес са загубили до 80% от съдържанието си на ценни вещества. Изречение, което ме стъписа, когато го видях за първи път. Та, в крайна сметка, нали точно това е целта на храната – да ни снабдява с ценните вещества необходими на тялото, за да тик-така. За да бъде здраво, силно, изпълнено с енергия. Какво точно означава за теб, за мен и за семейството ти фактът, че същите тези плодове и зеленчуци вече не са достатъчни. Че, за да си набавиш витамините, минералите и ензимите намирали се в 1 чаша спанак преди 50 години, днес трябва да изядеш 10. И тогава осъзнаването се стовари върху мен с цялата си сила – означава, че сме обречени, ако не се погрижим за себе си. Означава, че трябва да внимаваме повече с какво се храним. Повече от всякога.

Защото симптомите говорят:
Имаш косопад – недостиг на витамин В6, цинк, сяра и амино киселини (протеини).
Имаш акне – недостиг на цинк, витамин А, Д и солна киселина.
Имаш сухи устни – недостиг на омега 3, 6 и 9.
Венците ти кървят – недостиг на витамин С и Coenzyme Q10 и т.н. и т.н.

Може да не сме болни, но истината е, че не сме и здрави. Защото благодарение на част от съвременната хранителна индустрия и съвременно земеделие, ние сме в недостиг. Недостиг на ценни вещества. На същите тези елементи, от които тялото се нуждае, така както се нуждае от въздух, за да диша.

Оказахме се в ерата на хранителните добавки без да сме го искали. Станахме зависими от тях. Или поне всеки, който го е грижа за себе си е зависим.
Аз съм.

Да, знам че е по-добре да си набавя омега 3 директно от източника – рибата, но в България няма дива сьомга. Да, по-добре е да си набавя пробиотици от киселото мляко, но то вече не е пробиотично. Ами всичко останало – калций, магнезий, цинк, витамини, ензими…

И тогава, точно тогава открих зелените фрешове. Не смутитата, не. Фрешовете.

Представи си, всички ползи на зеленчуците, на които са се наслаждавали нашите предшественици преди години, пред очите ти и днес. Представи си да можеш да си набавиш почти всички ценни вещества, от които има нужда тялото с помощта на нещо леко, лесно и вкусно. Фреш. Единственият натурален и напълно естествен начин да набавиш на тялото си това от което има нужда, защото в един сок се съдържат плодове и зеленчуци като обем, които рядко някой би могъл да изяде за ден.

Те са единственият компенсаторен метод познат ми днес, извън приема на хранителни добавки. Малко над 1 килограм плод и зеленчук под формата на 500 мл студено пресован прясно изцеден сок. 1 килограм вместо 200-те грама, които би дал на организма си, ако изядеш една салата днес. При това в чист вид, не създадени по химичен път в някоя безлична лаборатория някъде по света и продавана ни в лъскава опаковка на таблетки. Защото истината е, че без този сок, ти, аз и децата ти имат нужда от хапчетата в лъскави опаковки, за да си набавят ценните вещества необходими ни, за да сме здрави. Защото храната вече не е достатъчна. 1 салата на ден не е достатъчна. Трябват ни 10.

А сега се виж след няколко години и ми кажи, как би искал да изглеждаш – със свежа чиста кожа, силна коса, здрав и изпълнен с енергия или попълващ списъка със симптоми един след друг – лош дъх, наднормено тегло, оредяваща коса, кървящи венци… И помни, че действията и бездействията ти днес чертаят бъдещето ти утре. Кой искаш да бъдеш. Как искаш да се чувстваш. Какво си направил за себе си. Днес.

P.S. Официалната статистика за САЩ е, че 1 чаша спанак от преди 50 г днес е равносилна на 50 чаши спанак. Изхождайки от презюмпцията, че храната у нас е по-чиста и факта, че голяма част от продукцията в къщи е био или домашна, стигам до 1 към 10. Но това, за съжаление, е в сферата на пожеланията. Best case scenario. Писала съм повече по темата тук.

P.P.S. Вече можеш да си поръчаш комплект от 6 зелени сока от Fresh brothers като част от “Зелената вълна” и да добавяш по 1-2 към ежедневието си под формата на междинна закуска. В къщи пием по 1 на ден на човек и пакета ни стига за 3 дни.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.