1 горчивка влиза в бара… или тайният еликсир за добро храносмилане, част 4

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Дойде време и за последната (за сега) част от поредицата за тайният еликсир за добро храносмилане, в която ще ти дам идея КАК точно да го добавиш към ежедневието си по най-приятният възможен начин.

Но преди да продължа ще споделя един малко известен факт за мен – знаеш ли, че изкарах студентските си години работейки. Предполагам, че не е изненада, че съм работила и доста от вас работят като мен от малки, но аз изкарах моите студентски години по заведенията.

Буквално. Само че, не като клиент.

Била съм сервитьор в кръчма, в американски салон, в интернет кафе и дори изкарах цяло лято като барманка в дискотека. Говори ми за коктейли, шотове и светещи напитки. Забърквала съм всичко :))

Затова и няма да те изненадам днес като ти кажа, че същите тези горчивки, за които си говорим вече цял месец могат да бъдат използвани и по доста по-приятен начин от простото им разреждане в чаша с вода. Мхм.

В действителност, горчивките имат дъъъълга история в света на алкохолните пиета и са перфектният завършек към всяко хранене под формата на… аперитив, дижестив или коктейл!

Всъщност думата коктейл се използва за първи път в далечната 1806-та година и е описана като напитка, в която има алкохол, захар, вода и горчивка. Не го знаеше, нали!

Та, оказва се, че горчивките се използват от хиляди години като еликсири за храносмилане и от поне 200 като таен елемент за перфектно балансиран коктейл.

На практика, най-добрите бармани в света сравняват горчивката в коктейла със щипката сол на всяко ястие. Нещо, без което никога не можеш да постигнеш съвършен коктейл.

Защото няколкото капки горчивка балансират сладостта на алкохола, допринасят за аромата и му придават дълбочина и завършеност. Ха, сега, ходи пий коктейли без горчивка. Пълна излагация, от където и да го погледнеш.

Продуктите, които създадохме за теб:

На мен обаче горното ми даде идеята, че можем вместо да пием горчивката в чист вид докато се гърчим от неприязън, да я превърнем в приятно начало или пък в перфектният завършек на вечерта като я добавим към някой ефирен след-вечерен коктейл.

И ако идеята ти се струва скандална, ето още малко в нейна подкрепа.

image

Както съм споменавала неведнъж, има 2 световни кухни, които трайно са се настанили в сърцето ми – италианската и френската. В действителност, за държавите, кухнята им и начина, по който се хранят мога да говоря с часове. Дори имам цяло видео в бонус секцията на Е-диетата, в която обсъждаме осъзнатото хранене и отново давам за пример французите и времето, което отделят за храна. Но днес няма да си говорим за това. Не. Нито пък за френските и италианските ястия, а за нещо още по-интересно – напитките, които вървят с храната при тях.

Правило ли ти е впечатление как и двете нации започват всяко свое хранене с аперитив и го завършват с дижестив? Виното по време на хранене няма да го обсъждаме.

По-интересното в случая са въпросните напитки в началото и в края на храненето, които се оказва, че са известните ти вече горчивки, но под формата на алкохолна напитка – аперитив, дижестив или коктейл! Мисля, че сега вече ти е ясно и как успяват да изяждат толкова разнообразна и смесена храна и пак да се чувстват добре :))

Ехааа! Май току-що ти казах да си пийваш алкохол преди и след ядене, но не ме разбирай превратно. Всъщност не е задължително горчивката да идва под формата на питиета и коктейли, все пак може да я добавиш и като няколко капки разтвор директно върху езика, да я разредиш с вода или пък да си приготвиш безалкохолен коктейл.

Но, ако искаш да изпълниш на максимум идеята за удоволствието от храната – вече можеш да използваш и коктейли за целта. При това по препоръка на нутриционист :)))

Сред класиките в жанра се подреждат:
– Old fashioned – уиски, захар, лед и Angostura bitters (горчивка)
– Manhattan – уиски, вермут и горчивка
– Jägermeister (дижестив – горчивка)
– Spritz – просеко вино и Campari или Aperol (горчивка)
– LLB – лайм, лимон и горчивка (безалкохолен)
И аз лично с удоволствие се възползвам от последните два :))

А сега е твой ред! Понеже е лято (сезонът на коктейлите) – намери, пробвай и сподели с приятелите си във фейсбук тази статия, в комплект с коктейл с горчивка, може дори създаден от теб!

P.S. За участниците в Е-диетата – пробвай лимонената горчивка с храната и/или Spritz като аперитив. Развихри въображението си и измисли нещо ново, като например забъркаш коктейл от ябълков оцет, лимон, малко джинджифил, свежа мента, горчивка и лъжичка мед, може пък да се получи приятна лимонада ;))

P.P.S. И за да си спазя собствените препоръки за удоволствие от храната и живота, в следващите 2 седмици заминавам на проучвателна мисия как ги правят коктейлите в Тоскана и затова тук няма да има нови материали. Ще се видим към средата на юли месец, а до тогава – знойно и усмихнато лято от мен и не забравяй да споделяш находките с приятели! :))

image

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: