Дойде време и за последната (за сега) част от поредицата за тайният еликсир за добро храносмилане, в която ще ти дам идея КАК точно да го добавиш към ежедневието си по най-приятният възможен начин.
Но преди да продължа ще споделя един малко известен факт за мен – знаеш ли, че изкарах студентските си години работейки. Предполагам, че не е изненада, че съм работила и доста от вас работят като мен от малки, но аз изкарах моите студентски години по заведенията.
Буквално. Само че, не като клиент.
Била съм сервитьор в кръчма, в американски салон, в интернет кафе и дори изкарах цяло лято като барманка в дискотека. Говори ми за коктейли, шотове и светещи напитки. Забърквала съм всичко :))
Затова и няма да те изненадам днес като ти кажа, че същите тези горчивки, за които си говорим вече цял месец могат да бъдат използвани и по доста по-приятен начин от простото им разреждане в чаша с вода. Мхм.
В действителност, горчивките имат дъъъълга история в света на алкохолните пиета и са перфектният завършек към всяко хранене под формата на… аперитив, дижестив или коктейл!
Всъщност думата коктейл се използва за първи път в далечната 1806-та година и е описана като напитка, в която има алкохол, захар, вода и горчивка. Не го знаеше, нали!
Та, оказва се, че горчивките се използват от хиляди години като еликсири за храносмилане и от поне 200 като таен елемент за перфектно балансиран коктейл.
На практика, най-добрите бармани в света сравняват горчивката в коктейла със щипката сол на всяко ястие. Нещо, без което никога не можеш да постигнеш съвършен коктейл.
Защото няколкото капки горчивка балансират сладостта на алкохола, допринасят за аромата и му придават дълбочина и завършеност. Ха, сега, ходи пий коктейли без горчивка. Пълна излагация, от където и да го погледнеш.
На мен обаче горното ми даде идеята, че можем вместо да пием горчивката в чист вид докато се гърчим от неприязън, да я превърнем в приятно начало или пък в перфектният завършек на вечерта като я добавим към някой ефирен след-вечерен коктейл.
И ако идеята ти се струва скандална, ето още малко в нейна подкрепа.
Както съм споменавала неведнъж, има 2 световни кухни, които трайно са се настанили в сърцето ми – италианската и френската. В действителност, за държавите, кухнята им и начина, по който се хранят мога да говоря с часове. Дори имам цяло видео в бонус секцията на Е-диетата, в която обсъждаме осъзнатото хранене и отново давам за пример французите и времето, което отделят за храна. Но днес няма да си говорим за това. Не. Нито пък за френските и италианските ястия, а за нещо още по-интересно – напитките, които вървят с храната при тях.
Правило ли ти е впечатление как и двете нации започват всяко свое хранене с аперитив и го завършват с дижестив? Виното по време на хранене няма да го обсъждаме.
По-интересното в случая са въпросните напитки в началото и в края на храненето, които се оказва, че са известните ти вече горчивки, но под формата на алкохолна напитка – аперитив, дижестив или коктейл! Мисля, че сега вече ти е ясно и как успяват да изяждат толкова разнообразна и смесена храна и пак да се чувстват добре :))
Ехааа! Май току-що ти казах да си пийваш алкохол преди и след ядене, но не ме разбирай превратно. Всъщност не е задължително горчивката да идва под формата на питиета и коктейли, все пак може да я добавиш и като няколко капки разтвор директно върху езика, да я разредиш с вода или пък да си приготвиш безалкохолен коктейл.
Но, ако искаш да изпълниш на максимум идеята за удоволствието от храната – вече можеш да използваш и коктейли за целта. При това по препоръка на нутриционист :)))
Сред класиките в жанра се подреждат:
– Old fashioned – уиски, захар, лед и Angostura bitters (горчивка)
– Manhattan – уиски, вермут и горчивка
– Jägermeister (дижестив – горчивка)
– Spritz – просеко вино и Campari или Aperol (горчивка)
– LLB – лайм, лимон и горчивка (безалкохолен)
И аз лично с удоволствие се възползвам от последните два :))
А сега е твой ред! Понеже е лято (сезонът на коктейлите) – намери, пробвай и сподели с приятелите си във фейсбук тази статия, в комплект с коктейл с горчивка, може дори създаден от теб!
P.S. За участниците в Е-диетата – пробвай лимонената горчивка с храната и/или Spritz като аперитив. Развихри въображението си и измисли нещо ново, като например забъркаш коктейл от ябълков оцет, лимон, малко джинджифил, свежа мента, горчивка и лъжичка мед, може пък да се получи приятна лимонада ;))
P.P.S. И за да си спазя собствените препоръки за удоволствие от храната и живота, в следващите 2 седмици заминавам на проучвателна мисия как ги правят коктейлите в Тоскана и затова тук няма да има нови материали. Ще се видим към средата на юли месец, а до тогава – знойно и усмихнато лято от мен и не забравяй да споделяш находките с приятели! :))