Отдавна не съм публикувала нови рецепти тук, затова от днес започвам да наваксвам загубеното време!
Искаше ми да започна да правя видео рецепти отдавна, но задачата е малко по-сложна от нормалното и ми отне време, но накрая… с подходящият екип и партньор в лицето на Маги Пашова, нещата започнаха полека да се случват :)))
Идеята на видеата ни е не само да показват рецепти, но най-вече да те вдъхновят да преоткриеш красотата на готвенето и вкуса на домашно приготвената храна. Надявам се, че ще успеем :)))
Което ни води на рецептата на деня – Кокочино :))
Спряхме се на нея, защото буквално миналата седмица споделих видео за хранителните непоносимости и тестовете за тях. И ако си го гледал/а, то най-вероятно ти е направила впечатление най-сериозната цифра в него – 65-70% от нас имат лактозна непоносимост.
Днес няма да обяснявам подробно какво е лактоза, казеин и т.н., защото има цели 20 страници по темата в книгата ми – „В търсене на истината за храната и здравето“, но ще ти дам насока.
Най-много лактоза (млечна захар) има във воднистата част на млякото, което означава, че прясното мляко е на върха на пирамидата по съдържание на лактоза, а ние българите обичаме едно нещо с цялото си сърце – кафе с мляко :))
И за да дадем вкусна идея за заместител на млякото и сметаната в кафето, с Маги Пашова подготвихме едно свежо видео как да си приготвиш кокосова такава :))
P.S. Допълнителен трик – замрази готовата сметана във формички за лед и добавяй по едно кубче сметана в кафето сутрин.
P.P.S. Може да използваш и блендирани заедно месото на стар кокос с водата в него вместо кокосово мляко в кен.
P.P.P.S. Пробвай да добавиш и канела към своето Кокочино (кокосово капучино ;)) – тя е мощен антиоксидант и може да неутрализира някои от негативните ефекти на кафето. Ако пък искаш да прочетеш повече за ползите от кокоса и как да пием кафето си правилно, виж статиите на Маги тук и тук.