Есенно вдъхновение и хрупкава добавка за… всичко!

Когато говорим за храна има точно 5 неща, които истински обожавам и съм убедена, че никога няма да съм готова да се разделя с тях:
– красиво поднесената вкусна храна
– красиво декорираната маса за хранене
– френската кухня
– италианската кухня и…
– хрупкавият вкус :)))

И ситуациите, в които успея да ги комбинирам всичките наведнъж са истинска наслада за сетивата! Така де, мисля, че няма нужда да те убеждавам, че малко повече красота в деня няма да навреди никому. Затова и винаги съм обръщала изключително внимание на чиниите, чашите, приборите и изобщо, всичко, което използваме ежедневно вкъщи. В крайна сметка защо пък масата ти да не изглежда така:

img_1051

При това всеки ден? Аз лично гласувам с 2 ръце ЗА и ако имаш съмнения, че чудото е постижимо, ти предлагам да видиш тази статия на Вероник, която ще ти помогне да го реализираш и ти.

Днес обаче няма да си говорим за красиви маси. Не.
Днес искам да те пренеса в света на нещо малко по-различно – хрупкавият вкус на храните.

Замислял ли си се някога, че всеки един от нас е пристрастен към нещо? И въпреки, че повечето хора си мислят, че просто обичат конкретна храна, то някои от нас отдавна са установили, че нещо друго в храните ни кара да копнеем за тях.

Ще дам пример с хляба, защото всички май обичат хляб :)))

В действителност преди и аз си мислех, че обичам хляб, докато един ден просто не реших да се самоопределя и да разбера ЗАЩО точно обичам хляб. И тогава осъзнах, че нещото, което обичам НЕ е самият хляб, а хрупкавата му коричка. Затова и крайчето на хляба винаги е било запазено за мен вкъщи и точно то ми липсваше, когато спрях да ям хляб.

Е, от тук нататък беше лесно – като знам какво обичам, намирам и начини да си го набавя. В моя случай това означава хрупкави безглутенови гофрети, въпреки че и това не съм приготвяла от повече от половин година, а може и една да е…

Защото любимото ми хрупкаво ястие в действителност е гранолата. Особено домашната такава, която може да се приготви точно за 15-20 минути и то в 2 варианта – сладка или солена. Това е и най-хрупкавото versatile (разкошна английска дума с труден превод на български, нешо като „многолико“) ястие на света, защото вариациите по приготвянето му са безброй! Като започнем от микса ядки и семена, които да добавиш в него (аз лично се придържам към максимата – всичко налично :)) и стигнем до чисто вкусовите – сладка или солена.

Сладката влиза към закуски и десерти в комбинация с тиква, кокосово мляко, чиа пудинг и т.н. Солената пък стои превъзходно върху салати, запечени зеленчуци, крем супи и дори основни ястия.

И ако и ти си като мен – обичаш хрупкавата коричка на хляба, то със сигурност ще се влюбиш в домашната гранола, която ти предлагаме днес. Приятно гледане и… готвене:

Във видеото показваме сладкият вариант на гранола в комбинация с тиквен мус.
Е, все пак е есен :))

За солен просто замени кленовия сироп с малко сол.
Всички съставки са по желание и на око.

Ако пък държиш да запазиш ядките и семената сурови – накисни, покълни и изсуши в дехидратор за 8-9 часа.

Съхранявай в буркан и добавяй към ястия и десерти за хрупкавост :))

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.