Есенно вдъхновение и хрупкава добавка за… всичко!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Когато говорим за храна има точно 5 неща, които истински обожавам и съм убедена, че никога няма да съм готова да се разделя с тях:
– красиво поднесената вкусна храна
– красиво декорираната маса за хранене
– френската кухня
– италианската кухня и…
– хрупкавият вкус :)))

И ситуациите, в които успея да ги комбинирам всичките наведнъж са истинска наслада за сетивата! Така де, мисля, че няма нужда да те убеждавам, че малко повече красота в деня няма да навреди никому. Затова и винаги съм обръщала изключително внимание на чиниите, чашите, приборите и изобщо, всичко, което използваме ежедневно вкъщи. В крайна сметка защо пък масата ти да не изглежда така:

img_1051

При това всеки ден? Аз лично гласувам с 2 ръце ЗА и ако имаш съмнения, че чудото е постижимо, ти предлагам да видиш тази статия на Вероник, която ще ти помогне да го реализираш и ти.

Днес обаче няма да си говорим за красиви маси. Не.
Днес искам да те пренеса в света на нещо малко по-различно – хрупкавият вкус на храните.

Замислял ли си се някога, че всеки един от нас е пристрастен към нещо? И въпреки, че повечето хора си мислят, че просто обичат конкретна храна, то някои от нас отдавна са установили, че нещо друго в храните ни кара да копнеем за тях.

Ще дам пример с хляба, защото всички май обичат хляб :)))

В действителност преди и аз си мислех, че обичам хляб, докато един ден просто не реших да се самоопределя и да разбера ЗАЩО точно обичам хляб. И тогава осъзнах, че нещото, което обичам НЕ е самият хляб, а хрупкавата му коричка. Затова и крайчето на хляба винаги е било запазено за мен вкъщи и точно то ми липсваше, когато спрях да ям хляб.

Е, от тук нататък беше лесно – като знам какво обичам, намирам и начини да си го набавя. В моя случай това означава хрупкави безглутенови гофрети, въпреки че и това не съм приготвяла от повече от половин година, а може и една да е…

Защото любимото ми хрупкаво ястие в действителност е гранолата. Особено домашната такава, която може да се приготви точно за 15-20 минути и то в 2 варианта – сладка или солена. Това е и най-хрупкавото versatile (разкошна английска дума с труден превод на български, нешо като „многолико“) ястие на света, защото вариациите по приготвянето му са безброй! Като започнем от микса ядки и семена, които да добавиш в него (аз лично се придържам към максимата – всичко налично :)) и стигнем до чисто вкусовите – сладка или солена.

Продуктите, които създадохме за теб:

Сладката влиза към закуски и десерти в комбинация с тиква, кокосово мляко, чиа пудинг и т.н. Солената пък стои превъзходно върху салати, запечени зеленчуци, крем супи и дори основни ястия.

И ако и ти си като мен – обичаш хрупкавата коричка на хляба, то със сигурност ще се влюбиш в домашната гранола, която ти предлагаме днес. Приятно гледане и… готвене:

Във видеото показваме сладкият вариант на гранола в комбинация с тиквен мус.
Е, все пак е есен :))

За солен просто замени кленовия сироп с малко сол.
Всички съставки са по желание и на око.

Ако пък държиш да запазиш ядките и семената сурови – накисни, покълни и изсуши в дехидратор за 8-9 часа.

Съхранявай в буркан и добавяй към ястия и десерти за хрупкавост :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: