глюкомананът, супер фибри за всеки ден

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес ще си говорим за една съставка, която присъства в ONE и съответно някои от вас ме питаха какво е, така че смятам за редно да внеса яснота в ситуацията.

Още повече, че информацията ще е полезна за всички, защото за глюкоманана се шуми доста в последните години, особено след като EFSA (European Food Safety Authority) потвърди редица здравни ползи за нея и я титулова като „единствената добавка с доказан ефект“ за някои от тях. Нещо, което се случва сравнително рядко на този небосклон, защото подобни health claims са запазена марка само за лекарствата.

А нека видим и какво казва доклада на EFSA за глюкоманана:

  • помага за редуциране на теглото,
  • за нормализиране на кръвната захар,
  • за поддържане на добрите нива на холестерола,
  • за поддържането на нормални концентрации на триглицериди (и добро здраве на сърдечно-съдовата система),
  • за нормална чревна проходимост (тоест против запек)
  • и за корекция на чревния микробиом като помага за намаляването на лошите микроорганизми.

Не е зле, нали! Предполагам любопитството ти вече набира сила, точно както беше и с мен, когато за първи път попаднах на тази информация, затова преди да споделя как да се възползваш от всички тези ползи и ти, нека видим все пак

Какво е глюкоманан

Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите и е извлек от грудката на конджак (на английски се произнася коняк – konjac, но на български се среща и под името конджак).

Растение, типично за Япония, което не вирее по нашите ширини, затова и не е възможно да си го набавим като зеленчук от магазина. Иначе в природата коренът от конджак, от който се извлича глюкоманана изглежда така:

Уточнявам отново, че глюкомананът е извлек, точно както джинджеролът е извлек от джинджифил, и куркуминът от куркума. Натуралният продукт е растението конджак.

От къде обаче идват всички тези ползи

Просто казано от факта, че глюкомананът увеличава обема си в пъти при накисване. Твърди се, че може да набъбва до 50 пъти (някои източници цитират 200 пъти, но предлагам да се придържаме към по-реалистичните 50), когато се окаже в течност (вода например) и заради тази си характеристика може да запълни стомаха, да придаде трайно чувство за ситост, да забави усвояването на захари и общо взето да ни гарантира описаните по-горе здравни свойства, дори и от малко количество като обем. Което пък ни води и на следващия въпрос:

От колко глюкоманан имам нужда на ден

И тук EFSA препоръчва 1 до 3 грама дневно за максимален резултат и гарантиране на здравните ползи описани по-горе, но при не повече от 1 грам на еднократен прием.

Продуктите, които създадохме за теб:

Други източници обаче съветват да не се прекалява с глюкоманана и винаги да се започва полека – от няколко милиграма до 1 грам дневно за известен период от време и после по желание бавно и постепенно да се увеличава до 2-3 грама, ако има нужда.

Отново за максимален резултат се препоръчва приемът да е на празен стомах или 15 минути до 1 час преди хранене за намаляване на апетита. Друго важно условие е винаги да е разтворен във вода, защото в противен случай може да набъбне в хранопровода и да причини щети.

Как да си го набавя

По традиция, започвам с добрата новина – глюкоманан има в добавката ми ONE, затова всички, които я пият вече се възползват от 230 милиграма от него. В нашия случай, за да се доближи максимално до естествения прием на храна, сме я комбинирали и с други фибри като чиа семена (които имат сходни характеристики на глюкоманана), инулин (който също има сходни характеристики с глюкоманана и е и пребиотик), фибри от ябълка (пектин) и фибри от цитруси, като общите фибри в добавката са около 2 грама.

Ако обаче искаш да увеличиш дозата на чистия глюкоманан до 2-3 гр на ден, най-добрият начин е чрез втора хранителна добавка с глюкоманан, която да приемаш още 2 пъти дневно по 1 грам. Имай предвид, че при по-голям прием са възможни странични ефекти като газове, диария и намаляване усвояването на някои медикаменти, затова увеличавай глюкоманана постепенно, както написах по-горе, и приемай в различно време от лекарства.

Извън хранителните добавки, в България има и паста от конджак, за която вече сме си говорили, т.нар. Slim pasta, която се предлага и в био вариант. Първите партиди на пастата имаха лек дъх, който не се хареса на някои хора, но последният им внос в новите опаковки е супер – приготвя се директно за 2-3 минути на сух тиган, не се плакне, не се отцежда и няма дъх и мирис. Общо взето попива всеки допълнителен вкус и аромат като гъба, затова и на мен лично ми допада и я консумирам редовно.

И не на последно място – има и гъби за почистване на лице с конджак. Аз лично използвам и такава, но не всеки ден.

Има ли заместител

Реално – не, но само заради теглото. Тоест, глюкомананът превъзхожда всички останали, защото набъбва най-много и е достатъчно да се приема супер малко количество от него – милиграми до 2-3 грама на ден.

Ако извадим обаче обема от картината, има и други храни, които се доближават до характеристиките на глюкоманана и дори го надминават по съдържание на ценни вещества, като инулин, пектин и чиа семена например. В интернет се срещат дори статии и цели теми в различни форуми, които спорят по темата – кое е по-добро: глюкоманана или чиа-та. Аз така и не успях да взема становище по казуса, затова добавих всички към ONE, и все още ми се струва като печеливш вариант.

Иначе чиата набъбва до 12-20 пъти (за сравнение глюкоманана 50 пъти) и затова при нея е добре да се приема малко повече за видим резултат, като например 1-2 с.л., под формата на вкусен чиа пудинг за закуска например или любимата ми чиа вода.

Други супер фибри са инулина, пектина, лененото семе, овесените ядки и две, които аз лично не харесвам, но все пак попадат в групата и съм длъжна да ги спомена – псилиума и триците.

Личното ми мнение по темата

Аз, както знаеш съм привърженик на балансираният подход във всичко и твърдо вярвам в 2 неща:

– че НЕ съществува универсален начин на хранене подходящ за всички, най-малкото всеки от нас има различно ДНК и различна толерируемост към определени храни (и всеки, който твърди обратното рано или късно ще разбере, че греши) и

– НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се постигнат резултати само с добавянето на 1 натурален продукт, пък бил той и глюкоманан, без да се промени поне малко визията на човек за храненето, движението и т.н.

Тоест, ако разчиташ само на глюкоманана, за да отслабнеш например, ти пожелавам успех в неуспеха. Ако обаче подходиш комплексно чрез правилно хранене, умерена консумация, повече движение и ходене, пиене на вода, и тогава го включиш към режима си – ще може да се радваш на трайни резултати. Това, разбира се, не означава, че глюкомананът не действа – напротив, той наистина подтиска апетита и създава чувство на ситост (както и другите фибри), но съм убедена, че това няма да попречи на някои хора да си хапват по много и начесто. Въпреки него.

Затова – винаги мисли и действай комплексно, и слушай собственото си тяло ;))

Това беше от мен за днес. Ако темата ти е интересна, пиши във фейсбук, и ще направя отделна статия за видовете фибри и кои за какво биха могли да помогнат.

Разкошен ден!
Надя

Използвани източници:

EFSA - scientific opinion on the substantiation of health claims related to konjac mannan (glucomannan) - link

Dr. Axe - Glucomannan: A Super Fiber for Weight Loss & More?! - link

Authority Nutrition - Glucomannan – A Weight Loss Supplement That Works - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: