глюкомананът, супер фибри за всеки ден

Днес ще си говорим за една съставка, която присъства в ONE и съответно някои от вас ме питаха какво е, така че смятам за редно да внеса яснота в ситуацията.

Още повече, че информацията ще е полезна за всички, защото за глюкоманана се шуми доста в последните години, особено след като EFSA (European Food Safety Authority) потвърди редица здравни ползи за нея и я титулова като „единствената добавка с доказан ефект“ за някои от тях. Нещо, което се случва сравнително рядко на този небосклон, защото подобни health claims са запазена марка само за лекарствата.

А нека видим и какво казва доклада на EFSA за глюкоманана:

  • помага за редуциране на теглото,
  • за нормализиране на кръвната захар,
  • за поддържане на добрите нива на холестерола,
  • за поддържането на нормални концентрации на триглицериди (и добро здраве на сърдечно-съдовата система),
  • за нормална чревна проходимост (тоест против запек)
  • и за корекция на чревния микробиом като помага за намаляването на лошите микроорганизми.

Не е зле, нали! Предполагам любопитството ти вече набира сила, точно както беше и с мен, когато за първи път попаднах на тази информация, затова преди да споделя как да се възползваш от всички тези ползи и ти, нека видим все пак

Какво е глюкоманан

Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите и е извлек от грудката на конджак (на английски се произнася коняк – konjac, но на български се среща и под името конджак).

Растение, типично за Япония, което не вирее по нашите ширини, затова и не е възможно да си го набавим като зеленчук от магазина. Иначе в природата коренът от конджак, от който се извлича глюкоманана изглежда така:

Уточнявам отново, че глюкомананът е извлек, точно както джинджеролът е извлек от джинджифил, и куркуминът от куркума. Натуралният продукт е растението конджак.

От къде обаче идват всички тези ползи

Просто казано от факта, че глюкомананът увеличава обема си в пъти при накисване. Твърди се, че може да набъбва до 50 пъти (някои източници цитират 200 пъти, но предлагам да се придържаме към по-реалистичните 50), когато се окаже в течност (вода например) и заради тази си характеристика може да запълни стомаха, да придаде трайно чувство за ситост, да забави усвояването на захари и общо взето да ни гарантира описаните по-горе здравни свойства, дори и от малко количество като обем. Което пък ни води и на следващия въпрос:

От колко глюкоманан имам нужда на ден

И тук EFSA препоръчва 1 до 3 грама дневно за максимален резултат и гарантиране на здравните ползи описани по-горе, но при не повече от 1 грам на еднократен прием.

Други източници обаче съветват да не се прекалява с глюкоманана и винаги да се започва полека – от няколко милиграма до 1 грам дневно за известен период от време и после по желание бавно и постепенно да се увеличава до 2-3 грама, ако има нужда.

Отново за максимален резултат се препоръчва приемът да е на празен стомах или 15 минути до 1 час преди хранене за намаляване на апетита. Друго важно условие е винаги да е разтворен във вода, защото в противен случай може да набъбне в хранопровода и да причини щети.

Как да си го набавя

По традиция, започвам с добрата новина – глюкоманан има в добавката ми ONE, затова всички, които я пият вече се възползват от 230 милиграма от него. В нашия случай, за да се доближи максимално до естествения прием на храна, сме я комбинирали и с други фибри като чиа семена (които имат сходни характеристики на глюкоманана), инулин (който също има сходни характеристики с глюкоманана и е и пребиотик), фибри от ябълка (пектин) и фибри от цитруси, като общите фибри в добавката са около 2 грама.

Ако обаче искаш да увеличиш дозата на чистия глюкоманан до 2-3 гр на ден, най-добрият начин е чрез втора хранителна добавка с глюкоманан, която да приемаш още 2 пъти дневно по 1 грам. Имай предвид, че при по-голям прием са възможни странични ефекти като газове, диария и намаляване усвояването на някои медикаменти, затова увеличавай глюкоманана постепенно, както написах по-горе, и приемай в различно време от лекарства.

Извън хранителните добавки, в България има и паста от конджак, за която вече сме си говорили, т.нар. Slim pasta, която се предлага и в био вариант. Първите партиди на пастата имаха лек дъх, който не се хареса на някои хора, но последният им внос в новите опаковки е супер – приготвя се директно за 2-3 минути на сух тиган, не се плакне, не се отцежда и няма дъх и мирис. Общо взето попива всеки допълнителен вкус и аромат като гъба, затова и на мен лично ми допада и я консумирам редовно.

И не на последно място – има и гъби за почистване на лице с конджак. Аз лично използвам и такава, но не всеки ден.

Има ли заместител

Реално – не, но само заради теглото. Тоест, глюкомананът превъзхожда всички останали, защото набъбва най-много и е достатъчно да се приема супер малко количество от него – милиграми до 2-3 грама на ден.

Ако извадим обаче обема от картината, има и други храни, които се доближават до характеристиките на глюкоманана и дори го надминават по съдържание на ценни вещества, като инулин, пектин и чиа семена например. В интернет се срещат дори статии и цели теми в различни форуми, които спорят по темата – кое е по-добро: глюкоманана или чиа-та. Аз така и не успях да взема становище по казуса, затова добавих всички към ONE, и все още ми се струва като печеливш вариант.

Иначе чиата набъбва до 12-20 пъти (за сравнение глюкоманана 50 пъти) и затова при нея е добре да се приема малко повече за видим резултат, като например 1-2 с.л., под формата на вкусен чиа пудинг за закуска например или любимата ми чиа вода.

Други супер фибри са инулина, пектина, лененото семе, овесените ядки и две, които аз лично не харесвам, но все пак попадат в групата и съм длъжна да ги спомена – псилиума и триците.

Личното ми мнение по темата

Аз, както знаеш съм привърженик на балансираният подход във всичко и твърдо вярвам в 2 неща:

– че НЕ съществува универсален начин на хранене подходящ за всички, най-малкото всеки от нас има различно ДНК и различна толерируемост към определени храни (и всеки, който твърди обратното рано или късно ще разбере, че греши) и

– НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се постигнат резултати само с добавянето на 1 натурален продукт, пък бил той и глюкоманан, без да се промени поне малко визията на човек за храненето, движението и т.н.

Тоест, ако разчиташ само на глюкоманана, за да отслабнеш например, ти пожелавам успех в неуспеха. Ако обаче подходиш комплексно чрез правилно хранене, умерена консумация, повече движение и ходене, пиене на вода, и тогава го включиш към режима си – ще може да се радваш на трайни резултати. Това, разбира се, не означава, че глюкомананът не действа – напротив, той наистина подтиска апетита и създава чувство на ситост (както и другите фибри), но съм убедена, че това няма да попречи на някои хора да си хапват по много и начесто. Въпреки него.

Затова – винаги мисли и действай комплексно, и слушай собственото си тяло ;))

Това беше от мен за днес. Ако темата ти е интересна, пиши във фейсбук, и ще направя отделна статия за видовете фибри и кои за какво биха могли да помогнат.

Разкошен ден!
Надя

Използвани източници:

EFSA – scientific opinion on the substantiation of health claims related to konjac mannan (glucomannan) – link

Dr. Axe – Glucomannan: A Super Fiber for Weight Loss & More?! – link

Authority Nutrition – Glucomannan – A Weight Loss Supplement That Works – link

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.