как да приготвиш салати за седмица напред точно за 30 минути

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Разцвета на зеленолистните отново е тук и по всички правила на сезонното хранене е редно да се възползваш от него. Което означава да наблегнеш на всичко зелено, което в момента е в сезон и да хапваш колкото се може повече от тях.

Истината е обаче, че зеленолистните, колкото и да са вкусни, са времеемки за приготвяне, защото изискват планиране, накисване, подсушаване, нарязване и сглобяване. И точно поради тази причина знам, че доста от вас си спестяват драмата и пропускат да се възползват на максимум от тях.

Затова днес искам да ти покажа точно как можеш да си приготвиш салатите за седмица напред, благодарение на добре познатата ни любима техника mise-en-place. Или казано на чист български език – чрез заготовки.

Вариантите в случая са 2 – да си приготвиш цели готови салати в буркани, както съм показвала тук готовите и тук в процес на приготвяне, или вторият вариант, който използвам напоследък – да си подготвиш изходните продукти в готов за консумация вид и 5 минути преди сядане на масата да си сглобиш салата по избор.

Вторият вариант ми е малко по-любим напоследък, защото ми дава свободата да преценявам на момента какво точно искам да ям и благодарение да това да добавя повече или по-малко от даден продукт. Затова днес ще ти покажа точно него.

И така, пусни си хубава музика (напоследък вдъхновена от Chef’s table готвя на Вивалди и според Део постигам нови висоти в домашната кулинария, затова не подценявай подходящата атмосфера в кухнята ;) и започваме със стъпка 1:

подготовката

която включва пазаруване, накисване и подсушаване на всичко наведнъж (поради факта, че живеем извън София, зеленчуците вкъщи идват от 2 места – доставка от Софина и пазаруване в Метро, където има Гимел) & набора от буркани и уреди за рязане и съхранение. По този начин си спестяваш тонове време, защото освен, че пазаруваш за седмица напред, но правиш и всичко останало едновременно (например пълниш мивката догоре с вода и оцет, накисваш всичко наведнъж и т.н. – демонстрирах го в Instagram stories миналата седмица).

А за съхранение и приготвяне, използвам комбинация от различни по размер стъклени буркани, дъска, белачка, нож и мандолина. Неща, които според мен присъстват във всяка кухня. Но винаги може да минеш и на следващо ниво по темата и да се доближиш до професионалните готвачи с още един уред в кухнята – вакуумираща машина, с чиято помощ продуктите издържат по 2 седмици и нагоре.

И понеже знам, че някои от вас се притесняват за загуба на ценни вещества при предварително нарязване искам да уточня, че всъщност е точно обратното. Нарязването и съхраняването им в буркан/плик или каквото й да е друго, минимизиращо досега им с кислород, им помага да издържат повече и да запазват повече от ценните си вещества.

Продуктите, които създадохме за теб:

И след като отметнахме подготовката, продължаваме със стъпка 2:

нарязването

В моя случай освен различни зеленолистни, това включва и акценти за салатите, като моркови, цвекло, репички, лук, краставици и т.н. По този начин салатите ми винаги са богати на цвят, вкус и аромат, нещо което наричам многоцветна салата. Можеш да видиш повече по темата тук.

За част от тях използвам старата мандолина на маман (може би ми е крайно време да си набавя нова), за да изглеждат по-добре и да си спестя време, но реално всички тези зеленчуци могат да се нарежат и с обикновен нож. Понякога обаче включвам и някой по-интересен уред към рутината си, като спиралайзер например.

Интересното е, че с него могат да се режат не само тиквички за спагети, а и още цвекло, морков, ябълка, картофи, ряпа или общо взето всеки сравнително твърд плод и зеленчук. Ако имаш спиралайзер вкъщи – пробвай задължително! Например аз редовно поднасям червено цвекло на спагети и освен, че е супер ефектно, става и много вкусно с подходящият дресинг.

Когато всички зеленчуци са нарязани, идва ред и на

екстрите

като див лук, див чесън, различни билки и подправки и разбира се – негово величество – дресингът. Най-вероятно се повтарям, но ще го кажа още веднъж – дресингът е може би най-важната част от всяка салата. Благодарение на него може да ядеш салата приготвена като за ресторант с 3 Мишлен звезди, или нещо спретнато набързо в кварталната кръчма. Затова винаги му отделяй нужното внимание и си приготвяй дресинга отделно, а не заливай салатата на око. Сериозно говоря – прави си дресинга о-т-д-е-л-н-о. И когато всичко е готово:

прибери в хладилника

и voila! Имаш си готови измити и нарязани продукти за салати за седмица напред!

Това беше от мен за днес, приятен апетит и разкошен ден,
Надя

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: