Молекулата за здраве и красота: хиалуронова киселина

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Убедена съм, че си чувал/а за хиалуроновата киселина и знаеш, че това е най-титулованата и изучавана добавка за последните години, редом с колагена. И не случайно я наричат “молекула за красота”, “тайният елемент за младост, здраве и красота” и “брилянтна”, а компании от различни сфери се надпреварват да я добавят към асортимента си.

Затова и днес, хиалуроновата киселина, може да се намери в какво ли не – лосиони, кремове, серуми и добавки, и разбира се, най-известният й вариант – на инжекции за здраве и красота.

Хиалуроновата киселина е звездният елемент в новата ми добавка, Daily, и реално всичко тръгна от нея, защото съм убедена, че я искам като част от деня си – за вътрешен прием като добавка и за външен, като маска за лице. А днес ще се опитам да ти обясня и защо.

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е полизахарид (вид въглехидрат), който действа като пълнеж между клетките на кожата, ставите, очите, венците и други меки тъкани. Като разпределение, 50% се намира в кожата (все пак тя е най-големият ни орган), а останалите 50 са разпределени между стави, очи, венци и т.н.

Хиалуроновата киселина реално спомага за задържането на влага (вода) и синтеза на колаген, като по този начин ни осигурява еластичност и гъвкавост на кожата и ставите, действа като антиоксидант, помага в борбата със свободните радикали, има противо-възпалителни свойства и помага при преноса на ценни вещества като по този начин ни помага да забавим и цялостното стареене на организма.

Медицински изследвания я свързват още с по-бързо възстановяване на рани, увеличена енергия, в помощ при инсомния и проблеми със съня, за успокоение на сухата кожа, подобрена мускулна сила и увеличена мозъчна активност. Говори ми за добри новини!

Хиалуроновата киселина реално е единственият елемент в природата, който е в състояние да задържи вода 1000 до 4000 пъти собственият си обем, затова например приложена като инжекция запълва доста дълбоки бръчки и действа като „възглавничка“ в ставите като придърпва и задържа влагата там.

За да си го визуализираш, си представи балон, който се надува с въздух. Това прави и хиалуроновата киселина, само че с вода. И при това успява да я задържи за определен период от време.

Бебетата и децата имат естествено високи нива на хиалуронова киселина в тялото си, затова и кожата им е изключително мека, гладка и плътна. За съжаление, при нас, възрастните, нивата на хиалуронова киселина в тялото намаляват с годините (както и всичко останало) и когато стигнем 40-те, тялото ни се бори да я произведе съвсем.

Продуктите, които създадохме за теб:

Затова и неприятните белези на стареене стават доста по-видими от едни години нагоре. Или с други думи казано – ниските нива на хиалуронова киселина, колаген и еластин са в основата на всеки недоволен поглед към огледалото и проскърцваща от болка става. А хубавата новина е, че живеем във времена, в които всичко това е възобновимо или поне драстично предотвратимо.

Топ ползи от приема на хиалуронова киселина

Кожата

В кожата, извънклетъчната матрица се състои от хиалуронова киселина и други елементи, комбинирани с колаген и еластин. Хиалуроновата киселина реално присъства както в дермиса, така и в епидермиса и когато тя намалее и няма какво да задържа влага там, еластинът става сух и крехък, затова и кожата ни започва да изглежда суха, крехка и набръчкана…

Проблемът при кожата е полу-животът на самата хиалуронова киселина (полуживотът се определя от времето, необходимо на дадено вещество да бъде консумирано, раздробено, усвоено и изчерпано).

Полуживотът на хиалуроновата киселина в хрущяла е 1-3 седмици. Но полуживотът на хиалуроновата киселина в кожата е по-малко от 1 ден! Тоест, 50% от естествено произведената хиалуронова киселина в тялото, която се намира в епидермиса, се метаболизира и екскретира за по-малко от 24 часа, независимо дали е в по-дълбоките слоеве на кожата или във външния слой.

И като добавим възрастта към картината, заради която е:
– налице намаляване на синтеза на хиалуронова киселина
– и се получава преразпределение – от епидермиса до дермиса.

Стигаме до ситуацията на всеки на възраст от 40 нагоре – епидермиса е с изчерпани нива на хиалуронова киселина, което води до изтъняване, стареене и намалена влага в кожата.

Затова и всички експерти по темата казват, че е добра идея от едни години нагоре (като 40 се води крайният срок), хиалуроновата киселина да започне да се набавя допълнително на тялото, за да може кожата да изглежда млада, колкото се може по-дълго.

Ставите

Една от най-често препоръчваните добавки при болка и проблеми в ставите напоследък е точно хиалуроновата киселина, и това не е случайно.

За действието й по темата има проведени не едно и две медицински изследвания и всички показват сериозно редуциране на болката само след 8 седмичен редовен прием, особено по отношение на болка в колянната става, защото хиалуроновата киселина, задържайки влагата там образува нещо като възглавнички, които спомагат за подвижността на самата става и съответно намаляване на болката в следствие на допир на различни части от нея.

Дозата в различните изследвания е различна, като минимума е 80 мг, но най-често се използват 240 мг за по-бърз ефект в началото. Затова и препоръката по темата е да се започне с 240 мг за период от 1-2 месеца и след това да са намали до 80 за постоянен прием.

Очите

Един от модерните бичове за очите на нашето съвремие е устройството, в което най-вероятно се взираш в момента, за да прочетеш тази статия – компютър или телефон. И го наричам бич за очите, защото компютърът ни кара да правим нещо, което не е нормално за около – да се взира в екран в продължение на часове всеки ден. И това неминуемо има последствия и цена за здравето на самото око, защото то става по-сухо. Климатиците в някои офиси също спомагат за сухотата в очите и влошават ситуацията.

И точно тук, хиалуроновата киселина идва на помощ, защото в очите, тя действа като амортисьор и лубрикант, и поддържа структурите на очите плътни и влажни, така че те да работят оптимално.

Отделно, както и при ставите, хиалуроновата киселина помага за транспортирането на хранителни вещества и действа като антиоксидант, регулиращ процесите на възпаление.

Венците и всички меки тъкани

По отношение на хиалуронова киселина и здравето на венците също са провеждани не едно и две медицински изследвания, в които хиалуронът е показал противовъзпалителен, анти-едематозен и антибактериален ефект при лечението на пародонтални заболявания, дължащи се основно на наличието на микроорганизми в субгингивалната плака.

Или казано на нормален език – хиалуроновата киселина работи като антибактериален агент в устната кухина! Представи си в такъв случай, какъв би бил ефектът й и другаде, където имаме комбинация от меки тъкани и микроогранизми – в червата, особено ако се комбинира с други антибактериални и противовъзпалителни като кокосово мляко, куркума и Bacillus coagulans, както направих в Daily.

Източници

Има няколко различни натурални източника за синтез на хиалуронова киселина – от гребен на петел, витреус от телешки очи, пилешки хрущял и чрез микробна ферментация. Последният е единственият веган вариант и в Daily е вложена такава хиалуронова киселина.

Имайки предвид горното, мисля че няма да те изненадам като ти кажа, че човек може да си „приготви“ хиалуронова киселина и в домашни условия – като си свари костен бульон. Затова за всички, които не искат да приемат хиалуронова киселина като добавка, костният бульон приготвен от пилешки хрущял и гребен от петел е добър вариант. За съжаление, не е известно колко точно хиалуронова киселина си набавяме с домашния бульон, но предполагам, че колкото повече хрущял се вари, толкова повече хиалурон ще има.

Извън животинските източници, проведохме и много сериозно проучване за наличие на растителни натурални продукти с характеристиките на хиалуронова киселина, и така стигнахме до разновидност на гъбата тремелла, за която се твърди, че има същите свойства. Дори взехме проби и тествахме, но на финала се отказахме, защото твърденията за гъбата все още са в сферата на пожеланията и зад нея не стоят толкова научни изследвания както зад класическата хиалуронова киселина за усвоимост, действие и реално използване от организма по предназначение.

Усвояване

В миналото, поради голямото молекулно тегло на хиалуроновата киселина, абсорбцията й в червата (тоест чрез прием през устата), както и чрез използването й директно върху кожата (кремове, серуми и т.н.) е била невъзможна. Затова и тогава се е препоръчвала основно на инжекции.

Днес, с развитието на ензимните технологии е възможно получаването на по-нискомолекулни полимери на съединението. Това позволява лесна абсорбция на хиалуроновата киселина, дори и когато тя се приема през устата, като хранителна добавка.

Има провеждани и проучвания как да се засили ефекта и усвояването й, които са стигнали до заключението, че определени пробиотици помагат това да се случи, и по специално – Lactobacillus and Bifidobacterium родовете, които между другото са налични в ONE, което прави идеята двете добавки да се приемат заедно изключително подходяща.

Инжекции vs добавки, кремове и лосиони

Заветната цел на хиалуроновата киселина, когато се използва за красота, е да достигне дълбокия слой на кожата, дермата (виж горната снимка), което за момента е възможно по 3 начина – чрез инжектирането й директно там, чрез прием на хранителни добавки, които организмът ни да разпредели по предназначение и чрез серуми и кремове с нано-хиалурон.

Когато се използва за външно приложение, тя също има ефект, но все още се спори дали повишава съдържанието на влага само в повърхностните слоеве на кожата, което има доста по-краткотраен ефект за изглаждане на кожата и намаляването на бръчките, или успява да премине и до дермата.

И за момента, има медицински изследвания и за двете – че успява и че не успява, така че финално заключение липсва, но със сигурност влияе добре на кожата поне външно, затова ако се използва например Daily като маска за лице – ще има видимо подобряване на кожата, но не знаем дали ефектът ще трае само 1-2 дни или ще е по-траен.

За сметка на това при редовен прием на хиалуронова киселина като хранителна добавка няма недоразумения – ефектът се появява по-късно (след 2-8 седмици), но е по-дълготраен и при редовен прием се задържа. Същото е валидно и при проблеми със ставите, очите и венците.

А ако човек не иска да чака и държи на моментален ефект – инжектираната хиалуронова киселина си остава най-бързият метод, и за стави и за кожа.

Дозировка като хранителна добавка

Хиалуронова киселина може да се намери в различни рафасовки, от 20, 50, 80, 90, 130 до 240 мг, затова преди да купиш – виж колко мг има в доза.

Като генерално правило добра дозировка е 80-90 мг дневно, а при по-сериозен проблем, със ставите например, се препоръчва да се започне за 1-2 месеца с по-високи дози (240 на ден) и след тогава да се свали до 50-90, които да се поддържат дългосрочно. Ако приемаш Daily, това означава половин, 5г, до една доза от 10г дневно.

При инжектираната хиалуронова киселина има препоръки да не се прекалява и да не се поддържа дългосрочно, но за добавките няма такива предупреждения като изследвания са я тествали за период от 12 месеца постоянен прием без никакви странични ефекти.

Взаимодействия с други елементи

Към момента на писане на тази статия не са ми известни такива за прием на хранителни добавки с хиалуронова киселина.

Има регистрирани случаи на странични ефекти от инжектирана хиалуронова киселина, но няма данни за такива от прием като добавка. Въпреки това, според мен е разумно винаги да се подхожда внимателно с всичко ново и да се започне с по-ниска доза, като постепенно се увеличава до препоръчителната.

Използвани източници:

Ishibashi G, Yamagata T, Rikitake S, Takiguchi Y. Digestion and fermentation of hyaluronic acid. Journal for the integrated study of dietary habits. 2002;13(2):107–11. doi: 10.2740/jisdh.13.107.

Sato T, Iwaso H. An effectiveness study of hyaluronic acid (Hyabest J) in the treatment of osteoarthritis of the knee. Journal of New Remedies and Clinics. 2008;57(2):260–269. (Jpn).

Sato T, Iwaso H. An effectiveness study of hyaluronic acid (Hyabest J) in the treatment of osteoarthritis of the knee on the patint in the United States. Journal of New Remedies and Clinics. 2009;58(3):551–558. (Jpn).

Kajimoto O, Odanaka Y, Sakamoto W, Yoshida K, Takahashi T. Clinical effects of dietary hyaluronic acid on dry skin. Journal of New Remedies and Clinics. 2001;50(4):548–560.

Sato T, Sakamoto W, Odanaka W, Yoshida K, Urushibara O. Clinical effects of dietary hyaluronic acid on dry, rough skin. Aesthetic Dermatology. 2002;12:109–120.

Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging - link

Absorption, uptake and tissue affinity of high-molecular-weight hyaluronan after oral administration in rats and dogs - link

Hyaluronic Acid: A Boon in Periodontal Therapy - link

Oral Administration of Polymer Hyaluronic Acid Alleviates Symptoms of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study over a 12-Month Period - link

Oral hyaluronan relieves knee pain: a review - link

Research Shows Oral Delivery of Hyaluronic Acid Absorbs Effectively in Joints - link

Absorption of hyaluronan applied to the surface of intact skin - link

Cushion Joints with Hyaluronic Acid - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: