4 ползи от приема на колаген, които нямат нищо общо с кожата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ако трябва да номинираме един елемент през последните години, който да кара кожата ни да сияе, мисля че всички експерти ще вдигнат по две ръце за колагена. За здравето на косата – също.

И след повече от 2 години ежедневен прием на колаген, мога и аз лично да се подпиша под твърдението, най-малкото заради факта, че кожата ми изглежда в пъти добре от преди, особено в зоната под очите, където загубата на колаген е най-видима, че редовно ме питат дали имам филъри. И отговорът е – не, нямам, просто приемам всеки ден ONE с колаген :))

Но днес темата на деня е ползите от приема на колаген, извън красивата кожа и коса, които споделя професорът, изследовател невролог и експерт по хранене, Д-р Никол Авена, в едно свое интервю, на което попаднах наскоро. И като за начало, казва тя:

Той е завършен протеин

Реално, хидролизираният телешки колаген пептид съдържа 18 аминокиселини, включително осемте основни такива, което го превръща в завършен протеин и той може спокойно да се използва и вместо протеинови хранителни добавки.

При това, медицински изследвания твърдят, че колагенът няма неприятни странични ефекти и доказано се води по-добрият вид протеин, в сравнение с други изследвани протеини на прах (whey, casein, soya).

Но това е само началото, защото въпросните 18 аминокиселини помагат на тялото ни да изпълнява и някои доста важни функции, като подпомага здравето на червата, ставите, хормоните и целия храносмилателен тракт.

Което ни води и на топ 1 полза от колагеновите пептиди, извън красивата кожа:

1 – Поддържа червата ни здрави

При това по няколко различни начина, защото засяга положително здравето на всичко, от стомаха до червата.

Колагенът играе важна роля в здравето на съединителната тъкан, а тя от своя страна изгражда лигавицата на целия ни храносмилателен тракт, затова и набавянето на адекватно количество колаген е ключово за корекцията на пропускливи черва, при вътрешни възпалителни процеси, хранителни непоносимости и всякакви проблеми със здравето на червата по принцип. Активната съставка в колагена, която влие положително на горните ситуации е глутамин.

Заради съдържанието си на глицин и пролин пък, колагенът подпомага и цялостта на стомаха и се води, че има положителен ефект и при язви. Например, според медицинско изследване, сравняващо PUSH данните (Pressure Ulcer Scale for Healing) при лечение с прием на колаген и без, доказва, че приемът на хидролизиран телешки колаген пептиди забързва двойно процеса на възстановяне на лигавицата.

Продуктите, които създадохме за теб:

2 – Може да помогне за облекчаване на запека

Забавена перисталтика и запек? Колагенът може да помогне…

Според Д-р Авена, колагенът може да помогне при запек, защото е хидрофилна молекула, която привлича водата, което от своя страна, може да помогне на храната да се движи по-гладко в стомашно-чревния тракт.

Разбира се, хидратацията, фибрите и лубрикацията все пак са си важни, за да може този й ефект да работи, така че 2-та литра вода на ден са си задължителни, независимо дали с или без колаген.

3 – Колагенът намалява апетита

Ако си в разгара на голяма диетична промяна – като например, искаш да се откажеш от захарта, млечните или минаваш на кето режим – най-вероятно в началото няма да ти е никак лесно.

И това е момента, в който колагенът може да помогне. Бидейки изключително добър източник на протеин, добавен към закуската колагенът ни помага да сме сити по-дълго, намалява чувството за глад и предотвратява преяждането => тоест, помага ни да отслабнем.

Затова и ако имаш нужда от този ефект на колагена, най-доброто време за прием би било точно когато най-много ти се яде нещо сладко или когато ядеш не каквото искаш. Например – за закуска, или като леко и приятно следобедно смути с вкусен колагенов шейк с какао.

И науката подкрепя силата на колагеновия протеин, точно при минимизирането на излишните хранения. Д-р Авена цитира проучване, проследяващо хормона на глада при 10 пациенти със затлъстяване и 12 пациенти с нормално тегло, в което изследователите установяват, че приемането на желатин (колаген) – действително увеличава нивата на хормона, който ни казва, че сме сити.

При това, хубавата новина е, че колагенът работи за преодоляването на глада, както за солени и мазни, така и за сладки храни.

4 – Може да предотврати напрежението след тренировка

А сега ще приемем, че колагенът вече ти е помогнал да се храниш по-добре, да имаш редовен стомах, да си по-здрава, по-слаба и по-красива. Време е да включиш и тренировката в картината, нали :))

Защото, за повечето от нас, възстановяването след тренировка не е толкова лесно, колкото звучи и тук отново, колагенът може да помогне, като се включи като шейк за прием след тренировка, защото той помага на организма да изгражда мускули и съединителна тъкан (не само в червата и кожата), бори се с възпалението, подпомага костно-ставната система и възстановява здравето на тъканите.

Има и изследвания, които показват, че приемът на колаген дори намалява болката, свързана с упражнения и физическа активност, така че да можеш да тренираш по-дълго или пък да знаеш, че почивните ти дни ще са много по-приятни.

В резюме от Д-р Авена

Звучи ли твърде добре, за да е истина? Е, има и едно предупреждение – колагенът няма да помогне, ако разчиташ само на него и не въведеш и някои промени в храненето си.

В крайна сметка, колагенът не е всемогъщ и въпреки, че има капацитета да ни помогне да поддържаме здрави черва, кожа, кости, стави, органи и т.н., но все пак той не може да отстрани щетите от само себе си. И за да черпим максимум ползи от него, трябва да го включим като част от едно здравословно меню, богато на натурални храни, като много зеленчуци, чиста риба, морски дарове, яйца или месо, здравословни мазнини и други натурални храни.

Ако обаче все още не си там и имаш нужда от подкрепа, за да го постигнеш – добавката на колагенови пептиди към менюто може да се окаже нещото, което да ти помогне да доведеш здравето и красотата си до следващото ниво – отвътре и отвън, казва още Д-р Авена, така че – дерзай!

И малко от мен

Ок, колагенът е супер храна, но въпреки това, както казва на финала Д-р Авена, той сам по себе си не винаги е достатъчен, затова ми се иска да не забравяме и следните факти:

Колагенът има нужда от витамин С, за да действа по-добре и да помогне на организма да произвежда и собствен колаген, затова винаги приемай колаген с витамин С.

За здравето на червата – да, колагенът е важен, защото възстановява лигавицата, но ние всички знаем, че здравето им зависи и от много други фактори – като прием на пробиотици, пребиотици, фибри, алое и хранене, което да НЕ дразни въпросната лигавица.

По отношение на справянето с желанието за захари и недобри за нас храни, извън колагена, някои ценни вещества подпомагат също много процеса, като най-добри се водят фибрите, както и В витамините и зелените храни, ресвератролът, антиоксидантите, рибеното масло и натуралните мазнини, като MCT oil.

И още нещо важно – повечето медицински изследвания провеждани с колагенови пептиди използват 2.5 до 4 грама колаген дневно и твърдят, че няма нужда да се приема повече от това, за да черпим позитивите от приема му.

Аз например, виждам невероятните си резултати само с прием на ONE, в който има точно 4 г колагенови пептиди, но те са перфектно балансирани и комбинирани за максимални резултати с витамин С, пробиотици, пребиотици, фибри, алое, В комплекс витамини (вкл. 4th generation Quatrefolic® метилфолат), витамин Д, минерали и т.н. А Daily допълва картината с хуалуронова киселина, зелени храни, ресвератрол, куркума, антиоксиданти, MCT oil от кокосово мляко и др. И двете добавки могат да бъдат поръчани от тук.

Това беше от мен за днес! Успех по пътя на здравето и ще се видим отново скоро :))
Надя

Използвани източници:

Molecular Cell Biology. 4th edition. Section 22.3 - Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix - link

Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women.
Cosgrove MC1, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE - link

Chemical, Biochemical, Functional, and Nutritional Characteristics of Collagen in Food Systems
A. AsgharR.L. Henrickson - link

Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates
Iwai K1, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, Nakamura Y, Higashi A, Kido Y, Nakabo Y, Ohtsuki K - link

Chemotactic attraction of human fibroblasts to type I, II, and III collagens and collagen-derived peptides
A E Postlethwaite, J M Seyer, and A H Kang - link

Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in Achilles' tendon
Minaguchi J1, Koyama Y, Meguri N, Hosaka Y, Ueda H, Kusubata M, Hirota A, Irie S, Mafune N, Takehana K - link

Expression of decorin and collagens I and III in different layers of human skin in vivo: a laser capture microdissection study
Lochner K1, Gaemlich A, Südel KM, Venzke K, Moll I, Knott A, Stäb F, Wenck H, Döring O, Böttger M, Gallinat S - link

Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study - Proksch E1, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S - link

Supplements offer cellulite benefits - RCT study - link

EFSA Journal - Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA - link

Pressure ulcer healing with a concentrated, fortified, collagen protein hydrolysate supplement: a randomized controlled trial
Lee SK1, Posthauer ME, Dorner B, Redovian V, Maloney MJ - link

Brain Responses to High-Protein Diets
Marion Journel, Catherine Chaumontet, Nicolas Darcel, Gilles Fromentin, and Daniel Tomé - link

A high-protein diet enhances satiety without conditioned taste aversion in the rat - link
Bensaïd A1, Tomé D, L'Heureux-Bourdon D, Even P, Gietzen D, Morens C, Gaudichon C, Larue-Achagiotis C, Fromentin G

Dietary proteins and energy balance - Veldhorst, M.A.B. - link

Human zonulin, a potential modulator of intestinal tight junctions. Journal of Cell Science. Fasano A - link

Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Fasano A.

Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases. Annals of the New York Academy of Sciences. Fasano A.

Stimulation of gastric acid secreted by glycine and related oligopeptides in humans
Wald A, Adibi SA - link

Mapping of glutathione and its precursor amino acids reveals a role for GLYT2 in glycine uptake in the lens core
Lim J1, Li L, Jacobs MD, Kistler J, Donaldson PJ - link

4 benefits to collagen - link

Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates
Iwai K1, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, Nakamura Y, Higashi A, Kido Y, Nakabo Y, Ohtsuki K - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: