Този уред е задължителен за лятото

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш съм почитател на вкусната и добре изглеждаща храна и вярвам силно, че храната трябва да ни доставя наслада и да храни всички сетива. Което означава не само да е здравословна, но и да ни е вкусна, красива, поднесена в галеща окото чиния и приятна обстановка.

И днес искам да ти представя перфектният уред за лятото, с чиято помощ не само ще си приготвяш супер вкусни ястия, ами те ще са също толкова красиви и впечатляващо интересни.

Всъщност, имам и една интересна случка с такъв уред от едно ТВ участие при Лео Бианки от преди години, когато реших да приготвя в ефир определен вид спагети. Забавата започна цяла седмица преди предаването, когато в продължение на дни ми звъня кой ли не от екипа, за да уточним къде в крайна сметка са спагетите. И аз учтиво и любезно обяснявах всеки път, че ще ги приготвя в ефир и не, не искам брашно, яйца, вода, уред за паста или каквото и да е друго.

И когато в крайна сметка дойдох за записа с уреда и показах какво ще правим, всички гледаха в захлас и нямаха търпение да опитат. А Лео ме запомни като “момичето със спагетите от тиквички” и разказваше за мен месеци наред като първия гост в предаването му, който искрено го е изненадал с рецепта.

Мисля, че ти стана ясно, говорим си за спиралайзер.
Уредът на който съм огромен фен.

Първият си спиралайзер поръчах от Англия преди почти 10 години и ми служеше вярно през цялото време, като с негова помощ съм приготвяла вкусни и красиви хранения за много народ.

Затова, без повече фанфари, ако и ти искаш да изненадаш приятно всички около себе си с оригинална, вкусна и нестандартна лятна рецепта, ето всичко, което ти трябва да знаеш за спиралайзерите.

Кои зеленчуци могат да се спирализират

Повечето твърди плодове и зеленчуци могат спокойно да се завъртят на спиралайзер с някоя от 3-те му приставки. Но най-често използваните са:

– всички кореноплодни – морков, цвекло, картоф, сладък картоф, ряпа, репички и т.н.
– тиквички, разбира се
– краставици, лук, зеле и дори броколи
– и някои твърди плодове, като ябълки, круши, тиква и цитруси (лайм, лимон, портокал).

Продуктите, които създадохме за теб:

Какви са вариантите

Вече има голям избор от уреди, но тук ще споделя само тези, с които имам личен опит и харесвам, и това са:

– ръчен спиралайзер
– електрически спиралайзер
– белачка и нож.

Започвам отзад напред – с белачката. Много лесен вариант, но доста времеемък, особено ако ще правиш по-голямо количество. С помощта на белачка можеш да нарежеш зеленчука на тънки листа, а след това с нож да довършиш до спагети. Като цяло наистина отнема много време и никога не става толкова красиво, както с някой от уредите, но пък е добър вариант за проба.

При ръчните спиралайзери има вариации, но моят любимец ще си остане големият ръчен спиралайзер. Единственият проблем с него е, че някои хора ги затруднява фиксирането на необходимият натиск, за да се получат ефектни спагети. Затова, ако има как – пробвай го някъде, преди да се спреш на него, не на всеки му се получава.

И за финал – най-новата ми играчка – електрически спиралайзер. Мисля, че няма нужда от разяснения, и дете може да се справи с него и да получи перфектно спирализирани плодове и зеленчуци, при това за нула време.

Красива салата от няколко различни зеленчука за 1 минута? Няма проблеми! И за да се убедиш, тук има кратко видео на моят спиралайзер в действие. А сега преминаваме към най-забавната част –

защо пък точно да го искаш за лятото?

На първо място – започва изобилието от свежи, пресни и много вкусни тиквички, а с помощта на електрическия спиралайзер може да хапваш такива буквално всеки ден. При това да използваш към тях много и различни сосове за паста. От класическите болонезе, маринара, алфредо и гъбен, до авокадо сос, зехтин с чесън, Айоли и много, много други. И по този начин да хапваш различна паста всеки ден, без излишните калории, идващи с нея.

На второ – наистина навлизаме в сезона на пресните зеленчуци и спиралайзерът е перфектния уред за бързи и вкусни салати с цвекло, морков и т.н.

И на трето – фактът, че е електрически, означава, че много лесно можеш да приготвиш здравословна паста за тъпла и дори да си спретнеш парти с него.

И аз направих точно това, като организирах Италианско градинско парти с плата от сирена, а закачката към гостите беше спиралайзерът, поставен на маса в центъра на събитията, с който всеки си правеше спагети от тиквички и след това добавяше екстри по избор от платата със сирена, антипасти и плодове.

Забавлението ни беше гарантирано, а спиралайзерът се превърна в любимият ми уред за едно незабравимо лято. Мисля, че ще превърне и твоето в такова. Пробвай, няма да съжаляваш!

Надя

P.S. Свързах се с Kenwood да попитам къде е наличен спиралайзерът, защото след споделянето му в Инстаграм сторис изникнаха много въпроси. И така, за момента е наличен в следните онлайн магазини – technoarena, technomix и technopolis.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: