Занимавам се със здравословно хранене от над 10 години вече, направо не знам кога отлетя това време… но все още помня първите си дни, месеци и години, когато пред мен се откри един напълно нов свят.
Свят, изпълнен със сурови десерти от ядки и фурми, за които не бях чувала никога преди, морковени торти, ядкови сирена, спагети от тиквички, сушени крекери, сурови равиоли и смутита.
Помня, че бях толкова впечатлена и запленена от всичко това, че исках да опитам всяка една рецепта, всеки нов вкус и съставка. Но не можех, защото освен, че всички тези рецепти звучаха като нещо идващо от друг свят, приготвянето им също не беше толкова лесно изпълнимо, колкото си мислех.
Защото не се вписваха в кухненското оборудване, познато ми от мама, като тигани, печки и котлони, а изискваха намесата на нещо различно. И в моята кухня, бавно и постепенно, започнаха да се появяват уреди като кухненски робот, блендер, сокоизтисквачка, дехидратор и спиралайзер.
И истината е, че този нов свят от рецепти и кухненско оборудване, промениха живота ми завинаги. Тогава започнах и първият си блог по темата, natureinsider, записах да уча нутриционистика в CSNN и се появи жената, която познаваш днес – жена, превърнала живота си в мисия да споделя наученото по темата хранене, здраве и красота.
И не съжалявам за нито един миг.
Една част от уредите и рецептите не издържаха теста на времето и вече не са част от настоящия ми дом, но друга, използвам всеки ден и до днес.
Затова, днес, 10 години по-късно, споделям как успявам да приготвям вкусни, лесни, бързи и много здравословни ястия от сутрин до вечер. И тайната ми е проста – използвам най-мултифункционалното кухненско оборудване, за което винаги намирам място на плота си вкъщи – кухненският робот.
Първият уред, който си купих в началото беше точно кухненски робот, и той ми позволи супер бързо и лесно, в рамките на 2-3 до 10 минути да си проготвя всяка вкусотия, за която мечтаех. И до ден днешен, това е уредът, който използвам от сутрин до вечер за какво ли не.
Уредът, който най-изчерпателно и ясно за мен означава едно – бързо и лесно здравословно хранене, което не изисква кой знае какви кулинарни умения, а дава невероятни резултати!
Защото без него, то е почти невъзможно…
Как ще направя трюфели от ядки и фурми за 5 минути без робот… няма как.
Как ще смеля ядките на бадемово, фъстъчено или лешниково масло за Нутела…
Как ще приготвя любимата на всички вкъщи морковена торта за 10 минути…
Как ще нарежа за 2 минути салата от настъргани моркови, ябълки и цвекло…
Как ще направя за минута основата за киш, пай или тарт…
Как ще приготвя вкусните брокочини… мисля, че разбра, без робот – няма как.
Затова, без повече предисловие, ето и робота на Kenwood, който използвам вкъщи, и за какво можеш да разчиташ на него от сутрин до вечер, за да си приготвяш вкусни, здравословни, бързи, лесни и засищащи ястия за всяко едно хранене от деня.
Ядково масло за закуска
Споделяла съм неведнъж, че аз лично спазвам периодично гладуване от години насам и първото ми хранене за деня е на обяд, но съпругът ми не е като мен и сутрешното му хапване е табу. Задължително присъствие в деня.
Любими са му овесените ядки, които се опитвам да разнообрязавам с екстри, за да добият малко по-нестандартен вкус и любимото ни напоследък е да им добавям домашно ядково масло. Което, между другото, пасва перфектно също на чиа пудинг, върху филийка, крекер, яйчено хлебче или самостоятелно.
За да си го приготвиш имаш нужда само от ядки и кухненски робот.
За целта – накисни ядките за 8 часа, изцеди и добави в робота. Включи на максимална степен и пасирай, докато не се втечнят на масло, отнема около 10 минути. Добре е да се спира робота на всеки 1-2 минути, за да не прегрее, както и да се свалят парченцата ядки от стените на каната.
По желание, може да добавиш малко кокосово или краве масло, за да добие още по-маслен вкус, да го подсладиш с мед или фурми, както и да оставиш парченца ядки в него. Точно както го предпочиташ, нали е домашно.
Съхранява се в хладилник и се консумира с мярка ;))
Фреш от нар за междинна закуска
По темата мисля, че мога да напиша поне 1 книга и пак да е малко, защото съм убедена, че няма сокоизтисквачка, която да не съм ползвала вкъщи. Като се започне от стандартните, мине се през ръчни, дъвчещи, пресоващи, едновалови, двувалови и какви ли не.
Сокоизтисквачката, за съжаление, се оказа сред уредите, които не издържаха теста на времето в моята къща и отдавна нямам такава под ръка. Не защото не обичам прясно изцедени сокове – напротив, обожавам ги и все още силно вярвам в ползите от тях. Но просто нямам място на плота в кухнята за тях…
Въпреки това, от време на време, ми идва желанието за сок от нар, за да си набавя ресвератрол или просто за бърз домашен фреш със зеленчуците от градината, и тогава центруфугата на Kenwood за фреш влиза в действие и спасява деня. А плюсът на всичко, е че не се налага да поддържам отделен уред за целта, а само да извадя приставката от шкафа. Win win.
А вкусът на смути с прясно изцеден сок от нар вместо вода е… пръстите да си оближеш. Мисля, че няма аналог.
Брокочини и дипове за обяд
За обяд идва ред на любимата ми рецепта, която освен, че е уникално вкусна, лесна и много, много свежа, замества и всички видове хлебчета вкъщи. Точно така, става въпрос за БРОКОЧИНИТЕ на Надя, или казано по друг начин – зеленчукови хлебчета само от 3 съставки – броколи, яйца и каквото брашно имаш под ръка ;)))
Мисля, че няма нужда да обяснявам, че са подходящи за всякакви режими – безглутенов, кето, Средиземноморски, палео и т.н. Могат да се хапват спокойно за закуска, обяд, следобедно ядене и дори вечеря. И са вкусни както топли, така и студени. Рецепта с толкова различни приложения, че ще е грехота да не я включиш и в собствения си арсенал.
А самата рецептата за 15 бр. брокочини е:
4 кокоши яйца
300-400 г сурови броколи
3 с.л. кокосово брашно
1 връзка див лук, chives
Сложи всичко в кухненския робот и блендирай докато не получиш хомогенна смес.
Не добавяй сол, за да не втечниш яйцата и загрей предварително тигана/тавата, отново, за да не се разтекат.
Оформяйки на кръгчета приготви в тиган на котлона или в тавичка във фурната. Ако печеш във фурната – 15-20 минути на 180 градуса са достатъчни или докато не покафенеят. Ако са на котлона – обръщай като палачинки когато покафенеят леко в краищата.
И понеже брокочините, колкото и да са вкусни сами по себе си, все пак са си една основа, заместител на хлебче, препоръчвам горещо да ги комбинираш с дип за бърз и лесен обяд.
Добри идеи са гуакамоле, хумус, разядка от сирена, дип от червена леща, кьополу, домашна лютеница и т.н. – всичките отново се приготвят в кухненски робот за нула време. Само добавяш съставките в него и пасираш за минута. E, voila!
Морковен/тиквен сладкиш за следобедна закуска
Мисля, че няма нужда да те убеждавам колко са вкусни суровите десерти, като трюфели, блокчета от фурми и ядки и т.н. Днес обаче ми се иска да те подсетя за звездата сред всички тях за есента, сладкишът, който не можеш да си купиш от магазина, а на вкус бие всичко налично – морковеният/тиквен сладкиш. За да си приготвиш, ще ти трябват:
Суров сладкиш с моркови/тиква
500 гр. настъргани моркови (или тиква)
300 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови орехи (бадеми или кашу)
100 гр. обелен суров шам-фъстък, натрошен на едри парчета
100 мл. кокосово или краве масло
кокосови стърготини и канела, по желание
Изчисти фурмите от костилките и блендирай на паста.
Смели бадемите и орехите на брашно. Натроши шам-фъстъка на едри парчета.
Настържи морковите/тиквата на едро и разбъркай на ръка с блендираните фурми и ядки.
Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към останала смес и разбъркай добре. По желание добави кокосови стърготини и 2 ч.л. канела на прах.
Изсипи сместа във форма за торта, заглади и прибери в хладилника да стегне.
По желание запечи леко във фурната за около 20 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за торта. Поръси с натрошен шам-фъстък, орехи, изсушени розови цветчета или годжи-бери и поднеси с чаша чай, например от джинджифил.
Киш със зеленчуци за вечеря
А ето и моята безглутенова, супер вкусна и здравословна 3-минутна рецепта за хрупкава основа за пай, киш или тарт:
1 чаша безглутеново брашно, аз използвам микс елда и оризово
1/3 чаша краве масло или кокосово масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. каменна сол
1-2 с.л. ледена вода
Добави яйцето, брашното и студено масло, нарязано на кубчета и блендирай докато сместта не стане на трохи.
На работещ робот добави 1 с.л. ледена вода, ако се налага добави втора, докато тестото не се завърти на топка в робота.
Извади, опаковай във фолио и съхранявай в хладилник.
Когато решиш да го използваш – работи със студено тесто, за да се разточва лесно и да не лепне. В идеалния вариант на мраморен плот с мраморна точилка (или такава, в която се добавя ледена вода).
Разстели сместта, изрежи във формата за печене (използвай стените на самата форма за резачка), сложи във форма за тарт, добави тежести (аз използвам боб 😅) и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути или докато основата не се втвърди и запече леко. Махни тежестите и печи още 15-20 минути за хрупкава коричка. Добави солена или сладка плънка и му се наслади. Най-лесната солена плънка включва няколко разбити яйца и нарязани зеленчуци.
Дресинг за салата с портокалов сок
Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задаваш въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започваш да експериментираш. Търсиш информация. Учиш се. И рано или късно стигаш до поредната тайна на професионалните готвачи… че дресингът е важен, много важен.
Защото нека бъдем честни, простото заливане на салатата със зехтин и оцет не винаги дава нужните резултати. Все нещо не достига или пък е в повече, а е толкова лесно да ядеш вкусна и перфектно овкусена салата всеки път! Просто трябва да вложиш знания в приготвянето на домашен такъв.
Тук има подробна информация за основите на перфектният дресинг, а днес ще споделя и един по-нестандартен такъв – с портокалов сок:
Сокът от 1 1/2 портокали (около 1/3 чаша)
1 с.л. оцет или сок от лайм
1 с.л. зехтин
1/2 с.л. мед (по желание)
1/2 с.л. горчица
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Портокалите се изцеждат на фреш, всичко се добавя в блендер кана и се пасира.
Съхранява се в хладилник до 8 седмици и се наслаждаваш на перфектно овкусена салата всеки път.
Както виждаш храненето вкъщи буквално се крепи на наличието на кухненски робот, особено предвид факта, че кухнята ми е доста малка и заради живота на село, готвя абсолютно всеки ден. Така че, ако още се колебаеш дали имаш нужда от един – мога да го препоръчам смело с 2 ръце :))
Подарък
Моделът, който виждаш тук е на Kenwood – MultiPro, с различни приставки, а новината на деня е, че и ти можеш да спечелиш един кухненски робот от KENWOOD!
Подаръкът ще е модел Multipro Compact FDM301SS, а за да попадне в твоята кухня, от теб се изисква:
– да споделиш тази публикация в социалните мрежи (Facebook и/или Instagram) и
– да оставиш коментар под моята публикация, отново в социалните мрежи (Facebook и/или Instagram) като тагнеш приятелка, споделиш любима рецепта с кухненски робот или просто оставиш едно сърце.
Може да участваш едновременно и в двете социални мрежи за по-голям успех :))
Подаръкът ще бъде изтеглен на произволен принцип след 2 седмици. Стискам ти палци!
Играта ПРИКЛЮЧИ, може да видиш победителя тук.