#neverStopLearning – Business Mastermind

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Отварям нова рубрика в сайта и в нея ще публикувам статии по теми, за които не съм писала досега тук, но пък си позволявах да говоря често в Instagramбизнес, предприемачество, продуктивност, лидерство, маркетинг… Теми, които ме вълнуват искрено в последните 20 години. Теми, по които не съм спирала да уча и да се развивам за същите тези 20.

Защото вярвам, че човек не бива да спира да учи. През целия си живот. Оттам и хаштага за публикацията днес – #neverStopLearning, с който поставям началото на поредицата. Надявам се да ти е интересно и полезно, точно както и здравните теми, и да ти помогнат да се развиваш – независимо дали имаш собствен бизнес или просто искаш да бъдеш по-добър в това, което правиш.

А основата на успеха, според мен се крепи на няколко неща, едно от които е НИКОГА да не спираш да учиш. Нека обясня и какво точно означава за мен

#neverStopLearning

Винаги съм смятала, че примерите ни говорят повече от всичко друго, затова днес ще използвам такъв, за да ти покажа колко е важно да учим, и колко е важно да подбираме внимателно какво да учим, извън основната си сфера на дейност.

Ще дам пример с едно момиче, което иска да бъде успешен йога инструктор.

Първосигнално, знам че си мислиш – ок, просто трябва да стане много, много добра в йога, да завърши курс за инструктори и да започне да води класове. Така ще стане йога инструктор.

Да, но не съвсем. Защото между поредния йога инструктор и супер успешния такъв, има една голяма разлика – първият учи само за йога, вторият – за всичко, което ще му помогне да бъде успешен.

А това е голям набор от неща. Например, за йога инструктора може да бъде наличието на сайт, който изисква красиви снимки и текст. Тоест, трябва да се научи да снима и да пише.

Добра идея би било да има и йога видеа, за да може хората да добият представа за уроците. Значи трябва да овладее заснемането на видео, което пък означава – осветление, пространство, грим, прическа, облекло, видео обработка, качване в сайт за видеа и т.н.

Няма да е зле също така повече хора да видят въпросните видеа, което означава да се споделят в социалните мрежи. Тоест, ще трябва да положи усилия да научи нещо и за тях – как работят, алгоритми на действие, кога е най-добре да се публикува, колко често и т.н. Коя социална мрежа е най-подходяща за този бизнес и много други.

След това, ако иска да става все по-успешен и по-успешен може да започне да работи с по-големи групи, което да изисква подходящото поведение на сцена – поза, говор, дикция. Отново умение, с което не сме родени и т.н., и т.н.

Тоест, разликата между поредния ……. и успешния ……. е в уменията, които човек е склонен да овладее допълнително, извън основната му сфера на действие.

Независимо дали има талант за тях или не.
Независимо дали разбира нещо от тях или не.

#loveWhatYouDo

Другото, което според мен е също много, много важно е да не спираме да учим и в собствената си сфера на дейност. Защото само постоянното учене и надграждане на вече придобитите умения могат да те превърнат в истински добър специалист.

Нещата се развиват, знанията остаряват и да се уповаваме на дипломи отпреди 10, 20 или 30 години, без да полагаме усилия да сме в час с времената, в които живеем и без да отчитаме развитието и прогреса във всички сфери, си е чиста форма на безумие. И това също различава поредния ……. от успешния ……. или добрия.

Продуктите, които създадохме за теб:

#believeInTheFuture & #beInCharge

Например, за мен, като нутриционист – да разчитам медицински изследвания, да имам съответното образование и да продължавам да уча в собствената си сфера, беше само едната част от картината.

Извън това, знаех, че за да стигнат знанията ми до повече хора, ще се наложи да положа усилия и в други посоки. Като… поддържане на уеб сайт, снимане, готвене, писане, ТВ изяви, социални мрежи, маркетинг и т.н. И в последните 10 години работих упорито да овладея всяко едно от тях.

При това без да имам абсолютно НИКАКЪВ талант за някои от тях.

Писането особено ми беше много трудно – не ми се получаваше и не обичах да пиша, наистина нямах никакъв талант за него. Но знаех, че е важно и трябва да положа усилия. И започнах да чета книги, да купувам курсове по темата и да се уча да пиша. Отне ми години да стигна нивото, което имам днес, но си струваше.

Днес пиша с лекота и го правя всеки ден. Писането вече ми е лесно и ми доставя истинско удоволствие, нищо че нямах талант за писане. Но реших, че това умение е важно за мен и го овладях.

Така че, ако искаш да си успешен – в собствения си бизнес, в работата си, в живота си – #neverStopLearning. Бъди най-добрият в своята сфера, но намери и допълнителните уменията, които ще ти помогнат да се развиваш и ги овладей.

Дължиш го на себе си и на мечтите си!

#малкитеСтъпкиКъмГолемитеПромени #loveWhatYouDo #neverStopLearning #dreamBIG #LiveWithPassion #Uplift #Empower #takeRisks #believeInTheFuture #ImINcharge #NadiaPetrova

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: