Практикум: всичко за лазерната епилация, на едно място

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ако ме следваш в Инстаграм, то най-вероятно знаеш, че в края на миналата година реших най-сетне да се разделя с досадното бръснене, кола-маска и епилации и да се подложа на лазерна епилация на цяло тяло.

Започнах с подмишници, видях невероятния и бърз резултат, и продължих с интим, а към днешна дата и с крака. За личното ми мнение по темата ще пиша тепърва, защото искам да завърша пълния курс от процедури, но междувременно въпросите заваляха.

И понеже обичам да се доверявам на експертите по конкретни теми, събрах на едно място най-честите въпроси, които получих и помолих Д-р Трачева от BodyAestethics да отговори на тях.

Надявам се тук да намериш и своя такъв, ако случайно се колебаеш дали лазерната епилация е подходяща за теб, и подсещам, че можеш да се възползваш от лична консултация, на място, в студиото на BodyAestethics.

Каква представлява лазерната епилация и защо има различни видове лазери?


Когато говорим за лазерна епилация, първо трябва да обясним принципа на действие на процедурата, за да може по-лесно да отговорим на последващи въпроси – лазерната епилация представлява насочена лазерна светлина с точно определена дължина на вълната, която се поглъща от пигмента меланин в косъма и чрез него достига стволовите клетки на фоликула му, където се трансформира в топлина.

Това може да доведе до забавяне на растежа на съответния косъм или до окончателното му изчезване. Какъв ще е резултатът зависи от това дали е:
– правилно подбран вида лазерен апарат спрямо типа окосмяване и фототипа на кожата,
– правилно са подбрани използваните параметри по време на курса от процедури,
– се спазват периодите между процедурите за всяка зона и др.

Видът на лазерната епилация се определя от вида на лазера, т.е. от дължината на светлинната вълна, с която работи машината. Съществуват александритен, диоден и Nd-YAG лазер.

Освен от апарата лазерната епилация се определя от това дали е извършвана със сертифицирани медицински апарати или с апарати с неясно въздействие по отношение на ефекта и страничните действия.

Когато избирате на какъв лазер да се доверите, трябва да вземете предвид какъв тип е окосмяването ви и какъв е цвят е кожата. Най-общо казано, диодните лазери се справят основно с тъмни и плътни косми и могат да работят върху кожа с тен.

Александритните лазери в най-високия клас са медицински, те не могат да третират кожа с тен, но пък се справят еднакво добре както с плътни и тъмни, така и с тънки и светли косъмчета.

Продуктите, които създадохме за теб:

NdYag лазерите могат да се справят с тъмна кожа и тъмни косъмчета, но са изключително болезнени. Разбира се, голямо значение има и кой и къде е произвел конкретния лазер и правилните му настройки индивидуално към всеки, което е препратка към втората класификация – не мисля, че трябва да се прави компромис и винаги трябва да се търси доказан и сигурен апарат.

В нашия блог можете да прочетете всичко за видовете апарати и как да изберем „своя“.
 Лазерът Gentle Lase pro, с който избрахме ние да работим е александритен медицински лазер и се смята за златния стандарт в обезкосмяването, който доставя ненадминати резултати и се е доказал в световната практика като най-ефективен.


Работи ли наистина и възможно ли е лазерната епилация да ни отърве от косъмчетата завинаги?Поради изключителната сложност на човешкия организъм и това, че сме създадени все пак да имаме окосмяване по тялото си, независимо модата и нашите желания, 100% обезкосмяване не бива да ви обещава никой.

Клиничните проучвания показват, че при коректно направени процедури лазерна епилация, е възможно да се постигне перманентно или окончателно обезкосмяване при над 70% от пациентите, като успеваемостта е премахване на 80-89% от космите в третираната зона.

Всяко изключение и непостигнат успех трябва да се разглеждат отделно, защото възможностите за грешка са най-малко четири: неправилен избор на апарат, грешни настройки, здравословни проблеми на пациента (хормони, приемани лекарства) и други неспазени условия за успешна епилация.

Какво трябва да знаем, когато се подлагаме на лазерна епилация?

Има няколко по-важни момента преди и по време на курса от лазерна епилация.

Първо – когато решим да започнем, трябва да спрем да премахваме косъмчетата от корен (кола маска, епилатор, пинсети, лентички) и да почистваме единствено посредством бръснене (с бръснач, с тример, подкъсяване с ножичка).

Противно на това, което масово е разпространено като информация, непосредствено преди процедурата косъмчетата трябва да бъдат избръснати, т.е. няма нужда да има косъм на повърхността за успешна процедура. За различните части от тялото периода без отскубване е различен, но минимум 3 седмици е за лице и около 5-6 седмици за крака.

Второ – по време на курса от процедури с александритен лазер, не бива да има излагане на слънце и натрупване на тен, в това число и солариум и автобронзанти. Слънцезащитата по време на лазерна епилация е задължителна, но не е достатъчна.

Съветваме ви да направите добро планиране на процедурите си, в това винаги помагаме, и да приемете, че едно лято ще се криете от слънцето повече, за сметка на много други предстоящи, в които ще имате повече време за слънце и приятни моменти, защото няма да се грижите и мислите за обезкосмяване – не си ли струва?

Трето – не правете агресивни скраб, ексфолиация, пилинг и други процедури, които нараняват епидермиса поне 10 дни преди лазерна епилация.

Четвърто – не нанасяйте лосиони и козметика непосредствено преди процедура. 
По-подробно какво друго да правите или не преди и по време на курса лазерна епилация сме описали на нашия сайт, но и обсъждаме по време на консултация.

Колко често се правят процедури? Всеки месец? Колко процедури се препоръчват?

Лазерната епилация в различните части от тялото се прави през различен период от време, свързан с периода на обновяване на космите в съответната зона и анагенната фаза на растежа им (активната фаза, когато косъмът е свързан с фоликула).

Например за зони по лицето интервалът е 30-45 дни, за зони от торса – 45-60 дни, а за зона крака – 60-90 дни.

Лазерна епилация

Първоначално процедурите се правят през минималния интервал, а след това започваме да увеличаваме времето между тях, защото след всяка процедура окосмяването расте по-бавно и е по-малко и по-фино. Важно е процедурите да се правят тогава, когато има окосмяване и растеж, което е сигурен белег, че космите са в активна фаза.


Препоръчителният курс от 6-8 процедури, като при 70% от участвалите в клинични проучвания 6 процедури са били достатъчни за премахване на 80-89 % от космите в третираната зона.

След основния курс, в зависимост от постигнатите резултати и от задоволеността на клиента, могат да бъдат правени поддържащи процедури. Те по-скоро се явяват „коригиращи“ и в случай, че по време на основния курс е имало все пак косми, които не са били в активна фаза на растеж (само 20% от космите в дадена зона са а такава фаза по време на една процедура).

Също така след някакъв период от време може да се появи стимул, който да доведе до окосмяване в зоната и активирани на фоликули, които са били „спящи“ към момента на лазерна епилация, тогава също може да се направи поддръжка. Такъв стимул представляват някои хормонални промени, лекарства, бременност и др.


При нас продаваме пакети от 6 процедури на специални цени, именно за да стимулираме клиентите да правят пълен курс от процедури, за да видят максимален ефект. При закупуване на пакет, клиентът заплаща 5 процедури, а получава 6 и най-важното – с пакета получава безсрочна гаранция за лазерна епилация.

Има ли нещо, което можем да правим след процедурата, за да успокоим по-лесно и бързо кожата? Като билки, добавки, хомеопатия, мазила и др.?Кожата след лазерна епилация се успокоява изключително бързо. Единици са случаите, в които има нужда да се полага специална грижа след процедура.

Обикновено препоръчваме да се използват хидратиращи лосиони след това. При усещане за парене, може да се нанесе още 1-2 пъти през деня пантенол или бепантен.

Възможно ли е да се получи несъобразено изгаряне на кожата, ако апаратът или специалистът провеждащ лазерната епилация не е добър или подготвен?

Ако се спазват правилата за безопасна лазерна епилация от страна на клиента, достатъчно експертност на терапевта – медицинско лице, както и изправност и сигурност на апарата, не би следвало да има изгаряне.

Ако има причина да се съмняваме, че параметрите, които трябва да използваме биха довели до реакция, винаги препоръчваме да направим няколко тестови шота на малка площ от зоната, да изчакаме поне 12 часа да видим ще се появи ли реакция, и едва след това да направим процедурата.


При добро информиране на клиента от терапевта при консултация и работа от двете страни в посока постигане на резултати, нежеланите ефекти са сведени до минимум.

При първи разговор за лазерна епилация винаги уточняваме колко е важно да не се спестява или преиначава информация, каквато е излагането на слънце, например, като разказваме какви са рисковете за клиента – при излагане на слънце и скоро натрупан тен, рискът е от изгаряне е голям. А ако се излагаме на слънце след процедура, е възможно да се появят пигментации.

Ние полагаме огромни усилия да информираме клиентите си и да осигурим тяхната сигурност и безопасност. От януари 2020 въведохме система за сертифициране на услугите си, която доказва, че използваме оригинални апарати, притежаващи всички европейски и американски сертификати за безопасност, използваме техните оригинални консумативи в задължителните количества и работим по оригиналните протоколи, без да си спестяваме нищо.

Нашият екип е съставен изцяло от медицински лица, които са преминали обучения и тренировки и постоянно усъвършенстват знанията и уменията си. Това е много важно, защото в крайна сметка и най-добрата техника в неопитни ръце може да не даде резултати или да нанесе вреда. Ето тук в нашия блог сме разказали подробно колко много неща трябва да прецени терапевтът ви, за да направи една истински ефективна процедура лазерна епилация.

За косъмчета на лицето (горна устна и подобни), колко процедури са необходими и може ли да се избегне бръсненето, което притеснява много момичета?Обикновено косъмчетата в зоната на лицето при дамите са по-фини и светли. Все по-често обаче се среща смесен тип или мъжки тип окосмяване в зоните на лицето и то при млади момичета, което е нерядко е хормонално обусловено.

Споменавам го, за да може момичетата с този проблем да знаят, че не са единствени и че няма защо да се притесняват или срамуват да споделят и да потърсят решение на проблема. В тези случаи препоръчителните 6 процедури може да не са достатъчни или да се наложи да се правят поддържащи процедури през по-малък период от време. Ако има хормонален проблем, съветваме да се търси комплексно решение за по-добър ефект и при наше съмнение препоръчваме да се посети съответния специалист.


Относно бръсненето – може да използвате ножичка за подкъсяване на косъмчетата или тример за лице (но прецизен, за да не отскубва косъмчетата) между процедурите.

Ако за вас е некомфортно да ги почистите и не ви смущават когато израснат, можете да ги оставите и да ги почистим на място непосредствено преди процедурата. Ако пък ги премахвате, препоръчваме когато идвате за лазерна епилация на лице (особено брадичка, шия, бакенбарди) да ги оставите така че да се виждат, за да можем много точно и прецизно при нас да очертаем зоните и единичните косъмчета в тях за максимално добър резултат. 


Има ли ефект от лазерната епилация, ако в дадена зона има комбинирано по-светли и по-тъмни косми?

При правилно подбран апарат за лазерна епилация, ефектът при зони със смесен тип окосмяване ще бъде еднакво добър и за светлите, и за тъмните косъмчета.

Изборът трябва да бъде съобразен със светлите косъмчета, тъй като те са по-трудните и специфични за третиране, т.е. трябва да се спрете на александритен лазер.

Нашият лазер е най-добрият в света при справяне с най-светлите косъмчета, защото е с най-бързата скорост. Когато косъмчетата са светли и тънки, те много бързо отдават приетата енергия, затова е толкова важно скоростта на лазерната светлина да е достатъчно бърза, за да успее да стигне до корена преди да истине.

Има ли противопоказания за лазерна епилация и как се процедира при наличие на бенки, разширени вени, пигментни петна, автоимунни заболявания и др.?Има противопоказания за лазерна епилация. Абсолютни такива са бременност (поради липса на достатъчно клинични изследвания на такава група), рак и история за раково заболяване, епилепсия, някои кожни заболявания (например витилиго), наличие на тен (без значение дали от слънце, солариум, автобронзанти).

Някои състояния и заболявания могат да изискват допълнителна консултации с конкретен специалист.


При лазерна епилация бенките се отбелязват с бял молив и се заобикалят, върху вени не е проблем да се работи, пигментни петна – в зависивимост от пигментацията се преценява дали може да се работи.

Има ли значение с коя зона от тялото ще се започне и възможна ли е различна реакция и чувствителност?

Реакцията при различни зони дори и при един и същи пациент често не е еднаква, както по отношение на ефекта, така и като реакция на кожата, така и като усещане – нормално, окосмяването и кожата в различните части на тялото не е еднакво.

Това с коя зона да се започне е въпрос на личен избор. От нашия опит най-предпочитани са интим и мишници, като това са и зоните, които се повлияват най-впечатляващо още от първа процедура, както и крака.


Обикновено всеки започва от тази зона, с която се налага най-често да се справя. Но малко са тези, които след като видят резултата при първата зона, да не продължат със следваща, после още една, още една и накрая цяло тяло.

Удобството е пристрастяващо. Затова и ние направихме много изгоден пакет, не само финансово, но и много смислен, който включва неограничен брой процедури лазерна епилация за всички зони, които има нужда да се третират, в рамките на 2 години. Така освен основния курс от 6 процедури за всички зони, в него се включат и поддържащи процедури.

Уврежда ли кожата?

Апаратите за лазерна епилация днес дават възможност да се използват различни параметри, които да се настройват индивидуално спрямо фототипа на всеки и спрямо вида окосмяване.

Ако изпълнителят на процедурата има достатъчно опит и познания, а апаратът е с доказана чрез множество клинични проучвания сигурност, възможността за странични реакции като изгаряния или пигментации е сведена до минимум.

Това обаче не означава, че и днес не могат да се получат такива реакции. В много центрове за лазерна епилация се използват остарели лазери, апарати втора употреба без техническа поддръжка, или такива, които имат недостатъчно сигурни технологии и това често компрометира като цяло услугата лазерна епилация, най-малкото е заради липсата на резултати. Освен доказан апарат, доверете се и на опитен и квалифициран екип.

Един от най-разпространените митове е, че лазерната епилация води до рак на кожата. Това не е така.

Лазерната епилация се прилага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години и досега няма известен случай на рак на кожата в следствие третиране с лазер за епилация. Ракът на кожата е следствие на мутация на някои клетки.

Смята се, че UV лъчите от слънцето са един от възможните причинители на рак на кожата. UV лъчите обаче са в късия спектър на светлината. Докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия спектър – варира от 755 нм до 1064 нм. Тоест тя е съвсем различен тип светлина.

Импулсът на лазера има свойството да се привлича от меланина (пигмента) в косъма, където светлината на импулса се превръща в топлина и унищожава луковицата на косъма. Не засяга околни тъкани. Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките освен че се заобикалят, задължително се зачертават и с бял молив, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне по никакъв начин.

Освен всичко това тук ми се иска да спомена един желан страничен ефект от лазерната епилация с нашия апарат – премахване на обърнатите и врастнали косми. Повечето изчезват още след първата процедура и никога повече не се появяват.

Освен това GentleLase Pro се използва и за лазерно подмладяване и третиране на пигментни петна, така че клиентите ни получават и втори желан страничен ефект – подобрено качество на кожата си, изчезват точиците, които обикновено се виждат след кола-маска или бръснене, усещането за гладка и мека кожа е неповторимо.

Самочувствието, което дава лазерната епилация на клиентите, променя всичко!
–––

P.S. Подсещам и че може да се възползваш от 10% отстъпка на всички самостоятелни процедури в BodyAesthetics с код Nadia10 (отстъпката не е валидна при промоционални пакети или ако има други оферти).

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: