Когато една Амика си направи ДНК тест

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес споделям с теб статия на Кристиана Илиева, публикувана в януарския брой на списание Amica, надявам се да ти е полезна и подсещам, че ако имаш желание да си направиш ДНК тест в nutrigen.bg може да се възползваш от код за отстъпка Nadia5.

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

Текст: Кристиана Илиева
Фотография: Studio Kare

Когато със светнал поглед разказах в редакцията за фантастичните постижения на генетиката и в частност за собствените си ДНК изследвания, веднага стана ясно, че ще се наложи да споделя опита си и в списанието.

Разбира се, бих искала да благодаря на нутрициониста Надя Петрова, първа натиснала спусъка към задълбоченото себепознание. Също и да отбележа, че сложната научна материя би останала напълно неразбираема за мен без експертната навигация на генетика д-р Марта Михайлова.

ПРЕЛЮДИЯ

Може би името на Виктория Пчеларова ви е направило впечатление на страниците на Amica. Тя е като радар за най-различни иновации – не само в модната индустрия, но и в целия спектър на т.нар. well-being. Устоява им трудно, поръчва ги през интернет, като не пропуска да се отбие при мен и да ме посвети.

Всеки път я изслушвам с неподправен интерес, накрая махвам с ръка– не вярвам в универсалната комбинация. С относително прилични познания за човешкото тяло, биохимия, системи на функциониране и физиология на висшата нервна дейност (навремето взет изпит с шестица) знам, че ако на някого му липсват определени субстанции, не означава, че при мен има дефицит, и обратното.

Вярвам в съвършеното изобретение – тялото ми, и че мозъкът като перфектен детектор изпраща сигнали за оцеляване към собствената ми съвършена система. В тази връзка бях решила да посетя известна калифорнийска клиника, която предлага персонализирани добавки.

Макар да съм наясно колко голямо е изкушението човек да потъне в океана от здравословни supplements. Дори си спомням, че в някаква аптека попитах за Omega, след като бях прочела убедителна статия в тяхна полза. „Omega 3, 6 или 9?“ – въпросът на фармацевта ме завари неподготвена. Не знаех какво точно търся и той ме насърчи да купя Omega complex– „най-добрите“ според него.

Еха, казах си, ще си набавя всичко. Но се оказа, че не е толкова просто.

CALIFORNIA DREAMING

Запознах се с Надя Петрова по стечение на обстоятелствата. Пътувахме заедно по завоите на Триградското ждрело и деликатно разменяхме опит по актуални женски въпроси.

Продуктите, които създадохме за теб:

Признавам, че да бъда затворена за няколко часа между четири врати (и на четири очи) с авторитетен нутриционист като нея, беше шанс, който не биваше да пропускам, затова подходих по-лично. „Кристи, съветвам те да си направиш ДНК тест и тогава да говорим.“

Но аз не пропускам годишния си body check, това не е ли достатъчно за превенция? „Направи си ДНК тест“, повтори уверено Надя. От всичко, което си казахме по темата, запомних най-важното. NutriGen.

И ДЕЦАТА СА НАШИ УЧИТЕЛИ

Свързах се с NutriGen още на следващия ден и получих изчерпателна информация за изследването – цени, срокове, че пробата се изпраща в чужбина. Същия ден синът ми се отби у нас.

„Колко струва?“, беше първият му въпрос. Казах му – бях избрала портфолиото с по-широко покритие на теста – здраве, естрогени, кожа, хранене… Може би трябваше да включа и онкологичните предразположения, но ме достраша и сега съжалявам.

– Майко, до неотдавна ДНК изследване можеха да си позволят само богоизбрани, беше ужасно скъпо. Обезателно го направи.

– Но нали не можеш да избягаш от гените си, те винаги те настигат, философствах аз.

– Да, в момента обаче се преглеждаш веднъж годишно, нали така? След ДНК теста ще знаеш кои са слабите ти места и ще можеш да взимаш информирани решения за себе си – как да се храниш, какво да си набавяш допълнително, кога да правиш профилактични изследвания и кои органи да държиш под око. Ако например стомахът ти е в риск, ще ходиш по-често за скопия, нали? Сега не ти минава и през ум. Официално се твърди, че вие сте първото поколение, което ще живее средно с десет години по-дълго. Това обаче няма да се случи, ако не се възползваш от науката.

– Знаеш ли какво ме посъветва една приятелка лекар – контрирах го аз. „Защо просто не си живееш живота – яж, пий и си носи новите дрехи“. Също не е лош вариант.

– Така е, ти си решаваш – съгласи се синът ми. – Но утре тя първа ще ти изпише лекарства.

ЕARLY BIRD

ДНК тестът се прави сутрин рано, след като си получил комплект с инструкции за вземане на пробата. С клечка с памучен тампон се натрива вътрешната страна на бузата. Прибира се внимателно в стерилна епруветка и се изпраща обратно по куриер на NutriGen.

Резултатите пристигат след месец на личния мейл с насрочен час за консултация с генетик.

THE SUN ALSO RISES

Поради безкрайното ми любопитство и доверие в прогреса думите „геном“, „ензим“, „мутация“, „аденин“, „гуанин“, липсващи в запасите на личния ми тълковен речник, след първоначалната какофония от звуци се подредиха в стройна редица от въпроси, чиито отговори исках да разбера.

В теста на гените си получих различни оценки – някои бяха твърде високи, други в средностатистическата норма, а трети– откровено рискови. Слушах внимателно експерта на NutriGen д-р Марта Михайлова. Не ме хипнотизираше, повтаряйки, че съм геврек. Не искаше от мен да се изплезя с прегракнало „аааа“. Не натискаше с пръст корема ми, след като вече ме е заболял. Нищо подобно. Позоваваше се на факти, извлечени от самата ми същност.

Първият й въпрос: „Вие не похапвате нощем, нали? Дължи се на ето този ген“, ме подсети как майка ми отваряше хладилника в малките часове за разлика от мен. Д-р Михайлова продължаваше да разшифрова кодовете на генома ми, а аз научавах още любопитни детайли за себе си.

Например че според резултатите си нямам нужда от допълнителен прием на колаген, докато повечето жени около мен бяха в режим на постоянно търсене на неговите супернови формули и молекули. Оказа се, че тялото ми го произвежда в точното количество и няколко лъжички костен бульон в супата веднъж в седмицата са ми напълно достатъчни.

След оптимистичното начало навлязохме в по-дълбоките и мрачни води на моето здраве. „За вас е задължително да спортувате активно“ – стигнахме до естрогените. „Не става дума за количеството, което се измерва с кръвна проба – продължи генетикът, – а за качеството им. Въпросът е дали организмът ви има предразположеност към натрупване на вредни форми на този хормон, които биха могли да причиняват поява на естроген чувствителни тумори. За съжаление при вас съществува известна предразположеност.“

Затаих дъх. „Затова е важно, от една страна, да засилите детоксикацията, а от друга – да ограничите достъпа на канцерогени. Трябва да имате предвид замърсения въздух, абсолютния риск от тютюнопушенето, да избягвате продуктите с консерванти, стабилизатори, оцветители, нитрати, да стоите надалеч от препаратите за почистване, както и да използвате щадяща козметика. Включете в менюто си повече храни, богати на фибри, B2, B6, B9, B12.“

МИНАВАМЕ НАТАТЪК

„… и когато някой в аптеката ви каже: О, тази чудесна добавка е точно за вас, защото освен Omega 3 съдържа още Omega 6 и 9, бъдете сигурни, че на вас ви е необходима само омега 3 – завърши анализа си генетикът. – В противен случай рискувате да се активират възпалителните процеси, които според резултатите ви са с висок приоритет.“

В този момент си представих как обяснявам на онзи аптекар: „Господине, имам един свръхефикасен ензим, който води до синтез на архедонова киселина, а от нея се образуват възпалителни молекули.“

Или преведено на нормален човешки език, Omega 3 потиска възпаленията, а Omega 6 ги стимулира. Ако приемам Omega 6 освен с храна и като добавка, тя ще пречи на Omega 3 да си свърши работата. По тази причина след консултацията реших да кажа сбогом на любимия си веган таратор и да си обещая да намаля кашуто в полза на бразилския орех.

След десет дни резюмето на NutriGen с подробни препоръки за качествен начин на живот, съобразен с всяка моя клетка, беше в имейла ми. Признавам – когато го отворих, усещането, че имам контрол върху процесите в тялото си, за прогресивен и отговорен подход към моето здраве ми подейства фантастично. Да бъдеш в крак с времето, да си в крак със себе си – има ли нещо по-хубаво от това?

FINAL COUNTDOWN

Беше дошъл моментът да отида при Надя Петрова.

К: Сега разбирам защо настояваше да си направя ДНК тест.
НП: Да, най-доброто, което можем да си подарим, е знанието за собствения си организъм. Нещо, което ми се иска всички да познават и да имат, за да престанат да изтезават телата си с поредната модерна диета, без да знаят дали е подходяща лично за тях или не.

К: Никога не съм вярвала в общовалидността. Особено когато става въпрос за хранене и физиология…
НП: Всеки ден се появява нещо ново, което обещава да ни направи по-слаби, по-млади, по-здрави, гледаме снимки „преди и сега“ и надеждите ни избуяват. Кето режим, веган, средиземноморска диета и т.н. Към това добавяме и любимите теми за лактозна непоносимост и глутен, кофеинът е ту добър, ту лош, добавките, които станаха част от културата ни на хранене.

Проблемът е, че тези невероятни нови хранителни тенденции не са универсални. Те са перфектни за едни хора, но в същото време могат да отключат куп проблеми при други. И ние всъщност не знаем кое работи за нас и кое не. Затова съм огромен фен на всичко, което ни помага да спрем да гадаем и да разберем веднъж завинаги какво е най-доброто за собственото ни тяло – накратко това, което постигна с ДНК теста си.

К: С други думи – бъдещето е в персонализираната медицина?
НП: Твърдо вярвам, че е така. В бъдеще лекарят ми ще е наясно с моето ДНК, цялата ми здравна картина и винаги ще базира лечението си на тях. Нутриционистът ми ще си сверява препоръките със същия този ДНК тест, инструкторът ми във фитнеса ще знае колко да ме натовари, а аз ще се грижа за себе си по най-добрия възможен и информиран начин. Е, още не сме стигнали дотам, но затова пък сме се упътили стремглаво и ДНК тестът е стъпка в правилната посока.“

Източник: сп. AMICA

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: