Ок, вече всички знаем, че COVID-19 е тук, но частта, която някои от нас може би пропускат е, че вирусите имат свойството да се задържат по определени повърхности. А това е от особено значение за всичко, което пазаруваме и внасяме в домовете си днес.
И така, според последните научни изследвания, с които разполагаме до момента, се знае, че COVID-19 се задържа от 24 до 96 часа на различни повърхности, като метал, стъкло, пластмаса и т.н.
За пример, за момента се приема, че COVID-19 издържа до:
– 4 часа върху медни повърхности
– 24 часа върху метал
– 24 часа върху картон
– 96 часа върху пластмаса и т.н.
И това е важно, защото ни показва, че просто да си измием ръцете не е достатъчно. Добра идея би била да дезинфекцираме и всичко, което купуваме и внасяме вкъщи. Затова днес споделям, какво може да направи всеки от нас, за да намалим риска COVID-19 да попадне в домовете ни, или поне да се установи трайно там…
——-
Но преди това една идея взаимствана от кампании на Запад – предвид факта, че възрастните сред нас са най-застрашени и не се справят с пазаруването онлайн, тече кампания те да са първите, които да се допускат в супермаркетите сутрин. Веднага след като целият магазин се измие и дезинфекцира, да се отвори за 1-2 часа само за хората на възраст 60+, а ние да пазаруваме след това.
——-
Иначе вариантите за всички нас са временна изолация на хранителните стоки, ако имате подходящо помещение, което да дезинфекцирате редовно. Или да се отървете от опаковките, колкото се може по-бързо, като си миете активно ръцете в процеса…
А ето и какво може да прави всеки един от нас. Като за начало, прибирайки се вкъщи, да си измиваме ръцете и да дезинфекцираме повърхностите, върху които ще вадим продуктите. И след това:
Да махаме и изхвърляме веднага всички опаковки на хранителни стоки:
– картонени опаковки (може да прехвърляме съдържанието им в стъклени съдове, пликове и буркани);
– защитни фолиа от плодове, зеленчуци, месо и риба;
– всички възможни опаковки и фолиа се махат, прибират се в плътен плик и се отделят за изхвърляне.
Да измиваме под топла течаща вода със сапун всички:
– стъклени бутилки и буркани;
– силиконови опаковки;
– пластмасови и метални бутилки и буркани;
– яйца.
По отношение на плодовете и зеленчуците:
– накисване във вода за около 10-15 минути и внимателното им измиване, един по един, със сапун (една от класическите техники е зеленчуците да се накисват във вода с оцет, но за момента се приема, че оцетът не е достатъчно ефикасен в борбата с COVID-19);
– изчеткване на по-грубите зеленчуци, като картофи, моркови и т.н.;
– белене на всичко, което може да бъде обелено и съхраняване в стъклени буркани, в хладилник.
И отново, веднага след това – дезинфекция на повърхностите, които са имали досег с хранителните продукти и внимателно измиване на ръцете със сапун.
————
По отношение на дезинфекция на повърхности, като плотове в кухнята, дръжки на врати и т.н., безопасни се водят:
– топла вода и сапун, последван от 70% разтвор с алкохол (спирт);
– разтворите със 70% алкохол (спирт) се оставят на повърхността за 30 секунди, за да убият вируса (чистият (100%) спирт се изпарява твърде бързо за тази цел и НЕ е подходящ).
За дезинфекция на помощения, бани, подове и други:
– белина, като 1/4 чаша белина се разтваря в 4 литра вода (или както е указано на опаковката);
– разтворът с белина се води ефикасен до 24 часа;
– НЕ го използвайте като заместител на дезинфектант за ръце, миене на ръце или хранителни продукти!
—————-
А сега идва и най-важният въпрос – да ядем ли сурови салати или да ги оставим за по-късен етап и да минаваме през термична обработка храната, която консумираме днес. И истината е, че всичко свързано с COVID-19 е толкова ново, че никой не знае…
За момента знаем, че COVID-19 се задържа в опаковките, но нямаме информация дали и евентуално какъв живот има, попадайки върху храна, тип плодове и зеленчуци. А в такива случаи, аз лично се придържам към мотото – better safe, then sorry (по-добре да взема превантивни мерки, вместо да съжалявам след това), и предпочитам да консумирам зеленчуците си сготвени.
Затова, днес подсещам, че тук, в сайта, има много рецепти, които са бързи, лесни, вкусни, включват много и различни зеленчуци и… термична обработка. Бон апети :))