Как да се предпазим от COVID-19, пазарувайки хранителни продукти

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, вече всички знаем, че COVID-19 е тук, но частта, която някои от нас може би пропускат е, че вирусите имат свойството да се задържат по определени повърхности. А това е от особено значение за всичко, което пазаруваме и внасяме в домовете си днес.

И така, според последните научни изследвания, с които разполагаме до момента, се знае, че COVID-19 се задържа от 24 до 96 часа на различни повърхности, като метал, стъкло, пластмаса и т.н.

За пример, за момента се приема, че COVID-19 издържа до:
– 4 часа върху медни повърхности
– 24 часа върху метал
– 24 часа върху картон
– 96 часа върху пластмаса и т.н.

И това е важно, защото ни показва, че просто да си измием ръцете не е достатъчно. Добра идея би била да дезинфекцираме и всичко, което купуваме и внасяме вкъщи. Затова днес споделям, какво може да направи всеки от нас, за да намалим риска COVID-19 да попадне в домовете ни, или поне да се установи трайно там…

——-
Но преди това една идея взаимствана от кампании на Запад – предвид факта, че възрастните сред нас са най-застрашени и не се справят с пазаруването онлайн, тече кампания те да са първите, които да се допускат в супермаркетите сутрин. Веднага след като целият магазин се измие и дезинфекцира, да се отвори за 1-2 часа само за хората на възраст 60+, а ние да пазаруваме след това.
——-

Иначе вариантите за всички нас са временна изолация на хранителните стоки, ако имате подходящо помещение, което да дезинфекцирате редовно. Или да се отървете от опаковките, колкото се може по-бързо, като си миете активно ръцете в процеса…

А ето и какво може да прави всеки един от нас. Като за начало, прибирайки се вкъщи, да си измиваме ръцете и да дезинфекцираме повърхностите, върху които ще вадим продуктите. И след това:

Да махаме и изхвърляме веднага всички опаковки на хранителни стоки:
– картонени опаковки (може да прехвърляме съдържанието им в стъклени съдове, пликове и буркани);
– защитни фолиа от плодове, зеленчуци, месо и риба;
– всички възможни опаковки и фолиа се махат, прибират се в плътен плик и се отделят за изхвърляне.

Да измиваме под топла течаща вода със сапун всички:
– стъклени бутилки и буркани;
– силиконови опаковки;
– пластмасови и метални бутилки и буркани;
– яйца.

По отношение на плодовете и зеленчуците:
– накисване във вода за около 10-15 минути и внимателното им измиване, един по един, със сапун (една от класическите техники е зеленчуците да се накисват във вода с оцет, но за момента се приема, че оцетът не е достатъчно ефикасен в борбата с COVID-19);
– изчеткване на по-грубите зеленчуци, като картофи, моркови и т.н.;
– белене на всичко, което може да бъде обелено и съхраняване в стъклени буркани, в хладилник.

И отново, веднага след това – дезинфекция на повърхностите, които са имали досег с хранителните продукти и внимателно измиване на ръцете със сапун.

Продуктите, които създадохме за теб:

————
По отношение на дезинфекция на повърхности, като плотове в кухнята, дръжки на врати и т.н., безопасни се водят:
– топла вода и сапун, последван от 70% разтвор с алкохол (спирт);
разтворите със 70% алкохол (спирт) се оставят на повърхността за 30 секунди, за да убият вируса (чистият (100%) спирт се изпарява твърде бързо за тази цел и НЕ е подходящ).

За дезинфекция на помощения, бани, подове и други:
белина, като 1/4 чаша белина се разтваря в 4 литра вода (или както е указано на опаковката);
– разтворът с белина се води ефикасен до 24 часа;
– НЕ го използвайте като заместител на дезинфектант за ръце, миене на ръце или хранителни продукти!
—————-

А сега идва и най-важният въпрос – да ядем ли сурови салати или да ги оставим за по-късен етап и да минаваме през термична обработка храната, която консумираме днес. И истината е, че всичко свързано с COVID-19 е толкова ново, че никой не знае…

За момента знаем, че COVID-19 се задържа в опаковките, но нямаме информация дали и евентуално какъв живот има, попадайки върху храна, тип плодове и зеленчуци. А в такива случаи, аз лично се придържам към мотото – better safe, then sorry (по-добре да взема превантивни мерки, вместо да съжалявам след това), и предпочитам да консумирам зеленчуците си сготвени.

Затова, днес подсещам, че тук, в сайта, има много рецепти, които са бързи, лесни, вкусни, включват много и различни зеленчуци и… термична обработка. Бон апети :))

Използвани източници:

New Coronavirus Study Shows How Long It Survives On Different Surfaces - link

The Best Ways to Kill Coronavirus In Your Home - link

How to Protect Yourself From Coronavirus When Grocery Shopping - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: