Личните препоръки на David Sinclair за COVID-19 от неговият newsletter

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Надя Петрова

Знаеш, че обичам да те държа в течение на актуалните новини, най-малкото, за да знаем върху какво да се фокусираме в тези странни времена. Затова днес споделям последният мейл, който получих от David Sinclair, авторът на Lifespan, и какво препоръчва той:

“Много хора ме питат: „Работят ли NAD или ресвератролът за подсилване на организма?“ Отговорът е – не знаем. Заложени са животи.

В клетъчната култура ресвератролът противодейства на множество вируси, включително MERS, SARS-1 и HIV. И независимо дали работи в човешкото тяло за забавяне на вирусите, то поне е безопасен и аз продължавам да го приемам, докато си стоя у дома.

Що се отнася до NAD, има идея, но отново – нямаме данни от конкретни медицински изследвания. NAD може да увеличи разпространението на АСЕ2, който вирусът използва за навлизане в клетките. Но отново, просто не знаем.

Моят съвет, към приятел, е през следващите няколко месеца да влезете в най-добрата си физическа и психическа форма:

1. Правете кардио фитнес, той ще увеличи броя на еритроцитите (червените кръвни клетки). Вдигайте тежести, ако е възможно. Движете се.

2. Не бъдете с ниски нива на желязо, но и не предозирайте.

3. Продължавайте да приемате лекарствата си, освен ако лекарят ви не ви каже да спрете.

4. Яжте по-рядко през деня. Аз пропускам поне едно хранене, обикновено закуската и се храня разумно през останалото време. (Надя: става въпрос за периодично гладуване.)

5. Избягвайте супер интензивните тренировки или дългосрочното гладуване.

Продуктите, които създадохме за теб:

6. Приемайте 2500 – 5000 IU витамин D3 на ден, за който лекарите казват, че поддържа имунната система в добра форма.

7. Поддържайте нивата на кръвна захар под контрол, като избягвате захар и рафинирани храни (бяло брашно, бяла захар и т.н.).

8. Съсредоточете се върху растителната храна. Месото трябва да включва риба, за предпочитане в долния край на хранителната верига, за да се избегнат тежките метали.

9. Яжте цветни растения, пресни или замразени, но не ги преварявайте. Те съдържат ксенохорметични молекули, които активират защитните клетки.

10. Включете ядки, авокадо и зехтин в диетата си. Олеиновата киселина от тези храни ще активира SIRT1, защитният ензим, по същия начин, както и ресвератролът (периодичното гладуване също освобождава олеиновата киселина от мастните запаси).

11. Поддържайте влажността в дома си, за да поддържате здравето на дихателните пътища. Ако къщата ви не е овлажнена – набавете си овлажнител за спалнята.

12. Не прекалявайте с новинарските канали. Прочетете книга. Слушайте подкаст. Правете нещо.

13. Наспете се. Помислете за L-теонина. Избягвайте екраните през нощта. Избягвайте обилните хранения и алкохола вечер (в близост до часа за лягане). Използвайте софтуера f.lux, за да затъмните екраните на електронните си устройства. Ако използвате телефона си в леглото, носете блокиращи очила със синя светлина.”

––-

Надя: отново подсещам, че:
ресвератрол има наличен в Daily,
– витамин D3 и желязо в ONE
– а за психическото ни здраве се грижи ZEN.

Всичко за периодичното гладуване, което препоръчва David Sinclair има тук.
За храните с нисък гликемичен индекс – тук и подходящи рецепти – тук.

И искам да отправя специални благодарности на всички, които ходят на работа и се грижат за нас, и най-вече на всички медицински сестри и лекари, които продължават да работят и спасяват животи, докато ние си стоим вкъщи.

И не забравяй – и това ще отмине.

Разкошен ден,
Надя Петрова

Използвани източници:

David Sinclair, My COVID-19 update, newsletter, 02.04.2020 г.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: