Как да се предпазим от COVID-19, какво казват експертите

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес събирам на едно място някои здравни препоръки свързани с COVID-19, които видях до момента, и, според мен, са адекватни и има смисъл да им обърнем внимание.

А целта на тази публикация е една – аз лично се чувствам добре, когато знам, че правя НЕЩО добро за себе си, предвид ситуацията. И просто искам да ти помогна да се почувстваш по-добре и ти, като споделя конкретни насоки какво има смисъл да правим и какво не…

В публикацията цитирам световни имена и български експерти, а ако искаш да черпиш новините от извора, както обикновено, под статията ще намериш източниците.

–––
Dave Asprey, бащата на биохакинга
–––

Asprey пише: “Едно от нещата, които прави коронавирусът, е да увреди сърцата на хората, а не само белите им дробове. Изглежда, че това става чрез увеличаване на възпалението отвъд онова, което би било нормално, или чрез т.нар. цитокинова буря.

Цитокиновата буря се случва, когато имунната система започне да изпомпва толкова много цитокинови протеини, че те започват да атакуват здрави клетки и да причинят много възпаления.

Ново изследване, излязло преди седмица в Китай, наречено Клинични прогнози на смъртността поради COVID-19 въз основа на анализ на данни на 150 пациенти от Ухан, Китай, ни предостави наистина много интересна информация.

Изследователите откриват, че около 33% от хората излизат от вируса с дихателна недостатъчност и увреждане на сърцето, което е полезна информация. Те предоставят и името на възпалителния цитокин, който се повишава и причинява проблема – interleukin-6, известен като IL-6. Това е основна улика.

Затова създадох списък с неща, които ще направя, за да инхибирам IL-6 преди или дори по време на инфекция. Повечето от тях са тествани при хора или животни – не срещу коронавирус конкретно, а в контекста на IL-6. Тъй като не знаем какво лекува коронавирус, това е всичко, с което можем да работим в момента…”

И така, прилагам част от списъка с неща, които могат да ни помогнат да се справим с възпалението, според Dave Asprey.

EGCG – мощен полифенол, съдържащ се в зеления чай. Инхибира IL-6 и предпазва дробовете.

Продуктите, които създадохме за теб:

ANDROGRAPHIS – билка, която инхибира IL-6 по-силно и от някои медикаменти. А в комбинация с ехинацея (тази комбинация е проучена в едно или две изследвания) намалява вирусни и бактериални инфекции в респираторния тракт с около 20%. И също така намалява тежестта им.

БИЛКИТЕ РИГАН, ДАФИНОВ ЛИСТ & ГРАДИНСКИ ЧАЙ – на чай или като етерични масло, намаляват възпалението и IL-6.

ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЗДРАВА МИКРОФЛОРА НА ЧЕРВАТА – с помощта на пасищно масло, устойчиви нишестета (resistant starch или пребиотици) & пробиотици.

(Надя: за пребиотиците и устойчивите нишестета може да прочетеш по-подробно тук, за пробиотиците тук и за Bacillus coagulans (по-мощният събрат на SB) в тази статия. И подсещам, че Bacillus coagulans е наличен в Daily.)

ВИТАМИН Д3, ЦИНК & МАГНЕЗИЙ – хранителните добавки, които всеки трябва да приема и без това. Всички те имат зад гърба си изследвания, които доказват, че намаляват IL-6. (Надя: подсещам, че и трите са налични в ONE, заедно с пробиотици, пребиотици и селен.)

OMEGA 3 – намалява възпалението, и помага при сърдечно-съдови проблеми. (Надя: всичко за омега 3 и приемът му може да прочетеш тук.)

CURCUMIN – намалява възпалението. (Надя: уточнявам, че става въпрос за куркумин, извлек от куркума, а не чиста куркума. Куркуминът също така има нужда от пиперин (извлек от черен пипер) за максимално усвояване от организма. И двете са налични в Daily.)

HYDROXYTYROSOL – наличен в зехтина, със силни противо-възпалителни свойства.

ASTAXANTHIN – най-мощният антиоксидант в света. (Надя: наличен в ZEN. Астаксантинът е 6000 пъти по-мощен от витамин С, 800 пъти по-мощен от CoQ10, 550 пъти по-силен от витамин Е, наличен във водораслите, с които се храни дивата сьомга и от където идва розовият й цвят.)

И след това Dave Asprey споделя колко е важно противо-възпалителното хранене и по-специално намаляване на храните с висок гликемичен индекс, които увеличават възпалението в организма.

Всичко по темата G-index, какво и подходящи рецепти ще намериш в тези публикации:
Здравословно хранене, възможно ли е G-index-ът да е ключът
Искаш ли да разбереш колко захари реално консумираш на ден
Рецепти с нисък G-index

–––
Harvard Medical School:
–––

“Имунната ви система е защитната система на тялото. Когато вреден нашественик – като вирус на настинка или грип или коронавирусът, който причинява COVID-19 – попадне в тялото, имунната ви система организира атака известна като имунен отговор. Тази атака е последователност от събития, която включва различни клетки и се разгръща с течение на времето.

Следването на общи здравни указания е най-добрата стъпка, която можете да направите, за да поддържате имунната си система здрава. Всяка част от тялото ви, включително имунната ви система, функционира по-добре, когато е защитена от посегателства върху околната среда и подкрепена от стратегии за здравословен начин на живот, като тези:

– Не пушете.
– Яжте диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
– Приемайте мултивитамини, ако смятате, че не получавате всички ценни вещества от храната, която консумирате. (Надя: ако се колебаете вижте тази публикация – Дали си набавяме достатъчно ценни вещества с храната, 5 важни точки, които да вземем предвид)

– Тренирайте редовно.
– Поддържайте здравословно тегло.
– Контролирайте нивото на стрес.
– Контролирайте кръвното си налягане.
– Ако пиете алкохол, пийте умерено (не повече от една до две напитки на ден за мъже, не повече от една на ден за жени).
– Наспете се.
– Вземете мерки, за да избегнете инфекция, като често миете ръцете си и се опитвате да не си докосвате лицето, тъй като вредните микроби/вируси могат да навлязат през очите, носа и устата.”

–––
David A Sinclair:
–––

Препоръките на Sinclair са разпокъсани на малки части и събирани от социалните му мрежи, но като цяло са следните:

„1. Поддържане на влажност на въздуха 40–60%
2. Редовно проветряване
3. Поддържане на влага в носа (с помощта на маска)
4. Прием на витамин Д
5. Минимум 7 часа сън
6. И, разбира се, миене на ръцете.“

„Проучванията върху животни и хора показват, че 50% относителна влажност (RH) е оптимална за поддържане на нашите дихателни пътища и защита от вируси. Ниската влажност (20–35%) значително увеличава процента на инфекция. През зимата домовете и работните места, включени в пробата в Ню Йорк и Средния Запад, бяха ~ 24 RH. Не е идеално …“

(Надя: оптималната влажност в стаите би трябвало да е 40-60%, но парното и климатиците изсушават въздуха. Има лесен начин за измерване на влагата вкъщи, но не съм специалист по темата и не знам доколко е адекватен. И все пак: поставете няколко кубчета лед в чаша и оставете чашата в стаята (като останете извън стаята) за няколко минути. Когато се върнете, потърсете капки вода от външната страна на чашата. Ако ги видите, влажността ви вероятно е добре. Ако чашата ви не се „поти“, може да имате ниска влажност в тази стая.)

„IL-6 е един от стотиците „цитокини“. Но този играе особено важна роля в имунния отговор…“ (Надя: всичко за IL-6 виж по-горе.)

–––
Доц. д-р Юлиян Карабиберов:
–––

“Друга практика за закаляване на организма са дихателните упражнения. Те дават енергия и намаляват стреса. Извършването на дихателни упражнения в различни позиции на тялото има добър ефект, защото така се активират различни части на белите дробове.“

Според Карабиберов стандартна дихателна практика, която представлява дълбоко вдишване в продължение на 4 секунди, 4 секунди задържане на дъха и последвано от издишване за 4 секунди, има положителен ефект върху организма. Той призовава упражнението да бъде изпълнявано по два-три пъти през деня в продължение на няколко минути.

(Надя: всичко за тази и други дихателни практики може да намериш тук.)

Към практиките за закаляване на имунитета Карабиберов добавя нуждата от качествен сън и разнообразно хранене. Според него седем часа сън са достатъчни на човек да получи необходимата енергия, а следобедната дрямка внася допълнителна полза. При нея организмът е в полусънно състояние и се предизвикват гама вълни в мозъка, които действат най-добре за възстановяването на организма.

Карабиберов призова хората да си набавят витамини и минерали от естествени източници. Той препоръчва да се ограничи употребата на сол и прости захари като сладките изделия, като се наблегне върху варивата и храните, в които има селен и цинк като яйца, ядки, риба, пълнозърнест хляб и други. Според него като допълнителна защита от вируса хората могат да пият топла вода и да правят гаргара с вода, в която е разтворен мед.

Вирусът е вид стрес, с който организмът трябва да се пребори. Имунната система или белите кръвни клетки имат функциите в организма да се активират и да могат да се справят със стреса, който е нанесен отвън. Те помагат да се активират процеси и механизми на противодействие. Те участват на генно ниво. Самият ген има добавъчни белтъчни молекули, които се наричат изчакващи молекули, които в такива ситуации се включват и се задействат“, поясни Карабиберов, който определя положителното мислене като важен фактор за доброто състояние на организма.

(Надя: подсещам и че винаги можем да разчитаме на ZEN, Goodbye stress.)

–––
Доц. Мангъров за маските
–––

“Cтo пъти щe кaжa, чe тeзи мacки нe вършaт никaквa рaбoтa. Aкo cтe бoлeн e хубaвo дa нocитe мacкa, зa дa нe ви тeкaт coпoлитe. Мacкaтa нe cпирa вируcитe. Мacкaтa cъздaвa измaмнo чувcтвo зa cигурнocт“, тoвa зaяви нaчaлникът нa Дeтcкaтa клиникa в Инфeкциoзнa бoлницa дoц. Aтaнac Мaнгърoв.

Доц. Мангъров за тестовете

“Зa дa ce придoбиe тoчнa прeдcтaвa кaквo ce cлучвa, трябвa дa ce прaвят т.н. ceрoeпидeмиoлoгични прoучвaния. Тe уcтaнoвявaт нивaтa нa aнтитeлa cрeщу cъoтвeтния вируc в нaceлeниeтo.

Зa мoмeнтa тoвa мoжe дa cтaнe c т.н. бързи тecтoвe, c кoитo ce изcлeдвaт имунoглoбулини M и имунoглoбулини G. Кoгaтo чoвeк имa cимптoми нa кaквoтo и дa e инфeкциoзнo зaбoлявaнe, нaпр. хeпaтит, вaрицeлa, вaриoлa, кoрoнaвируc, мoрбили или грип, тoй имa имунoглoбулини M aнтитeлa в нaчaлoтo.

Мaлкo пo-къcнo зaпoчвa дa oбрaзувa и имунoглoбулини G aнтитeлa. Т.e. тeзи, кoитo ca прeбoлeдувaли щe имaт М и G aнтитeлa, тeзи, кoитo ca гo прeкaрaли oтдaвнa, щe имaт caмo G, а cъвceм прecнитe cлучaи щe имaт М.

Тoвa нe ca дaнни, кoитo aз ceгa измиcлям, имa ги в упътвaниятa нa тecтoвeтe. Тeзи тecтoвe имaт СЕ eврoпeйcки ceртификaт, зa кoйтo oтгoвaрят нa oпрeдeлeни изиcквaния.

Пo oтнoшeниe нa имунoглoбулин М oт 100 cлучaя нa кoрoнaвируc, тe хвaщaт 87, a зa имунoглoбулин G oт 100 хвaщaт 97. Пo cъщия нaчин в мoмeнтa диaгнocтицирaмe cлучaитe нa мoрбили.

10 тaкивa тecтa cтрувaт кoлкoтo eдин рeфeрeнтeн, кaквитo ce прaвят в мoмeнтa. Рeфeрeнтният мoжe дa ce пoлзвa зa пoтвърждeниe cлeд eвeнтуaлeн пoлoжитeлeн рeзултaт.”

————
„Aкo имa cъмнeниe в кaчecтвaтa нa бързитe тecтoвe мoжe дa ce купят пo някoлкocтoтин брoя oт някoлкo рaзлични прoизвoдитeля и нa вceки пaциeнт, нa кoгoтo ce взeмa мaтeриaл- нaзoфaрингeaлeн ceкрeт зa RT-PСR, дa ce взeмa и мaлкo кръв, кoятo дa ce изcлeдвa уcпoрeднo.

Зa тoвa ca нужни oщe eдин-двaмa лaбoрaнти. Cлeд тoвa дa ce cрaвнят рeзултaтитe и дa ce купят нaй-дoбритe тecтoвe. Тoвa мoжe дa ce нaпрaви зa някoлкo дни. Щe ce пoлучaт мнoгo интeрecни нeщa. Нужни ca 2-3 хиляди лeвa и двaмa oпитни лaбoрaнтa и зaпoвeд, тaкa чe нa вceки нa кoгoтo ce взeмa прoбa зa СОVID-19 дa ce взeмaт и 5 мл кръв, кoитo дa ce изcлeдвaт уcпoрeднo.

Бeз бързo и мacoвo тecтувaнe ниe прocтo нe знaeм кaквo ce cлучвa“, oбяcни дoц. Мaнгърoв.”

–––
И като резюме – какво правя аз:
–––

Като за начало, почти всички хранителни препоръки описани тук не са новина за хората, които следят редовно сайта ми, така че надали срещаш нещо кой знае колко сложно или непостижимо…

В резюме, ето какво правя аз:
– хранене с нисък G-index (много зеленчуци, качествени мазнини, риба, месо & намален прием на захари и сладко);
– пия Иван-чай, добавям билки и използвам зехтин;
– тренирам редовно, почти всеки ден;
– старая се да имам пълноценен сън;
– намален прием на алкохол;
– поддържам изключителна хигиена на всичко, влизащо вкъщи;
– проветрявам редовно;
– и не излизам, ако не е абсолютно наложително, което за 10 дни ми се случи веднъж…

И, разбира се, приемам хранителни добавки, като:
ONE (съдържа цитираните по-горе витамин Д3, К2, цинк, селен, магнезий, пробиотици & пребиотици);
Daily (със силно противо-възпалително действие, съдържа куркумин, пиперин, ресвератрол и др.)
– омега 3 и
ZEN за намаляване на стреса и прием на астаксантин.

P.S. На всички, които разчитат на ONE касис, със съжаление споделям, че партидата ни е на привършване, а следващата ще пристигне със закъснение, като за момента се очаква след средата на юни месец. Затова, ако имаш желание да пиеш конкретно касис, поръчай в близките дни. От ONE какао имаме достатъчно количество, за сега.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно.

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

WHAT I DO TO PROTECT MYSELF FROM CORONAVIRUS, AND HOW I PLAN TO KICK IT IF I GET IT - link

Harvard Medical, Coronavirus Resource Center - link

Дневник - Как да подсилите имунната си система вкъщи - линк

Доц. Мангъров пред ФАКТИ, част 2: Няма как да затворите света и той нищо да не прави - линк & линк

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: