Хормонална пирамида… и защо е важна

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък всеки от нас има лек или по-сериозен хормален дисбаланс. Хормоналният дисбаланс обаче не е приятна работа, защото може да предизвика липса на енергия, проблеми със съня, раздразнителност, трудно сваляне на килограми, проблеми с кожата, косата, ноктите и много други.

Но, в такива ситуации, както често се случва, вместо да погледнем на тялото си цялостно, холистично, ние започваме да го разглеждаме точка по точка и се фокусираме само върху проблемият хормон.

Истината е обаче, че за да имаме оптимално здраве, трябва да балансираме всички тях – цялата пирамида. При това, започвайки отдолу нагоре.

Това означава, кръвната ни захар да е стабилна, стрес хормоните да са под контрол и половите хормони да са в баланс. За съжаление, съвременният начин на хранене и живот не ни улеснява в тази задача.

В съвременното ни хранене захарите и въглехидратите са силно застъпени, което води до нестабилна кръвна захар. Ако пък храненето ни е добро, стресът може да ни идва в повече, и за капак – перименопаузата и менопаузата чукат на вратата…

Но това не е всичко. Кортизолът, сам по себе си, също може да създаде дисбаланс в нивата на кръвната ни захар и да причини диабет, защото кара инсулина да спре да си върши работата (състояние наречено „инсулинова резистентност“). Резултатът – складиране на повече мазнини и наднормено тегло.

По отношение на пирамидата: кортизолът стимулира инсулина, повишеният естроген също стимулира инсулина, а повишеният естроген пък стимулира кортизола… Затова да се фокусираме само върху един от аспектите на пирамидата НЕ е достатъчно, трябва да засегнем цялата, в идеалния вариант, започвайки отдолу нагоре.

А сега нека видим и какво можем да направим за всяка една стъпка от нея. Тук прилагам съкратен и оптимизиран вариант, но ако искаш да навлезеш в дълбочина във всяка от стъпките на пирамидата, може да се запознаеш с подробните протоколи за всеки от тях.

Инсулин

Lifestyle:
– повече движение и ходене пеша, или 10 000 крачки на ден;
прием на вода, 30 мл на 1 кг тегло, или средно 2,5 – 3 литра на ден.

Хранене:
– намаляване на захарите и въглехидратите, добра мерна единица е Гликемичният товар, който да не надвишава 100 за деня (подробна информация има в тази публикация);
– минимум 30 г фибри на ден, добри варианти са овесени ядки, чиа семена, фибрени смески, глюкоманан, бобови, ядки & плодове и зеленчуци в менюто.

Продуктите, които създадохме за теб:

Стрес хормони: адреналин & кортизол

Подробен протокол при хроничен стрес има тук. Но в резюме:

Lifestyle:
– минимум 8 часа сън на денонощие с ритъм на лягане и ставане;
– медитации.

Хранене:
– намаляване на кофеина след 12 ч;
– прием на адаптогени (подробна информация има тук);
– прием на хранителни добавки – В комплекс, пробиотици, витамин С, витамин D3, магнезий и омега 3.

Секс хормони: естроген, прогестерон, тестостерон

Lifestyle:
– движение и редовни тренировки;
– намаляване на алкохола до абсолютния минимум;
– минимум 8 часа сън на денонощие.

Хранене:
– избягване на хидрогенирани мазнини;
– прием на фитоестрогени с храната (ядки и семена, берита, зехтин);
– прием на хранителни добавки – витамините D3, E, В комплекс, омега 3 и адаптогени;

Щитовидна жлеза

Подробен протокол има тук, но набързо:

Lifestyle:
– избягване на цигарен дим;
– елиминиране на токсините – флуор (пасти за зъби), хлор (вода), живак (амалгамни пломби), мухъл, бисфенол А (пластмасата).

Хранене:
– пълноценно хранене с избягване на “празните калории”;
– елиминиране на глутен и млечни (само при наличие на автоимунен процес);
– прием на хранителни добавки – протеин, витамините А, С, D3, В комплекс, В12, селен, цинк, магнезий, омега 3, пробиотици и адаптогени.

В резюме

За да влиям на цялата пирамида е добра идея да:
– се храним здравословно с намален прием на захари и въглехидрати;
– увеличим фибрите, пребиотиците и пробиотиците в менюто;
– се движим и спортуваме;
– намалим консумацията на алкохол;
– имаме качествен сън;
– приемаме голям набор от ценни вещества с помощта на пълноценно хранене и хранителни добавки.

Или, ако до сега си се чудил/а защо се налага да си броиш крачките, за да си балансираш естрогена, отговорът е в хормоналната пирамида…

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!
Надя

Използвани източници:

5 signs your HRT isn’t working for you - link
SMART HORMONES: The Hormone Pyramid - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: