Моята комбинирана биохакинг тренировка

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, мисля че на всички ни е ясно, че движението и тренировките са важни. Много важни.

И въпреки че не съм фитнес инструктор, и още по-малко имам желанието да се съревновавам по знания с тях, днес искам да ти предложа един малко по-различен подход към движението – от гледната точка на биохакинга.


Ако следиш сайта или ТВ участията ми тази година, то терминът за теб не е нов. Но все пак набързо – биохакингът е нещо повече от звучна дума или мода.Благодарение на постоянния напредък в разбирането за това как работи човешкото тяло и как се влияе от околната среда, биохакингът е тук, за да остане. А биохакер е всеки, който използва науката и технологиите, за да помогне на организма си да работи по-добре и по-ефективно, и да бъде по-здрав.

А това включва всички аспекти на здравето – храненето, съня, ума, сърцето, микробиома, фитнеса и т.н.

И ако случайно пропускаш тренировките и движението, то днес искам да ти дам и няколко причини да оправиш грешката си.

И така, тренировките ни помогат да:
борим стреса и да си подобряваме настроението, не случайно движението е препоръка номер 1 при депресивни състояния и доказано работи;
– имаме повече енергия през деня (при правилно подбрани за нашия организъм тренировка и натоварване, разбира се);
– по-лесно поддържане на теглото и по-красиво и стегнато тяло;
– сила за костно-ставната система и като превенция при остеопороза;
засилване на имунитета (ключово предвид ситуацията с COVID и есенно-зимния сезон);
подобрена памет и работа на мозъка… и много, много други.

Ако все още не си убеден/а, че движението е важно, подсещам и за тази хормонална пирамида, която ясно ни показва, че за да влияяем на всички други хормони (стрес, секс, щитовидна жлеза), първо трябва да започнем с инсулина и движението…


Затова днес искам да споделя това, което правя аз в последните 2 години и каква е целта на всяка различна тренировка. Да, точно така – не правя едно и също всеки път, защото точно както с храненето и тук няма да те изненадам като ти кажа, че не съм фен на еднообразието, а предпочитам различни неща. И това не е случайно…

Продуктите, които създадохме за теб:

Комбинирам фитнес, функционални тренировки (могат да се заместят с домашни, когато пътувам), пилатес на Reformer & водна тренировка. И започвам с:


Фитнес и/или функционална тренировка със собствено тегло – 1 до 3 пъти седмично


bb-team

Целта е постигане на СИЛНО тяло чрез изграждане на качествени мускули, повишаване на издръжливостта, за да сме енергични и работоспособни и подобряване на кондицията на тялото, за да устояваме на ежедневните предизвикателства.Тренирам с персонална програма разработена от BB-team & Studio 7 Function, когато съм в София или с видео тренировки, когато пътувам. Тренировката ми отнема от 30 до 40 мин и е нещото, с което съм най-редовна, заради свободата да го правя и сама, когато имам времето за това. Понякога дори правя кратки 15-минутни тренировки всеки ден.

Пилатес на Reformer – 1 път седмично


Целта е постигане на ЗДРАВО & ГЪВКАВО тяло чрез системата „Contrology” на Джоузеф Пилатес и неговите уреди, използвайки основните му принципи: центриране, контрол, концентрация, прецизност, дишане, последователност, ефективност и баланс.

Пилатес тренировката, според мен, е задължителна за всеки (поне веднъж седмично, но може и повече, ако имаш време и желание за това), защото ни помага да стегнем корсета на тялото и да впрегнем в действие малките мускулни групи, които не се тренират по време на функционални и силови тренировки. А това е най-добрата превенция срещу болката и заседяването, подходяща както за всеки от нас, така и за професионални атлети и спортисти.

И за да няма грешка по темата, искам да уточня, че не говоря за пилатес тренировка на постелка, а за оригиналната такава на уред Peak Pilates, създадена от самият Джоузеф Пилатес, който изучавайки движенията на животните в природата доразвива знанията си по йога и гимнастика, за да прецизира система от упражнения, която позволява на практикуващите я да постигнат сила и издръжливост, произлизащи от човешкото ядро.

Пилатес нарича своята техника “Contorlogy”, тъй като тя е точно това: холистична тренировка, която изисква осъзнат контрол и на мускулите, и на дишането. В резултат системата от упражнения дава на трениращите изключително майсторство във владеенето на собствените им тела.

Тренирам със Studio 7 Pilates и Таня от 10 години насам. Тренировките винаги са персонални, отнемат 50 минути и се провеждат само в студиата, заради необходимостта от уреда Peak Pilates Reformer и персонален инструктор.


P.S. Studio 7 Pilates предлагат безплатна първа тренировка за всеки, така че, ако не си пробвал до сега – отиди задължително!

Водна гимнастика – 1 път седмично


Целта е постигане на КРАСИВО тяло чрез кардио и силово трениране във водна среда, което не натоварва ставите и подобрява тяхната гъвкавост. Kомплексният ефект на водната гимнастика позволява укрепване и на най-слабите мускулни групи като помага за изглаждане на силуета и формите на тялото.

Водната тренировка прави и естествен лимфен дренаж, който подпомага изхвърляне на шлаките от организма и се бори с целулита.

Тренирам със Studio 7 Aqua в хотел Sense, отнема 1 час.

P.S. От гледна точка на биохакинг, най-често се препоръчват високо-интервалните тренировки (HIIT), но аз лично не съм им почитател, защото изтощават, има завишен риск от контузии и като цяло, не ги смятам за подходящи за хората на възраст 40+.

А за финал, искам да подсетя, че нито един от елементите на здравето НЕ е достатъчен само по себе си, затова и ако искаме добри резултати, трябва да комбинираме всичко – хранене, различни видове движение, сън, хранителни добавки, биохакинг и т.н.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: