Окситоцин – най-важният хормон за всяка жена и щастлива връзка

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Сигурно ще те изненадам с днешната тема, но истината е, че в последните месеци прочетох и научих много за взаимоотношенията между мъжете и жените. И това ми помогна не само да разбера по-добре тях, но и да науча повече неща за себе си.

Такива, които да ми помогнат да съм по-спокойна, по-щастлива и по-балансирана в живота си. Особено по отношение на личния живот, този, който напоследък е напълно загърбен заради фокуса ни в работата. Ако ти е интересно – пиши и ще споделям повече по тамата.

А до тогава, днес искам да те запозная с новият ми любим хормон – окситоцинът. Най-добрият приятел на всяка жена.

Окситоцинът е хормон, секретиран от хипофизната жлеза (структура с размера на грахово зърно в основата на мозъка) и е известен като „хормонът на гушкането“ или „хормонът на любовта“, защото се освобождава, когато хората се прегръщат или докосват.

Това е хормонът, който има най-силна връзка с интимността, както физическата, така и психическата.

Окситоцинът по време на раждане и кърмене

Окситоцинът е особено важен хормон за жените. „Окситоцинът е пептид, произведен в мозъка, за който се заговори за първи път заради ролята му в процеса на раждане, а също и в кърменето“, казва Лари Йънг, поведенчески невролог от Университета Емори в Атланта, Джорджия.

Оказва се, че този хормон предизвиква маточни контракции по време на раждането и помага за свиване на матката след раждането. Когато пък бебето суче, стимулацията предизвиква освобождаване на окситоцин, който от своя страна нарежда на тялото да „произведе“ мляко, за да има за бебето.

Окситоцинът също така подпомага връзката майка-дете. И, въпреки че може да бъде стимулиран и по друг начин – в крайна сметка, ние можем да осиновяваме бебета и да се грижам за тях – окситоцинът, освободен по време на бременност, „изглежда има роля в мотивацията и чувството за свързаност с бебето“, казва Йънг. А изследванията показват, че взаимодействието с бебето води до повишаване в нивата на окситоцин и на самото бебе, добавя той.

Но има и един по-важен аспект на този хормон…

Окситоцинът, жените и стреса

Оказва се, че окситоцинът е ключов за нас, жените, и е най-лесният начин да се разтоварим от ежедневния стрес. Особено в първите 2 седмици след цикъл, когато подпомага и производството на естроген.

Продуктите, които създадохме за теб:

Тоест, нашият естествен „хормон на любовта“ помага за облекчаване на стреса!
И това, ако не е добра новина!

Получава се така, защото когато нивото на оксотоцин се повиши, той действа директно върху мозъка ни, за да намали безпокойството и да предизвика релаксация. В допълнение, по-високите нива на окситоцин се свързват с по-ниско кръвно налягане и сърдечен ритъм.

И, въпреки че, днес си говорим за ползите му за жените, мъжете също произвеждат окситоцин. И те могат да отделят точно толкова от любовния хормон, колкото и жените. Но реакцията на ума и тялото към окситоцина не е еднаква за двата пола. Тестостеронът при мъжете потиска положителните ефекти на окситоцина, а естрогенът при жените ги засилва.

Изследователите са открили, че има ясни разлики в начина, по който жените и мъжете изпитват и реагират на стрес.

Когато са подложени на стрес, както мъжете, така и жените отделят епинефрин и кортизол – хормоните, които ни помагат да се подготвим за fight or flight response (бий се или бягай). Но, ако в организма на жената в този момент има повече окситоцин, тя ще е по-малко склонна да се поддаде на стреса.

Защо споделям всичко това ли? Защото изводът за мен е един – окситоцинът помага за облекчаване на стреса при жените! И знаейки това, нашата единствена задача е да се опитваме да произвеждаме колкото се може повече от него, по естествен път.

Окситоцинът и секса

ОК, това е тема, която никога до сега не съм засягала в сайта, но винаги има първи път, нали… Споделям я, защото е важна и неразделна част от това да се чувстваме спокойни и щастливи, и разбира се, има връзка с окситоцина, за който си говорим днес.

Накратко, за да получи оргазъм, жената има нужда от окситоцин. Или поне наличието на окситоцин, ще й помогне да достигне до оргазъм. За целта, е добра идея, мъжът да се погрижи тя да има достатъчно от прословутият хормон, преди да инициира секс. Като така не само ще й гарантира достигане до оргазъм, но и ще увеличи желанието й за секс. Win-win.

Постига се с гушкане, целуване и несексуално докосване през деня.
А директно преди секс, с помощта на предварителна игра и сексуално докосване.

Но това не е всичко. По време на секс, и в идеалния вариант на оргазъм, жената изразходва наличният си окситоцин. И ако след това той не бъде бързо възстановен – тя може да изпадне в депресия, лошо настроение и да се стресира от най-малките неща.

Затова, ако искаме щастлива връзка, е още по-важно, да го възстановим бързо след секс. Постига се с екстра, екстра гушкане. Колкото по-дълго, толкова по-добре.

Как да стимулираме производството на окситоцин при жените

И така, ще приема, че вече си убеден/а, че наличието на окситоцин е важно за жените. При това е добра идея да стимулираме производството му всеки ден, което не е толкова трудно, защото окситоцинът се генерира на малки изблици в рамките на деня. Тоест, достатъчни са няколко секунди или минути, за да си го набавим. Просто трябва да се случва често :))

Затова тук ще се опитам да събера на едно място всичко, което намерих по темата. Предполагам, че различните начини ще влияят с различна сила върху всяка от нас, но хей – просто пробвай и намери своите!

Започваме, разбира се с:
– несексуално докосване
– гушкане – с половинката, приятел или дори домашен любимец
– държане на ръката
– прегръдки
– танцуване
– получаване на комплименти
– получаване на внимание
– получаване и/или купуване на цветя
– получаване и/или правене на подаръци
– женски процедури – фризьор, маникюр и др.
– разкрасителни процедури – козметик, тяло и др.
– спа процедури – масаж, сауна и др.
пазаруване на красиви лични вещи
– грижата за себе си – грим, красиви дрехи, секси бельо, обувки на ток
– грижата за тялото – здравословно хранене, движение, тренировка
– грижата за дома
да бъдеш мила и към себе си
– социални контакти с приятели
– посещение на социални мероприятия – концерти, изложби, опера, балет и др.
– неща, които ти доставят удоволствие (тази точка е различна за всяка от нас, като може да е гледане на красиви снимки в Инстаграм, но може и да е готвене, декориране на дома, снимане, рисуване и т.н.)

Важно! Горното работи само при наличието на достатъчно време да правим нещата, които обичаме и искаме. Тоест, НЕ трябва да имат краен срок!

Например, „грижата за мен“ (грим, прическа, красиви дрехи) ни помага да генерираме окситоцин, но ако в този момент някой ни наложи краен срок – „Излизаме след 5 минути!“ – КРАЙ. Всичко свършва. Ние автоматично влизаме в режим „тестостерон“ и „трябва да съм готова до 5 минути“, СТРЕСИРАМЕ СЕ и спираме да произвеждаме окситоцин.

(FYI: производството на тестостерон стресира жените, а успокоява мъжете… но за това – друг път.)

И така, следващия път, когато жена ти се подготвя за излизане, пазарува или говори с приятелка, НЕ я пресирай да бърза. Остави я да се наслади на момента… (ако не се сещаш защо, върни се една точка нагоре ;)

––-
Е, voila! Оказва се, че ние, жените, е достатъчно да правим едно или няколко от горните всеки ден, за да намалим стреса и да се чувстваме щастливи. И въпреки, че за някои от тези точки имаме нужда от половинка или приятел, който да ги направи за нас, то за други можем да се погрижим и сами. И не само можем, последните научни изследвания по темата ни казват, че ТРЯБВА :)))

И ако все още имаш задръжки по темата, подсещам, че за да се погрижиш за другите, първо трябва да си се погрижила за себе си!

А сега, сподели тази публикация с ВСИЧКИ – приятели, познати и най-вече половинката до теб. В крайна сметка, нашето щастие и спокойствие зависят и от тях.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Oxytocin: Facts About the 'Cuddle Hormone' - link
Your natural ‘love hormone’ helps relieve stress - link
Beyond Mars & Venus - John Gray - link
US National library of Medicine - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: