краят на суровоядството?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

За последните няколко дни излязоха поредица от статии, обявяващи края на суровоядството и като специалист, чийто блог е пълен със сурови рецепти реших да взема отношение по случая. Като за начало искам да уточня, че аз не съм суровоядец, веган или какъвто и да е друг вид етикет свързан с храната, който бихте могли да ми поставите. И не, защото не обичам етикетите, а защото не смятам, че имат място в света на храненето и защото здравословното хранене не е свързано с нито един от тях.

Но нека се върнем към суровоядството. В книгата си „14 дни детокс“ съм написала: „Суровата храна и детоксикиращият режим не са панацея, разбира се и не бива да се използват като панацея. Но истината е, че подобен режим има толкова много ползи за организма, че е грехота да не се правят минимални усилия веднъж годишно. Мисля, че 14 дни от 365 е прекалено ниска цена и си струва човек да я заплати.“

Думи, зад които стоя и днес на 100% и които водещи автори като Кевин Джани и Фредерик Патюно потвърдиха в последните дни. Истината е проста и искам колкото се може повече от вас да я разберат. Не е редно, нормално и пълноценно човек да се храни само със сурова храна, в 100% от времето. Особено за дълъг период от време.

По-скоро хората трябва да възприемат суровата храна като временен лечебен режим и като част от ежедневното ни хранене. Едно смути на ден, една зелена салата, един суров десерт. Това е. Напълно достатъчно. Не е нужно да се храниш само със сурова храна, през цялото време. Не е нужно да се самообвиняваш, ако по някаква случайност си хапнал нещо сготвено. Не е необходимо да се мъчиш да се храниш, спазвайки принципа 80/10/10 или който и да е друг.

Човек може да е здрав, с красива кожа и пълноценен просто хранейки се здравословно. Добавяйки повече сурови храни към менюто си, но не и заменяйки го напълно с такова. Не е вярно, че ще си здрав, само ако се храниш със сурова храна. Не е вярно, че за да имаш красива кожа трябва да хрупаш моркови по цял ден. Не е вярно, защото психиката ти също е част от здравето и не мисля, че човек, който се чувства ограничен през повечето време и внимава за всяка своя хапка може да бъде здрав. Да си здрав означава да се чувстваш добре в кожата си, да нямаш излишни симптоми и да си доволен от начина си на живот. Означава да не прекаляваш с нищо в храненето, но и да не се вманиачаваш. Означава да намериш баланса. Твоят личен баланс.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: