краят на суровоядството?

За последните няколко дни излязоха поредица от статии, обявяващи края на суровоядството и като специалист, чийто блог е пълен със сурови рецепти реших да взема отношение по случая. Като за начало искам да уточня, че аз не съм суровоядец, веган или какъвто и да е друг вид етикет свързан с храната, който бихте могли да ми поставите. И не, защото не обичам етикетите, а защото не смятам, че имат място в света на храненето и защото здравословното хранене не е свързано с нито един от тях.

Но нека се върнем към суровоядството. В книгата си „14 дни детокс“ съм написала: „Суровата храна и детоксикиращият режим не са панацея, разбира се и не бива да се използват като панацея. Но истината е, че подобен режим има толкова много ползи за организма, че е грехота да не се правят минимални усилия веднъж годишно. Мисля, че 14 дни от 365 е прекалено ниска цена и си струва човек да я заплати.“

Думи, зад които стоя и днес на 100% и които водещи автори като Кевин Джани и Фредерик Патюно потвърдиха в последните дни. Истината е проста и искам колкото се може повече от вас да я разберат. Не е редно, нормално и пълноценно човек да се храни само със сурова храна, в 100% от времето. Особено за дълъг период от време.

По-скоро хората трябва да възприемат суровата храна като временен лечебен режим и като част от ежедневното ни хранене. Едно смути на ден, една зелена салата, един суров десерт. Това е. Напълно достатъчно. Не е нужно да се храниш само със сурова храна, през цялото време. Не е нужно да се самообвиняваш, ако по някаква случайност си хапнал нещо сготвено. Не е необходимо да се мъчиш да се храниш, спазвайки принципа 80/10/10 или който и да е друг.

Човек може да е здрав, с красива кожа и пълноценен просто хранейки се здравословно. Добавяйки повече сурови храни към менюто си, но не и заменяйки го напълно с такова. Не е вярно, че ще си здрав, само ако се храниш със сурова храна. Не е вярно, че за да имаш красива кожа трябва да хрупаш моркови по цял ден. Не е вярно, защото психиката ти също е част от здравето и не мисля, че човек, който се чувства ограничен през повечето време и внимава за всяка своя хапка може да бъде здрав. Да си здрав означава да се чувстваш добре в кожата си, да нямаш излишни симптоми и да си доволен от начина си на живот. Означава да не прекаляваш с нищо в храненето, но и да не се вманиачаваш. Означава да намериш баланса. Твоят личен баланс.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.