Аспержите не са сред българските класики и когато говорим за зеленчуци рядко се сещаме за тях. В къщи обаче ги обичаме. До толкова, че съм решила напролет да си засадя малко…
Истината е, че буквално до тази година нямах представа, че аспержи могат да се отглеждат в България и точно тогава Casey Ангелова ме опроверга като реши да ги отглежда на местна почва. Аспержите са бавно растяща култура и имат нужда от 2 години, за да дадат плод, но чакането определено си струва. Няма да изреждам ползите му за здравето, защото както и всяко друго зелено на цвят растение те са много. По-интересно е може би как можем да го ядем…
А вариантите колкото и странно да звучи са безброй. Аспержите могат да се ядат сурови, обикновено нарязани на малки ленти с помощта на белачка. Друг вариант е да се мариноват и затворят в буркани, нещо което аз възнамерявам на направя по някое време през 2015, когато се появят първите аспержи на Casey и през 2016, когато ако имам късмет ще се наслаждавам на моите. А любимият ни вариант за момента е леко запечени на фурна, с дресинг от дижонска горчица, капка зехтин и тъмно балсамико. Неустоими…
аспержи на фурна
1/2 връзка аспержи
2 ч.л. дижонска горчица
2 ч.л. тъмно балсамико
2 ч.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
по желание можеш да ги поръсиш с хранителна мая или пармезан
Смеси в купичка дресинга, подреди аспержите в тава и залей отгоре.
Запечи на предварително загрята фурна за около 20-25 минути.
Сервирай с прясна салата и чаша вино.