аспержите като основно…

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

аспержите като основно

Аспержите не са сред българските класики и когато говорим за зеленчуци рядко се сещаме за тях. В къщи обаче ги обичаме. До толкова, че съм решила напролет да си засадя малко…

Истината е, че буквално до тази година нямах представа, че аспержи могат да се отглеждат в България и точно тогава Casey Ангелова ме опроверга като реши да ги отглежда на местна почва. Аспержите са бавно растяща култура и имат нужда от 2 години, за да дадат плод, но чакането определено си струва. Няма да изреждам ползите му за здравето, защото както и всяко друго зелено на цвят растение те са много. По-интересно е може би как можем да го ядем…

А вариантите колкото и странно да звучи са безброй. Аспержите могат да се ядат сурови, обикновено нарязани на малки ленти с помощта на белачка. Друг вариант е да се мариноват и затворят в буркани, нещо което аз възнамерявам на направя по някое време през 2015, когато се появят първите аспержи на Casey и през 2016, когато ако имам късмет ще се наслаждавам на моите. А любимият ни вариант за момента е леко запечени на фурна, с дресинг от дижонска горчица, капка зехтин и тъмно балсамико. Неустоими…

asparagus-1

аспержи на фурна
1/2 връзка аспержи
2 ч.л. дижонска горчица
2 ч.л. тъмно балсамико
2 ч.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
по желание можеш да ги поръсиш с хранителна мая или пармезан

Смеси в купичка дресинга, подреди аспержите в тава и залей отгоре.
Запечи на предварително загрята фурна за около 20-25 минути.
Сервирай с прясна салата и чаша вино.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: