Времето прекарано в кухнята винаги е бил един от водещите фактори за това коя рецепта да приготвя. Затова ако нещо ми се строи прекалено сложно или изисква прекалено много време, то бива изпращано в забвение и оставено за някой по-свободен ден, който може да дойде, но може и не…
Дните пък, когато успявам в рамките на час да сготвя няколко неща едновременно, без да се стресирам излишно в процеса, са ми любими. И за да визуализирам как се случва чудото, днес ти предлагам четири рецепти приготвени едновременно в рамките на 40-60 минути. Става въпрос за сварени и запечени 2 вида картофи със зеленчуци и патладжан на фурна, които ще се превърнат в крем супа, кьопоолу, патлаждан на фурна и пюре с грах. Ммм, да. Вкусно, лесно и имаш ароматен обяд от салата със супа, а патладжана, пюрето и кьопоолуто са за вечеря.
Интересното в случая още е, че понеже така или иначе работят фурната и котлона едновременно, реших сладкия картоф за супата да го запека на фурна. Така вкуса се променя и то към по-добро, като добавя към супата леко опушени нотки идващи от коричката на запечения картоф. Пробвай задължително, няма да съжаляваш!
За целта ще ти трябват:
5-6 средно големи бели картофа
1 средно голям сладък картоф /yam/
4 патладжана
2-3 чушки
1 чаша грах
1/2 чаша сушени домати
1/2 авокадо
2 глави чесън
орехи, куркума, сол, черен пипер и зехтин
Инструкции:
1. Обели картофите и ги нарежи на кубчета.
2. Измий 2 от патладжаните и ги разрежи на по 2 половинки всеки. Направи разрези в патладжана по дължина. Другите 2 патладжана обели и нарежи на кубчета.
3. Накисни сушените домати във вода.
4. Сложи в тенджера белите картофи и малко сол. След като картофите кипнат добави към тях и граха.
5. Подреди в тавичка патладжаните, сладкия картоф, чушките и главите чесън с изрязано дъно. Аз използвах 2 тави във фурната едновременно. Поръси със сол, черен пипер и зехтин.
6. Включи котлона и фурната за около 20-30 минути или докато зеленчуците в тенджерата не омекнат, а тези на фурна не се запекът и хванат лека коричка.
Междувременно е добре да завърташ чушката от време на време, за да се изпече равномерно от всички страни.
Сглобяване:
За пюрето сложи половината картофи в кухненски робот, добави авокадото и пюрирай докато не се получи кремообразно пюре. Дегустирай и добави сол, ако сметнеш за необходимо.
За супата, смеси остатъка от картофите със запечения сладък картоф, добави куркума и малко мазнина по твой избор и хомогенизирай с пасатор. Сладкия картоф е наистина сладък и с лек вкус на тиква, просто предупреждавам.
За кьопоолуто, обели и изчисти чушките, сложи чушките, запеченият на кубчета патладжан, сушените домати и няколко скилидки чесън в кухненския робот и миксирай. Добави сол, черен пипер и зехтин на вкус. Гарнирай с орехи.
Патладжана се яде както си е. Запечен на фурна, със сол, черен пипер и зехтин.
Граха се поднася просто сварен, но може също така да се направи на самостоятелно пюре, да се добави към картофеното или да се остави за втора супа.
Мисля, че е това! Този пост отне повече време да се опише, отколкото да се сготви :))) Bon appetite!