трюфели ala ferrero rocher

трюфели ala ferrero rocher

За теб не знам, но ние празнуваме. Последната седмица преди новата година. От утре се отдаваме на готвене, ядене, разходки, срещи с приятели, срещи с роднини и пак ядене. Не че целия декември не правим същото, но в последните 10 дни е по-концентрирано и някак по-лежерно.

Трюфелите на ferrero rоcher ми се изпречват пред погледа почти постоянно за последения месец. То не бяха кутии с бонбони, елхи с бонбони, цели стойки с бонбони. Веднъж дори се върнах до една такава стойка от другия край на супермаркета с цел да купя… не ми излизаха от главата тези златни станьолчета оформени като елха. И тогава вместо да ги купя, реших да си ги направя сама. Нищо сложно, в съставките пише 30% лешници, 30% шоколад, а останалото захар, ванилия, екстракти, пшеница, соев лецитин… Все неща, без които можем да минем, нали :))

raw-ferrero-rocher-truffles-2

Голямото ми колебание при тази рецепта беше дали да използвам сурови или леко запечени лешници. Разликата във вкуса между двете не е нещо, което да подценяваш и определено дава различни резултати. Реших да ги запека леко. Стъпка, която можеш да пропуснеш, ако държиш трюфелите да са 100% сурови, и такава която да направиш, ако държиш да извлечеш максимума като вкус и да смаеш колеги и приятели.

С печени лешници трюфелите се получиха много шоколадови, все пак истинския течен шоколад не е нищо повече от лешниково масло, много засищащи и благодарение на фурмите приятно сладки. Вкус, който не можеш да подминеш с лека ръка…

raw-ferrero-rocher-truffles-3

трюфели ala ferrero rocher
1 чаша лешници
1 1/2 чаша обелени фурми без костилките
1/2 ванилия от шушулка
50 гр. разтопен натурален кулинарен шоколад
и още 50 гр. шоколад за заливката

1. Запечи лешниците за 10-20 минути, като внимаваш да не ги изгориш. Остави да изстинат леко и обели колкото можеш като ги търкаш между дланите си.
2. Отдели 30 цели добре оформени лешника за сърцевина на трюфелите, отдели малко за натрошаване и смели 1/2 чаша на брашно използвайки мелничка за кафе или приставката на блендера.
3. Направи фурмите на пюре с помощта на кухненския робот.
4. Разтопи шоколада на водна баня.
5. Извади семенцата от половин ванилиева шушулка.
6. Добави лешниците, ванилията и шоколада към фурмите и разбъркай добре в кухненския робот.
7. Прибери в хладилника за около 10-30 минути или докато стегне леко шоколада, за да може да се оформят трюфелите. Трябва да получиш гъсто тесто, с което се работи лесно и не залепва по ръцете, заради мазнината в шоколада.
8. Оформи трюфелите като добавяш по 1 лешник в центъра на всеки.

За овалване имаш няколко варианта – оваляй в остатъка от натрошените лешници, в натурално какао, в разтопен шоколад или миксирай шоколад с натрошени лешници, ако искаш да приличат на истински ferrero rocher.

От горните съставки се получават около 25 трюфела.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.