трюфели ala ferrero rocher

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

трюфели ala ferrero rocher

За теб не знам, но ние празнуваме. Последната седмица преди новата година. От утре се отдаваме на готвене, ядене, разходки, срещи с приятели, срещи с роднини и пак ядене. Не че целия декември не правим същото, но в последните 10 дни е по-концентрирано и някак по-лежерно.

Трюфелите на ferrero rоcher ми се изпречват пред погледа почти постоянно за последения месец. То не бяха кутии с бонбони, елхи с бонбони, цели стойки с бонбони. Веднъж дори се върнах до една такава стойка от другия край на супермаркета с цел да купя… не ми излизаха от главата тези златни станьолчета оформени като елха. И тогава вместо да ги купя, реших да си ги направя сама. Нищо сложно, в съставките пише 30% лешници, 30% шоколад, а останалото захар, ванилия, екстракти, пшеница, соев лецитин… Все неща, без които можем да минем, нали :))

raw-ferrero-rocher-truffles-2

Голямото ми колебание при тази рецепта беше дали да използвам сурови или леко запечени лешници. Разликата във вкуса между двете не е нещо, което да подценяваш и определено дава различни резултати. Реших да ги запека леко. Стъпка, която можеш да пропуснеш, ако държиш трюфелите да са 100% сурови, и такава която да направиш, ако държиш да извлечеш максимума като вкус и да смаеш колеги и приятели.

С печени лешници трюфелите се получиха много шоколадови, все пак истинския течен шоколад не е нищо повече от лешниково масло, много засищащи и благодарение на фурмите приятно сладки. Вкус, който не можеш да подминеш с лека ръка…

raw-ferrero-rocher-truffles-3

трюфели ala ferrero rocher
1 чаша лешници
1 1/2 чаша обелени фурми без костилките
1/2 ванилия от шушулка
50 гр. разтопен натурален кулинарен шоколад
и още 50 гр. шоколад за заливката

1. Запечи лешниците за 10-20 минути, като внимаваш да не ги изгориш. Остави да изстинат леко и обели колкото можеш като ги търкаш между дланите си.
2. Отдели 30 цели добре оформени лешника за сърцевина на трюфелите, отдели малко за натрошаване и смели 1/2 чаша на брашно използвайки мелничка за кафе или приставката на блендера.
3. Направи фурмите на пюре с помощта на кухненския робот.
4. Разтопи шоколада на водна баня.
5. Извади семенцата от половин ванилиева шушулка.
6. Добави лешниците, ванилията и шоколада към фурмите и разбъркай добре в кухненския робот.
7. Прибери в хладилника за около 10-30 минути или докато стегне леко шоколада, за да може да се оформят трюфелите. Трябва да получиш гъсто тесто, с което се работи лесно и не залепва по ръцете, заради мазнината в шоколада.
8. Оформи трюфелите като добавяш по 1 лешник в центъра на всеки.

За овалване имаш няколко варианта – оваляй в остатъка от натрошените лешници, в натурално какао, в разтопен шоколад или миксирай шоколад с натрошени лешници, ако искаш да приличат на истински ferrero rocher.

От горните съставки се получават около 25 трюфела.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: