Една от любимите ми страни на готвенето е, че успява за броени минути да те пренесе в другия край на света и да те накара да се чувстваш част от всяка една култура. Днес реших да посетя Мароко приготвяйки гланцирани с мед моркови на фурна. Гланцираните моркови всъщност са част от почти всяка една кухня, като всяка държава има различни специфики на приготвянето им. Единствените промени, които препоръчвам от здравословна гледна точка са да ги приготвиш на фурна, вместо на тиган и да замениш меда с нещо, което търпи термична обработка, например меласа или кленов сироп.
гланцирани моркови
500 гр. моркови
дресинг със зехтин
Измий морковите и ги обели, ако не са с доказан произход.
Подреди ги в тавичка и залей с дресинга.
Печи на предварително загрята на 180 фурна за около 20 минути, после завърти морковите и запечи за още 10 минути с включен горен реотан.