суров ябълков пай

суров ябълков пай

Има вкусове, които са създадени, за да се смесват. Тяхните сродни души, така да се каже. Като ябълки и канела, сусамов тахан и мед, ябълки и орехи… Какво ще се получи, ако ги смесим всички накуп е въпросът, който си задавам най-често и благодарение на който измислям рецепти и експериментирам в кухнята. Всъщност измисляне на рецепти е много силно казано, защото надали е останало нещо, за което някой някъде да не се е сетил, така че възприемам моите като “смесване на различни съставки, докато не се получи вкус, който ми харесва”. Въпросното смесване понякога ме оставя с ястие, което в най-добрия случай поне Хана харесва, като поредните ми опити от миналата година да направя безглутенов сладкиш. Друг път се получава от раз. А трети са резултат от чиста грешка при смесването, като небезисвестния ми шоколадов мус, в който няма нито банани, нито авокадо, но за сметка на това успях да наруша всички принципи на кулинарията и миксирах шоколад с вода…

Днешната рецепта е комбинация от всичко. Както най-често се случва идеята ми дойде като видях някъде написано “ябълков пай” и реших, че това е десерт, който бих изяла. Което път автоматично означава, че трябва да си го направя сама. Реших да експериментирам с наличните в къщи продукти и се получи ябълков пай, който е толкова вкусен, че съвсем скоро ще бъде приготвен отново. Другият му плюс е, че има 3 различни начина на приготвяне и всеки му придава абсолютно нов и неповторим вкус. Кой ми е фаворит не знам и аз, но ще те оставя ти да намериш своя…

raw-apple-pie-3

ябълков пай, основа
200 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови орехи
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед

Сложи всичко в кухненския робот и блендирай докато не се получи хомогенна смес. Може да се наложи да спираш на няколко пъти и да обираш сместа от стените на робота.

ябълков пай, пълнеж
1-2 ябълки
1/2 чаша кокосов чипс
1/4 чаша сушена червена боровинка
канела на вкус

Нарежи ябълките на кубчета, добави останалите съставки и разбъркай на ръка.

raw-apple-pie-2

Вариант 1, суров пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Съхранявай в хладилник и добавяй пълнежа непосредствено преди сервиране.

Вариант 2, суров дехидриран пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Изсуши в дехидратор за 8-10 часа или докато не получиш хрупкава коричка. На 6-тия час извади основата от формата за пай, за да се изсуши добре и от долната страна. Съхранявай в добре затворен стъклен съд или в хладилник и добавяй пълнежа непосредствено преди сервиране.

Вариант 3, печен пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Изсипи пълнежа върху основата и печи на 180 градуса за около 15 минути или докато не започне леко да почернява в краищата.

P.S. Като допълнителна екстра можеш да си направиш карамелена заливка и да залееш готовият пай с нея. Но никога не поднасяй пая със сладолед. Студеното пречи на храносмилането и избутва много бързо съдържанието на стомаха, така че то не успява да се смели добре и усвои от организма.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.