суров ябълков пай

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

суров ябълков пай

Има вкусове, които са създадени, за да се смесват. Тяхните сродни души, така да се каже. Като ябълки и канела, сусамов тахан и мед, ябълки и орехи… Какво ще се получи, ако ги смесим всички накуп е въпросът, който си задавам най-често и благодарение на който измислям рецепти и експериментирам в кухнята. Всъщност измисляне на рецепти е много силно казано, защото надали е останало нещо, за което някой някъде да не се е сетил, така че възприемам моите като “смесване на различни съставки, докато не се получи вкус, който ми харесва”. Въпросното смесване понякога ме оставя с ястие, което в най-добрия случай поне Хана харесва, като поредните ми опити от миналата година да направя безглутенов сладкиш. Друг път се получава от раз. А трети са резултат от чиста грешка при смесването, като небезисвестния ми шоколадов мус, в който няма нито банани, нито авокадо, но за сметка на това успях да наруша всички принципи на кулинарията и миксирах шоколад с вода…

Днешната рецепта е комбинация от всичко. Както най-често се случва идеята ми дойде като видях някъде написано “ябълков пай” и реших, че това е десерт, който бих изяла. Което път автоматично означава, че трябва да си го направя сама. Реших да експериментирам с наличните в къщи продукти и се получи ябълков пай, който е толкова вкусен, че съвсем скоро ще бъде приготвен отново. Другият му плюс е, че има 3 различни начина на приготвяне и всеки му придава абсолютно нов и неповторим вкус. Кой ми е фаворит не знам и аз, но ще те оставя ти да намериш своя…

raw-apple-pie-3

ябълков пай, основа
200 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови орехи
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед

Сложи всичко в кухненския робот и блендирай докато не се получи хомогенна смес. Може да се наложи да спираш на няколко пъти и да обираш сместа от стените на робота.

ябълков пай, пълнеж
1-2 ябълки
1/2 чаша кокосов чипс
1/4 чаша сушена червена боровинка
канела на вкус

Нарежи ябълките на кубчета, добави останалите съставки и разбъркай на ръка.

raw-apple-pie-2

Вариант 1, суров пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Съхранявай в хладилник и добавяй пълнежа непосредствено преди сервиране.

Вариант 2, суров дехидриран пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Изсуши в дехидратор за 8-10 часа или докато не получиш хрупкава коричка. На 6-тия час извади основата от формата за пай, за да се изсуши добре и от долната страна. Съхранявай в добре затворен стъклен съд или в хладилник и добавяй пълнежа непосредствено преди сервиране.

Продуктите, които създадохме за теб:

Вариант 3, печен пай
Разстели основата на дъното на форма за пай и пресирай внимателно с пръсти. Изсипи пълнежа върху основата и печи на 180 градуса за около 15 минути или докато не започне леко да почернява в краищата.

P.S. Като допълнителна екстра можеш да си направиш карамелена заливка и да залееш готовият пай с нея. Но никога не поднасяй пая със сладолед. Студеното пречи на храносмилането и избутва много бързо съдържанието на стомаха, така че то не успява да се смели добре и усвои от организма.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: