Както споменах и преди няколко дни, от както съм на режима “Предизвикателство” не съм приготвяла десерти. Не съм много сигурна защо… липса на време, желание, а и може би декември точно десертите ми бяха дошли в повече. Замествахме ги удачно със сезонни плодове като банани, мандарини, ябълки, круши и ананас.
За последните месеци суровите лакомства също не са ми сред фаворитите. Може би 3 години на ядки и фурми си казват думата и в момента ям сурови такива, само ако съм много гладна и няма нищо друго наоколо, като например докато съм във фитнеса. Повече клоня към печива и подобен тип сладкиши, но предполагам и това е етап, който ще отмине.
От няколко дни насам обаче ми се хапва нещо сладко различно от плод, в което няма брашно. Сложно, нали? :))) Реших да експериментирам комбинирайки няколко различни метода на приготвяне на десерти като например бананов сладкиш, където основата са ами… бананите и суровите десерти, където брашното е от ядки. Исках обаче да е нещо по-леко, по-ефирно, затова се спрях на слънчогледово семе. Така получих десерт, в който липсваха и ядките :)) Фурми обаче добавих, за да ми е по-сладко. Все пак е десерт.
Кексчетата станаха леко грозновати, защото в тях няма брашно, яйца или изобщо съставки, които да ги набухнат хубаво и да им придадат по-търговски вид. Но за сметка на това са божествено вкусни и свършиха почти за ден. В момента се наслаждавам на последните бройки, които издържаха неизядени само защото на тях имаше етикетче “не пипай! за снимки!”. Ммм да, и на Део не му е лесно, както виждаш.
мъфини без брашно
2 добре узряли банана
1 чаша фурми
1 1/2 чаши суров белен слънчоглед
1/4 чаша кокосово масло
1 ч.л. сода за хляб
1/3 кулинарен шоколад, по желание
ванилия, канела и др. подправки по твой вкус
Махни костилките на фурмите и смели на паста в кухненския робот.
Добави бананите и шоколада и пасирай отново. Целта е шоколада да се натроши на парченца.
Смели 1 чаша слънчогледово семе на брашно с помощта на блендер или кафемелачка.
Добави към бананите и фурмите, добави разтопено кокосово масло и содата за хляб, и пасирай отново.
Добави остатъка от слънчогледовото семе и подправките и разбъркай на ръка.
Изсипи сместа във форми за мъфини и печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
Извади от фурната, прехвърли върху решетка и остави да изстинат.
Рецептата е за 24 мъфина.
В рецептата няма съставки, които да не могат да се ядат сурови, така че тези мъфини могат да се изсушат и в дехидратор. Ако някой го направи, моля нека сподели време, за да го добавя към рецептата.