веган кексчета без брашно

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

веган кексчета без брашно

Както споменах и преди няколко дни, от както съм на режима “Предизвикателство” не съм приготвяла десерти. Не съм много сигурна защо… липса на време, желание, а и може би декември точно десертите ми бяха дошли в повече. Замествахме ги удачно със сезонни плодове като банани, мандарини, ябълки, круши и ананас.

За последните месеци суровите лакомства също не са ми сред фаворитите. Може би 3 години на ядки и фурми си казват думата и в момента ям сурови такива, само ако съм много гладна и няма нищо друго наоколо, като например докато съм във фитнеса. Повече клоня към печива и подобен тип сладкиши, но предполагам и това е етап, който ще отмине.

От няколко дни насам обаче ми се хапва нещо сладко различно от плод, в което няма брашно. Сложно, нали? :))) Реших да експериментирам комбинирайки няколко различни метода на приготвяне на десерти като например бананов сладкиш, където основата са ами… бананите и суровите десерти, където брашното е от ядки. Исках обаче да е нещо по-леко, по-ефирно, затова се спрях на слънчогледово семе. Така получих десерт, в който липсваха и ядките :)) Фурми обаче добавих, за да ми е по-сладко. Все пак е десерт.

Кексчетата станаха леко грозновати, защото в тях няма брашно, яйца или изобщо съставки, които да ги набухнат хубаво и да им придадат по-търговски вид. Но за сметка на това са божествено вкусни и свършиха почти за ден. В момента се наслаждавам на последните бройки, които издържаха неизядени само защото на тях имаше етикетче “не пипай! за снимки!”. Ммм да, и на Део не му е лесно, както виждаш.

vegan-grain-free-muffins-2

мъфини без брашно
2 добре узряли банана
1 чаша фурми
1 1/2 чаши суров белен слънчоглед
1/4 чаша кокосово масло
1 ч.л. сода за хляб
1/3 кулинарен шоколад, по желание
ванилия, канела и др. подправки по твой вкус

Махни костилките на фурмите и смели на паста в кухненския робот.
Добави бананите и шоколада и пасирай отново. Целта е шоколада да се натроши на парченца.
Смели 1 чаша слънчогледово семе на брашно с помощта на блендер или кафемелачка.
Добави към бананите и фурмите, добави разтопено кокосово масло и содата за хляб, и пасирай отново.
Добави остатъка от слънчогледовото семе и подправките и разбъркай на ръка.
Изсипи сместа във форми за мъфини и печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

Извади от фурната, прехвърли върху решетка и остави да изстинат.
Рецептата е за 24 мъфина.

В рецептата няма съставки, които да не могат да се ядат сурови, така че тези мъфини могат да се изсушат и в дехидратор. Ако някой го направи, моля нека сподели време, за да го добавя към рецептата.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: