първо, да не вредиш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

първо, да не вредиш

За последните няколко месеца се наложи да водя нещо като война в интернет, борейки се с вятърни мелници. Или с други думи казано – с тоновете грешна информация циркулираща из него. За да си визуализираш ситуацията ще ти кажа само, че 70% от информацията по отношение на здравето в интернет е грешна. 70%! Можеш да прочетеш повече по темата тук, стига да ти е интересно, разбира се.

Това, заради което пиша днес обаче е по-специфично и визира алкално-киселинният баланс на организма и кои храни са алкални. Една от темите, заради които поведох собственият си кръстоносен поход из дебрите на българския интернет. Масово, и наистина имам предвид масово, се разпространяват таблици, в които плодовете са сложени в графа алкални. Сериозно! Замисли се за момент – може ли продукт, който ти залепя небцето от сладост да е алкален?

Гледам си аз таблиците, пиша им на авторите и срещам само спорове или в най-добрия случай пълно игнориране. До момента само едно момиче реагира адекватно и коригира таблицата си. Ще се запиташ и защо водя спорове?

Много е просто – тези таблици вредят! Да, разбира се, един здрав човек ще започне да се чувства изключително по-добре, ако менюто му стане само плодове и зеленчуци. Но представи си един болен човек, на който му е казано, че трябва да се храни с алкални храни. Представи си един раково болен, който виждайки таблицата започва да яде плодове по цял ден, защото му е по-лесно, отколкото да хрупа магданоз. А това са 80% от хората, които попадат на тези таблици, защото отново, нека бъдем реалисти – здравите хора не минават на алкална диета, освен ако не им се налага.

Иска ми се всички хора, които са решили да пишат и говорят за здраве да разберат, че без нужното образование шанса да изпишат един тон глупости е почти 90%. Иска ми се да разберат, че живота и здравето на хората зависят от това и не бива да се подхожда с толкова лека ръка. Доказателство съм самата аз. Започнах образованието си в CSNN с идеята, че знам почти всичко на тема здраве – в крайна сметка бях успяла да си помогна сама преди още да започна. Но понеже темата ми беше много интересна и исках да знам повече – записах да уча. Още с първите учебници разбрах, че нищо не знам или че поне дупките в това, което знам са огромни. Че всички сме различни и че това, което работи за един, може да не работи за друг, защото изходното положение на всеки е различно. Затова и не си позволих да пиша на тема здраве, докато учех. Един бърз поглед назад в блога ми ще те убеди, че това е така. Позволих си да започна да пиша за здраве едва когато и последният предмет беше взет, а последният предмет беше важен – как да разчитаме правилно медицински изследвания. Знание, което отново 90% от хората, които пишат за здраве без съответното образование нямат.

Знам, че всички от обратната страна на медала ще скочат срещу мен, заради написаното тук. Но преди да го направите, моля спомнете си думите на Хипократ “primum non nocere” превеждащо се на английски като “first, do no harm” или “първо, да не вредиш”.

Повече по темата за алкално-киселинните храни утре.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: