Подопечните ми в мисия “Промени се” по bTV изядоха толкова сварени яйца за този месец и половина откакто започнаха промяната си, че може и да не поискат да виждат яйца до края на живота си :))) Затова, за да се смиля над тях, а и за всички, които обичат този вкусен и лесно усвоим протеин, тези дни ще споделя няколко интересни рецепти, чрез които да ядем яйцата по малко по-различен начин от познататите ни омлети, бъркани и на очи.
Започваме с едно съвсем базово суфле, при което яйцата се запичат за около 20-25 минути на фурна в комбинация с най-различни зеленчуци, ядки и семена. Резултатът е хрупкава коричка, пълноценно и засищащо ястие, и за любителите на красивото в кухнята – неподправена рустик визия. За да бъде суфлето максимално вкусно всекиму, отново се спирам на основни принципи на следване, с които няма как да сбъркаш, но пък можеш да приготвяш свежи ястия изцяло по твой вкус.
Основа: разбира се, яйца. Според броя порции, които искаш да приготвиш – 2-4-6 и т.н. яйца. Генералното правило е по 2 яйца на човек. Добавяш в купа и разбиваш добре.
Пълнеж: зеленчуци. Тук правила няма, само въображение. Използвай всичко, което обичаш, което имаш подръка в момента или което отдавна се опитваш да накараш детето да хапне, но някак все не се получава. Експериментирай с различни комбинации или моно зеленчуци – нарязана на кубчета тиквичка, броколи, грах, спанак, магданоз, зелен лук и т.н.
Това е базовото суфле. Ако пък искаш да го направиш и малко по-специално, добави и още нещо… Екстри: едно от следните – песто сос, брашно от ядки и семена, натрошено сирене, нарязано месо или каквото друго се сетиш. Отново въпрос на въображение. И не забравяй – готви само с продуктите, които обичаш!
яйчено суфле за 2-ма
4 яйца
1 малка тиквичка
1/2 чаша броколи
щипка каменна сол
Разбий яйцата в купа.
Нарежи тиквичката и броколито на малки кубчета и добави към яйцата.
Разбъркай всичко и изсипи в малка тавичка, огнеупорни чаши или форми за печене. В случая използвах форми за мъфини.
Печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Следи суфлето и го извади когато се надигне достатъчно и се запече леко отгоре.
Комбинирай с голяма зелена салата за засищаш обяд или вечеря. Суфлето е вкусно както топло, така и студено, затова спокойно можеш да си вземеш порция и за офиса.