яйчено суфле

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Подопечните ми в мисия “Промени се” по bTV изядоха толкова сварени яйца за този месец и половина откакто започнаха промяната си, че може и да не поискат да виждат яйца до края на живота си :))) Затова, за да се смиля над тях, а и за всички, които обичат този вкусен и лесно усвоим протеин, тези дни ще споделя няколко интересни рецепти, чрез които да ядем яйцата по малко по-различен начин от познататите ни омлети, бъркани и на очи.

Започваме с едно съвсем базово суфле, при което яйцата се запичат за около 20-25 минути на фурна в комбинация с най-различни зеленчуци, ядки и семена. Резултатът е хрупкава коричка, пълноценно и засищащо ястие, и за любителите на красивото в кухнята – неподправена рустик визия. За да бъде суфлето максимално вкусно всекиму, отново се спирам на основни принципи на следване, с които няма как да сбъркаш, но пък можеш да приготвяш свежи ястия изцяло по твой вкус.

Основа: разбира се, яйца. Според броя порции, които искаш да приготвиш – 2-4-6 и т.н. яйца. Генералното правило е по 2 яйца на човек. Добавяш в купа и разбиваш добре.

Пълнеж: зеленчуци. Тук правила няма, само въображение. Използвай всичко, което обичаш, което имаш подръка в момента или което отдавна се опитваш да накараш детето да хапне, но някак все не се получава. Експериментирай с различни комбинации или моно зеленчуци – нарязана на кубчета тиквичка, броколи, грах, спанак, магданоз, зелен лук и т.н.

Това е базовото суфле. Ако пък искаш да го направиш и малко по-специално, добави и още нещо… Екстри: едно от следните – песто сос, брашно от ядки и семена, натрошено сирене, нарязано месо или каквото друго се сетиш. Отново въпрос на въображение. И не забравяй – готви само с продуктите, които обичаш!

eggs-souffle-3

яйчено суфле за 2-ма
4 яйца
1 малка тиквичка
1/2 чаша броколи
щипка каменна сол

Разбий яйцата в купа.
Нарежи тиквичката и броколито на малки кубчета и добави към яйцата.
Разбъркай всичко и изсипи в малка тавичка, огнеупорни чаши или форми за печене. В случая използвах форми за мъфини.
Печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Следи суфлето и го извади когато се надигне достатъчно и се запече леко отгоре.

Комбинирай с голяма зелена салата за засищаш обяд или вечеря. Суфлето е вкусно както топло, така и студено, затова спокойно можеш да си вземеш порция и за офиса.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: