яйчена салата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Бях ви обещала да споделя 3 малко по-различни начина за хапване на яйца, така че – ето и третият. Нищо революционно и сложно, но пък добре забравено старо. Една от най-засищащите класики в Българската кухня – яйчена салата.

Салата е перфектна по няколко причини:
– яде се студена, затова е ок да си я приготвиш когато имаш време и да си я съхраняваш в хладилник;
– приготвя се за 5 минути;
– засища;
– може да се комбинира с абсолютно всичко: салата, крекери, зеленчукови хлебчета и т.н.
– може да се приготви с 4 различни „майонези“ и всеки път да те изненадва с вкуса си!

Което автоматично ни вода на частта, която не харесвам особено в тази салата и нямах търпение да променя – купената от магазина майонеза, с която обикновено се сглобява. Продукт, който не е влизал в кухнята ми от години и нямам никакво намерение да купувам отново. Затова, ето ти 4 вкусни алтернативи на класическата майонеза, пробвай ги една по една и намери своя фаворит:

– ядкова майонеза. Невероятно вкусна и подходяща както за яйчената салата, така и за всяка друга, пък била тя и зелена салата. Подробности за изпълнението й, както и грешките, които правят някои хора с нея можеш да видиш в това видео на Вери и Милен. Аз лично съм я правила неколкократно и до сега не съм имала проблем при правилно спазване на инструкциите.

– домашна майонеза от сурови яйца. В интернет има редица рецепти и инструкции за изпълнението й, но аз така и не я направих. Никога не е късно, разбира се, затова ако имаш опит с нея – сподели!

соева сметана от био магазин. Специално за хората с непоносимост към млечни, въпросната соева сметана е доста удачен заместител, при това е наистина вкусна в комбинация с яйцата. Идва леко на бучки, затова преди да добавиш към салата извади нужното количество в чашка и разбъркай енергично, за да получиш фин крем.

– био или домашна заквасена сметана, или домашно цедено кисело мляко.

eggs-salad-1

Ами това са моите варианти на „майонеза“! А ето и сглобяването на самата салата:

4 сварени кокоши яйца
4 сварени пъдпъдъчи яйца
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен копър
сока от 1 лайм или 1/2 лимон
сол на вкус
1/3 чаша майонеза/сметана по твой избор

Продуктите, които създадохме за теб:

Нарежи всичко на много дребно и разбъркай добре.
Добави майонезата, разбъркай и съхранявай в хладилник.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: