яйчена салата

Бях ви обещала да споделя 3 малко по-различни начина за хапване на яйца, така че – ето и третият. Нищо революционно и сложно, но пък добре забравено старо. Една от най-засищащите класики в Българската кухня – яйчена салата.

Салата е перфектна по няколко причини:
– яде се студена, затова е ок да си я приготвиш когато имаш време и да си я съхраняваш в хладилник;
– приготвя се за 5 минути;
– засища;
– може да се комбинира с абсолютно всичко: салата, крекери, зеленчукови хлебчета и т.н.
– може да се приготви с 4 различни „майонези“ и всеки път да те изненадва с вкуса си!

Което автоматично ни вода на частта, която не харесвам особено в тази салата и нямах търпение да променя – купената от магазина майонеза, с която обикновено се сглобява. Продукт, който не е влизал в кухнята ми от години и нямам никакво намерение да купувам отново. Затова, ето ти 4 вкусни алтернативи на класическата майонеза, пробвай ги една по една и намери своя фаворит:

– ядкова майонеза. Невероятно вкусна и подходяща както за яйчената салата, така и за всяка друга, пък била тя и зелена салата. Подробности за изпълнението й, както и грешките, които правят някои хора с нея можеш да видиш в това видео на Вери и Милен. Аз лично съм я правила неколкократно и до сега не съм имала проблем при правилно спазване на инструкциите.

– домашна майонеза от сурови яйца. В интернет има редица рецепти и инструкции за изпълнението й, но аз така и не я направих. Никога не е късно, разбира се, затова ако имаш опит с нея – сподели!

соева сметана от био магазин. Специално за хората с непоносимост към млечни, въпросната соева сметана е доста удачен заместител, при това е наистина вкусна в комбинация с яйцата. Идва леко на бучки, затова преди да добавиш към салата извади нужното количество в чашка и разбъркай енергично, за да получиш фин крем.

– био или домашна заквасена сметана, или домашно цедено кисело мляко.

eggs-salad-1

Ами това са моите варианти на „майонеза“! А ето и сглобяването на самата салата:

4 сварени кокоши яйца
4 сварени пъдпъдъчи яйца
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен копър
сока от 1 лайм или 1/2 лимон
сол на вкус
1/3 чаша майонеза/сметана по твой избор

Нарежи всичко на много дребно и разбъркай добре.
Добави майонезата, разбъркай и съхранявай в хладилник.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.