bulletproof coffee или новият хит в Силиконовата долина

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Забрави за кафето с мляко, сметана и захар, ако по някаква случайност все още пиеш такова. Вече има нов хит на световната сцена и той се нарича bulletproof coffee или “бронирано кафе”. Новата мания тръгва от Дейв Аспрей и прословутият му сайт bulletproof (брониран), от където и всичко с неговата марка върви с термина брониран пред името си. Пояснявам, за да не се чудиш какво точно се крие зад името “бронирано кафе”. Революционното в случая е освен самото кафе като разработка и факта, че се наложи толкова бързо. Сред почитателите на бронираното кафе се нареждат звезди от Холивуд, музиканти и дори атлети. Медиите се надпреварват да пишат за него, а някои заведения в Ню Йорк вече са го включили и в постоянното си меню. И всичко това в графата “здравословно”.

Но какво точно се крие зад името бронирано кафе?
Представи си току-що направено ароматно черно кафе в комбинация с… масло от свободно отглеждана крава и кокосово масло. Ммм, странно, нали? При това, идеята на въпросното бронирано кафе е да… замести закуската. Но преди да бърчиш нос и да вдигаш вежди, нека ти споделя каква е идеята на кафето, както и какви са плюсовете и минусите му според мен.

Знам, че си чел достатъчно по темата за храненето, за да знаеш, че първо – закуска трябва да има в първия един час след ставане и второ – най-добрата закуска, ако искаш да отслабнеш е мазнинно-протеиновата такава. Точно на този факт се базира бронираното кафе като ти подава 2 в 1 – кафе-закуска, която е богата на протеини и мазнини (краве масло и кокосово масло). Другият плюс на въпросното кафе е, че благодарение на високо мазнинното си съдържание е силно засищащо и човек наистина няма нужда от друга храна поне до обяд. Пиша го от личен опит. Нали не си помисли, че ще пиша за нещо, което не съм изпробвала лично?

Дейв Аспрей твърди още, че:
– кафето му е вкусно – вярно е, всъщност е невероятно вкусно;
– прилича на кафе със сметана и има финна кремообразна консистенция – вярно е, за справка виж снимката горе;
засища поне до обяд – вярно е, издържам спокойно от 6 до 13 ч. само с него;
– подава на организма ти всички мастно-разтворими витамини и есенциални мазнини, от които се нуждаеш – вярно е, но не напълно (някои специалисти твърдят, че в краве маслото няма достатъчно омега 3 и се налага и приема на рибено масло, аз съм съгласна с тях);
– помага ти да отслабнеш – може да е вярно, но може и да не е. Като за начало си с 1 хранене по-малко за деня, без да изпитваш глад. И отделно високо-мазнинните диети са доказано ефективни. Но, ако разчиташ само на кафето сутрин и останалите хранения са високо въглехидратни – не очаквай резултати от към килограми;
– дава ти бърза енергия и храна за мозъка – вярно е.

Плюсовете звучат завладяващо, нали? Но преди да въведеш новият световен хит в ежедневието си, моля, виж и минусите:

Първият минус, за който се сещам е набавянето на масло от свободно отглеждана крава в България, освен ако не си го направиш сам. Но нека бъдем честни, колко хора познаваш, които да си правят сами маслото, освен мен? Иначе, както пише и самият Дейв, другото масло не е толкова вкусно, не е богато на есенциални мазнини и кафето не става кремообразно с него. Изобщо, или използвай истинско масло или недей да пиеш бронирано кафе. Изход от ситуацията е използването на гхи.

Вторият минус е липсата на ценни вещества различни от мазнини и мастно-разтворими витамини в закуската. В крайна сметка, целта на храненето е да си набавиш ценни вещества за организма, благодарение на които той да се чувства добре. Като заместваш закуската с кафе ти правиш точно обратното – подаваш му съвсем малко ценни вещества и лишаваш тялото си от едно хранително ястие. Ако обаче, така или иначе не закусваш и пиеш само нормално кафе – то тогава по-добре премини към бронирано, така ще имаш някои в плюс. Изход от ситуацията е добавянето на напитка – зелено смути или зелен фреш към бронираното кафе.

И третият проблем е, че има вероятност от влошаване на здравословното състояние, ако човек има висок холестерол или ако се храни не-балансирано по принцип (високо въглехидратна диета в комбинация с високо-мазнинна е най-сигурният начин да си причиниш нещо не толкова приятно на здравето). По темата за холестерола, истината е, че няма медицинско изследване как точно бронираното кафе му се отразява, но има хора регистриращи влошаване на нивата на LDL холестерол и apolipoprotein след редовната консумация на това кафе. Аз лично не съм много съгласна с твърдението, че краве и кокосовото масло могат да увеличат лошия холестерол сами по себе си, но темата е дълга. Като генерално правило, ако имаш висок холестерол по принцип, най-добре го избягвай.

coffee-2

И след всичко прочетено, ако имаш желание да пробваш, ето оригиналната рецепта за бронирано кафе:
1 чаша кафе (220 мл)
1-2 супени лъжици органично студено пресовано кокосово масло или MCT oil
1-2 с.л. домашно краве масло или ghee
Изсипваш всичко в блендера и пасираш.

Продуктите, които създадохме за теб:

[divider icon=“apple“ style=“none“]

И моите усъвършенствани варианти разработени специално за теб:
1 еспресо (30-50 мл)
1 чаена лъжица органично студено пресовано кокосово масло или MCT oil
1 ч.л. домашно краве масло или ghee
Важно! Изсипваш всичко в блендера и пасираш, за да получиш кремообразна напитка.
Към закуската добавяш и зелен фреш или зелено смути, без плодове.

1 чаша кафе, може и от цикория (220 мл)
1 ч.л. органично студено пресовано кокосово масло или MCT oil
1 ч.л. домашно краве масло или ghee
Важно! Изсипваш всичко в блендера и пасираш, за да получиш кремообразна напитка.
Към закуската добавяш и зелен фреш или зелено смути, без плодове.

Зелен фреш или зелено смути, в което има добавени:
1 ч.л. органично студено пресовано кокосово масло
1 ч.л. домашно краве масло или ghee

По темата за самото кафе, полезно или вредно, ще пиша допълнително.

P.S. Терминът брониран (bulletproof) в английския често се използва вместо думите – доказан, сигурен, проверен, много добър и т.н. В случая съм оставила буквалния превод на думата, а не преносния.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: