Дълго време се въздържах да споделям рецепти с кейл, защото кейлът, макар и зеленолистно спечелило сърцата на всички отвъд океана, не беше нещо популярно и най-вече достъпно и у нас. Преди около 2-3 години до кейл имахме достъп едва малцината, които имахме късмета да си отглеждаме някои зеленчуци сами.
Напоследък нещата се промениха. Кейлът започна редовно да се появява в Хранкооп, а миналата седмицата получих и първата си доставка на кейл от био производителя Софина. Затова днес си позволявам да споделя рецепта с кейл, както и наученото по отношение на него, за да му се насладиш с пълна сила, когато си го купиш.
А кейлът не е сред най-приятелски настроените зеленолистни на пазара. Установих го, когато аз самата го опитах за първи път и после когато получих мейл от клиентка, живееща в чужбина и допуснала грешката да си направи първото зелено смути в живота с… кейл. “Това е едно най-неприятните неща, които съм пила някога” гласеше мейла. И аз и повярвах.
Кейлът, за разлика от останалите зеленолистни, има специфика на приготвяне. Целта й е омекотяване на вкуса, нещо което не бива да се пренебрегва. Най-лесният начин да го облагородиш е чрез дресинг. Освен това дресингът трябва да се разнесе много добре по повърхността на листата, с помощта на ръце, като се масажират листата едно по едно, за да се напоят добре. След това се оставят да престоят минимум 15-30 минути и едва тогава кейлът е вкусен и готов за консумация.
И след като вече знаеш как се яде кейл, ти предлагам 2 рецепти – салата с кейл и подходящ дресинг за нея. Любимият ми, с тахан. Пробвай салатата в оригинал, а след това започни да експериментираш докато не намериш твоят любим начин за приготвяне на кейл.
Салата с кейл
5-6 листа кейл
1/2 авокадо
1 малък морков
1 малка червена чушка
1/4 чаша суров белен бадем
Изрежи и махни стъблото на кейла. След това нарежи или накъсай листата.
Накисни и обели бадемите.
Нарежи всички съставки на дребно и остави настрана.
Добави дресинга и масажирай листата кейл с него, за да попие добре.
Остави да престои 15-30 минути, след това добави останалите съставки, разбъркай и хапвай с удоволствие.
За дресинга
1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. студенопресована мазнина
щипка сол
По желание можеш да добавиш още сусам и хранителна мая.