салата с кейл

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Дълго време се въздържах да споделям рецепти с кейл, защото кейлът, макар и зеленолистно спечелило сърцата на всички отвъд океана, не беше нещо популярно и най-вече достъпно и у нас. Преди около 2-3 години до кейл имахме достъп едва малцината, които имахме късмета да си отглеждаме някои зеленчуци сами.

Напоследък нещата се промениха. Кейлът започна редовно да се появява в Хранкооп, а миналата седмицата получих и първата си доставка на кейл от био производителя Софина. Затова днес си позволявам да споделя рецепта с кейл, както и наученото по отношение на него, за да му се насладиш с пълна сила, когато си го купиш.

А кейлът не е сред най-приятелски настроените зеленолистни на пазара. Установих го, когато аз самата го опитах за първи път и после когато получих мейл от клиентка, живееща в чужбина и допуснала грешката да си направи първото зелено смути в живота с… кейл. “Това е едно най-неприятните неща, които съм пила някога” гласеше мейла. И аз и повярвах.

Кейлът, за разлика от останалите зеленолистни, има специфика на приготвяне. Целта й е омекотяване на вкуса, нещо което не бива да се пренебрегва. Най-лесният начин да го облагородиш е чрез дресинг. Освен това дресингът трябва да се разнесе много добре по повърхността на листата, с помощта на ръце, като се масажират листата едно по едно, за да се напоят добре. След това се оставят да престоят минимум 15-30 минути и едва тогава кейлът е вкусен и готов за консумация.

И след като вече знаеш как се яде кейл, ти предлагам 2 рецепти – салата с кейл и подходящ дресинг за нея. Любимият ми, с тахан. Пробвай салатата в оригинал, а след това започни да експериментираш докато не намериш твоят любим начин за приготвяне на кейл.

kale-salad-2

Салата с кейл
5-6 листа кейл
1/2 авокадо
1 малък морков
1 малка червена чушка
1/4 чаша суров белен бадем

Изрежи и махни стъблото на кейла. След това нарежи или накъсай листата.
Накисни и обели бадемите.
Нарежи всички съставки на дребно и остави настрана.
Добави дресинга и масажирай листата кейл с него, за да попие добре.
Остави да престои 15-30 минути, след това добави останалите съставки, разбъркай и хапвай с удоволствие.

За дресинга
1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. студенопресована мазнина
щипка сол

По желание можеш да добавиш още сусам и хранителна мая.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: