7 начина да добавиш повече магданоз към менюто си

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

С идването на студеното време набавянето на зеленолистни става все по-трудно, въпреки че точно в момента спанакът, листата от червено цвекло и кейлът са в сезон и се надявам да си ги хапваш редовно. Но извън тях и особено след около месец-два нещата ще се влошат крайно от към свежи треви, затова ти предлагам през зимните месеци да наблегнеш на най-любимото ми зеленолистно, царицата на тревите – магданозът. И за да го направиш по най-добрият възможен начин ти предлагам няколко изпитани трика това да се случи.

carrots-parsley-salad

1 – В салатата. Да, знам, че е ясно, но все пак напомням – нищо не ти пречи да нарежеш половин или една връзка магданоз към която и да е салата. Сред любимите ми предложения се нареждат:

– настъргани моркови, магданоз и кедрови ядки;
– доматено табуле с магданоз;
– и не на последно място, дори и когато хапваш навън да помолиш да ти добавят повечко магданоз към която и да е салата. И не ми казвай, че не може. Магданоз има във всяка една кухня, най-малкото го използват за декорация :))

smoothie

2 – В смутито или фреша, разбира се. Тук надали има нужда от пояснения – достатъчно е да блендираш 1 банан, връзка магданоз и малко вода и зеленото смути ти е налице.

3 – Магданозено песто. Добре де, всички знаем, че песто се прави с босилек, но нищо не ти пречи да добавиш и малко магданоз. Придава му една неповторима свежест. Опитай! А после добави пестото към паста или сандвич.

4 – Табуле. Или класическата салата-ястие булгур с магданоз. Пробвай също всяко едно зърнено на мястото на булгура, в крайна сметка най-добрите идеи се раждат когато разчупваш стереотипите. Защо да не си направиш табуле от елда с магданоз?

guacamole-1

5 – Гуакамоле. Oh, la laaa. Вкусно, нали! Меко, топящо се в устата авокадо, магданоз и малко лимонов сок – перфектният дип.

Продуктите, които създадохме за теб:

6 – Дресинг с магданоз. Друга любима добавка към менюто. Към класическия дресинг от зехтин, домашен оцет и сол следващият път добави и ситно накълцан магданоз. Придава допълнителен чар на всяка една салата.

7 – И на последно място – използвай по предназначение и ръси смело всичко – салати, основни ястия, супи…

P.S. В градината ми магданоз расте целогодишно, включително и зимата. Единствено през студените месеци покривам лехите, за да не замръзнат.

P.P.S. Магданозът струва от 40 стотинки до 1 лв. в био вариант. Аргументът, че да се храниш здравословно е скъпо е невалиден!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: