7 начина да добавиш повече магданоз към менюто си

С идването на студеното време набавянето на зеленолистни става все по-трудно, въпреки че точно в момента спанакът, листата от червено цвекло и кейлът са в сезон и се надявам да си ги хапваш редовно. Но извън тях и особено след около месец-два нещата ще се влошат крайно от към свежи треви, затова ти предлагам през зимните месеци да наблегнеш на най-любимото ми зеленолистно, царицата на тревите – магданозът. И за да го направиш по най-добрият възможен начин ти предлагам няколко изпитани трика това да се случи.

carrots-parsley-salad

1 – В салатата. Да, знам, че е ясно, но все пак напомням – нищо не ти пречи да нарежеш половин или една връзка магданоз към която и да е салата. Сред любимите ми предложения се нареждат:

– настъргани моркови, магданоз и кедрови ядки;
– доматено табуле с магданоз;
– и не на последно място, дори и когато хапваш навън да помолиш да ти добавят повечко магданоз към която и да е салата. И не ми казвай, че не може. Магданоз има във всяка една кухня, най-малкото го използват за декорация :))

smoothie

2 – В смутито или фреша, разбира се. Тук надали има нужда от пояснения – достатъчно е да блендираш 1 банан, връзка магданоз и малко вода и зеленото смути ти е налице.

3 – Магданозено песто. Добре де, всички знаем, че песто се прави с босилек, но нищо не ти пречи да добавиш и малко магданоз. Придава му една неповторима свежест. Опитай! А после добави пестото към паста или сандвич.

4 – Табуле. Или класическата салата-ястие булгур с магданоз. Пробвай също всяко едно зърнено на мястото на булгура, в крайна сметка най-добрите идеи се раждат когато разчупваш стереотипите. Защо да не си направиш табуле от елда с магданоз?

guacamole-1

5 – Гуакамоле. Oh, la laaa. Вкусно, нали! Меко, топящо се в устата авокадо, магданоз и малко лимонов сок – перфектният дип.

6 – Дресинг с магданоз. Друга любима добавка към менюто. Към класическия дресинг от зехтин, домашен оцет и сол следващият път добави и ситно накълцан магданоз. Придава допълнителен чар на всяка една салата.

7 – И на последно място – използвай по предназначение и ръси смело всичко – салати, основни ястия, супи…

P.S. В градината ми магданоз расте целогодишно, включително и зимата. Единствено през студените месеци покривам лехите, за да не замръзнат.

P.P.S. Магданозът струва от 40 стотинки до 1 лв. в био вариант. Аргументът, че да се храниш здравословно е скъпо е невалиден!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.