ферментация със стартиращ агент или пием… квас

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Искренно се надявам, че след цялата поредица до тук на тема ферментация вече си разбрал, че без пробиотични продукти няма да се разминеш, ако искаш да си здрав, затова днес продължавам със следващата такава – ферментация със стартиращ агент. Най-популярните храни в България използващи такъв са разбира се киселото мляко и хлябът. В първия случай имаме закваска от пробиотични щамове, във втория – квас.

Днес обаче ще акцентирам върху ферментацията на плодове и зеленчуци със стартиращ агент, използвайки за пример най-популярната такава – квас от червено цвекло. За ползите на квас-а от червено цвекло се носят легенди и те не са случайни.

Вече знаеш, че ферментацията увеличава съдържанието на ценни вещества в зеленчуците, увеличава ензимите, подобрява усвояемостта на съответната храна и я алкализира. А сега си представи ползите на червеното цвекло или наричаният още зеленчук “червено злато”, умножени по 10! Точно така, имаш си еликсир в бутилка!

Но да се върнем на ферментацията. Ако искаш да си направиш бърза ферметация, имаш нужда от стартиращ агент и най-често използваните са:
– суроватка от кисело мляко,
– сокът от ферментирало зеле,
– закваска или пробиотик на прах.

В случая използвах суроватка от домашно приготвено кисело мляко. Най-лесният начин да си набавиш повече суроватка е като оставиш киселото мляко да се отцежда през марля за една нощ. На финала имаш разкошно цедено кисело мляко и 1 чаша суроватка готова за използване. Цеденото кисело мляко в случая е вкусен бонус, поднесен с малко мед и плодове или домашно сладко.

beet-kvass-2

В рецептата за квас използвах съвсем малко суроватка, около 1/4 чаша, но беше напълно достатъчно. Освен нея ще ти трябват още:

1-2 глави червено цвекло
1/4 чаша суроватка, сок от зеле или пробиотик на прах
преварена вода със сол (стандартната пропорция – 30 г сол на 1 л вода)
1 литров буркан

Нарежи цвеклото на кубчета и сложи в буркана.
Добави суроватката.
Излей отгоре охладената преварена вода със сол до върха на буркана.
Затвори буркана със стъклен капак без уплътнител или марля.
Изчакай 2-3 дни и прецеди сока. Прибери в хладилник и пий по малко всеки ден.

Запази кубчетата червено цвекло и малко от сока, за да започнеш веднага нова ферментация. Цвеклото може да се използва 2-3 пъти за приготвянето на квас.

Продуктите, които създадохме за теб:

P.S. Ферментация със стартиращ агент може да се приложи за всеки плод или зеленчук.

P.P.S. Квасът от червено цвекло за мен се оказа не особено приятен на вкус за пиене, но проблемът е, че нямам база за сравнение и не знам какъв трябва да е реалният му вкус. Определям го като да дадеш боза на чужденец… гледа те странно и се чуди защо го пиете това. Та, ако имаш опит с квас от цвекло, моля сподели.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: