готвим… бавно

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък бавното е модерно. Пиша го в добрия смисъл на думата. Мисля, че всички имаме нужда да забавим леко темпото и да спрем да правим нещата на бързи обороти – готвене, ядене, работа, забавление, почивка. Дори и празниците минават на бързо, без да им се насладим пълноценно. Нещо, което трябва да се промени и съм невероятно щастлива, че няколко от любимите ми автори писаха този месец по темата. Ако ти е интересно, прочети:

Practising slowness & Being present by Leo Babauta
Бавната Коледа на Маги за списание GoBio
Slow blogging by Holly Becker

И за да запазя тенденцията и да ти дам идея за нещо малко, което ще ти помогне да забавиш темпото през 2015-та, то нека бъде… бавното готвене. Но не готвене, което ще те държи вързан за печката в продължение на часове, а готвене, което ще се случва бавно, точно както са готвили нашите предци – в глинено гърне върху печката за дърва или заровено в земята, на бавен огън за дълги часове. Готвене, което се случва без твоята намеса, за да имаш време да почиваш, да се забавляваш или пък да работиш, но със спокойствието, че когато се прибереш в къщи, ще те очаква топло, вкусно и здравословно ястие и няма да се налага тепърва да запретваш ръкави и да готвиш… на бързо.

Припомни си детските години. Лято на село, при баба. Печката на дърва гори и върху нея къкри гърне. И истината е, че независимо какво се готви в гърнето – по-вкусно ястие не си ял. Преди си мислех, че тайната е в спомена, този чистия, детския. След като си играл цял ден из улиците на селото, мръсен си до козирката и гладен като вълк. Тогава всичко е вкусно. Но сега вече знам… не е само споменът от онези времена. Тайната е в глиненото гърне и бавния огън.

А в глиненото гърне всичко е вкусно. Невероятно е колко лесно се приготвят и най-сложните ястия, колко малко време ти отнемат и каква плеяда от вкусове се разкрива пред теб на финала. Никога не съм мислила, че ще го кажа, но го правя… ако трябва да избера един уред в кухнята си и да махна всички останали – това ще е глиненото гърне, което, понеже живеем в модерни времена не къкри на бавен огън върху печката с дърва, а в собственото си “легло” – говоря за уред за бавно готвене, познат още като slow cooker или crock-pot. Това за мен е уредът, който всяко семейство, държащо на вкусната и домашно приготвена храна, е добре да има в дома си.

slow-cooker

Наричам го уред, който ти подарява време. Време, което сега е само твое, за да си подариш онзи час на кафе с приятелка, разходка в гората с кучето след тежък ден или приятен разговор с половинката в къщи над чаша вино и мезета. Без да бързаш. Без да наглеждаш котлона на всеки 5 минути, за да не загори. Без драма. Slowness & being present. За да бъдеш тук и сега. Да забавиш темпото.

Днес няма да споделям рецепта. Ще дам само основни насоки за работа с crock-pot. За да не се чудиш и маеш какво да го правиш, ако случайно получиш такъв за подарък или пък си го подариш сам :)))

Бавното готвене е здравословно. На фона на всички полезни, добри и лоши храни и уреди напоследък, терминът се поизтърка доста. Но причината да го използвам тук е, защото, готвейки бавно, успяваш да извлечеш много повече ценни вещества от продуктите, които приготвяш, или по-скоро… да ги запазиш. Независимо дали са зеленчуци, бобови, зърнени или месо. Готвенето в уреда е на слаб огън, обикновено 93-100 градуса, използва се вода и съдът е затворен. Което позволява дори и на ценните вещества, които са загубени от зеленчука, да останат във водата. Затова не изхвърляй бульона от crock-pot-a – прецеди и използвай. Неслучайно най-добрият уред за приготвяне на костен бульон е slow cooker.

Бавното готвене е лесно. На практика нарязваш зеленчуците, слагаш всичко в crock-pot-a, затваряш капака, включваш на бавната (4-6 часа) или бързата (6-10 часа) програма и излизаш. А когато се прибереш, ястието е готово. За първи път оставям включен уред, докато съм навън цял ден. И за първи път ме чака топло ястие, когато се прибера. Защото освен че готви, уредът също запазва топлината и поддържа ястието топло още 6 часа, след като програмата за готвене приключи.

Продуктите, които създадохме за теб:

Бавното готвене изисква течност, но не твърде много, защото няма да се изпари. Имай го предвид, когато използваш crock-pot. Течността може да е вода, бульон или дори алкохол – например вино или бира. Сипи малко на дъното или залей всички съставки, добави нарязаните продукти и си готов.

Течността не се сгъстява от само себе си. Но можеш да направиш гъст сос, ако добавиш малко брашно към водата или на финала пюрираш част от зеленчуците. Аз лично пюрирам зеленчуци.

Можеш да приготвиш в crock-pot всичко! Дори десерти и хляб! Буквално тези дни попаднах и на нова книжка с рецепти за десерти в crock-pot. Още не съм пробвала, но ще опитам със сигурност. Скоро.

Подправките се добавят на финала. Единственото, което не слагам в уреда в самото начало, са всички видове билки и подправки. Според това дали ще използвам пресни, или сушени ги добавям 15-30 минути преди програмата да приключи или след това. В противен случай вкусът става прекалено силен и концентриран.

Мисля, че е това. А сега запретвай ръкави и започни да готвиш… бавно.

P.S. И ако още не си се включил – на 25-ти един от вас ще спечели crock-pot благодарение на slowcooker.bg!

P.P.S. За всички, които искат да си купят уред за бавно готвене, от slowcooker.bg предоставиха и отстъпка от 5% за всички покупки над 65 лв.! Код за отстъпка: natureinsider2015

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: